Brief van het management

Brief van het management

Geachte aandeelhouders,

We hebben in het eerste kwartaal van 2018 solide voortgang gemeld van programma’s in onze pijplijn, terwijl we ons tegelijkertijd hebben voorbereid op de volgende golf van late-stage studies, de uitvoering hebben voltooid voor verschillende andere patiëntenstudies en vroege programma’s in onze pijplijn vooruit hebben gebracht.

In artrose, eczeem en cystic fibrosis hebben we de volgende patiëntenstudies in het tweede kwartaal voorbereid. Belangrijk is dat we feedback hebben ontvangen van de regelgevende autoriteiten voor onze wereldwijde ISABELA registratiestudies met GLPG1690 in idiopathische longfibrose, waarvan we de start verwachten in de tweede helft van 2018. We verwachten de volgende klinische onderzoeksresultaten met filgotinib te kunnen rapporteren, te beginnen met de EQUATOR-studie in psoriatrische artritis in het tweede kwartaal.

Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos (photo)

Het komende jaar zal datarijk zijn; we verwachten de eerste Fase 3 data met filgotinib bij patiënten met reumatoïde artritis, samen met een tussentijdse beslissing om over te gaan naar Fase 3 in colitis ulcerosa en uitlezingen in onze onderzoeken naar de ziekte van Bechterew en psoriatische artritis. Bij cystic fibrosis zullen we resultaten zien van de PELICAN-studie en een eerste tussentijdse uitlezing van FALCON, een patiëntenstudie met onze eerste drievoudige combinatietherapie. We verwachten de start van de registratiestudies met GLPG1690 in IPF om zo onze volledig eigen IPF-franchise op te gaan bouwen. En met onze geplande start van Fase 2 studies voor GLPG1205, GLPG1972, MOR106 en een tweede CF-drievoudige combinatie, gaan we de basis leggen voor de volgende serie van klinische resultaten. Ondertussen blijven we onze organisatie uitbreiden om het toenemende aantal klinische studies uit te kunnen voeren en om klaar te zijn voor de verwachte marktintroductie van onze kandidaatmedicijnen.

Galapagos eindigde het eerste kwartaal van 2018 met een sterke balans. We blijven onze late-stage ontwikkelingsorganisatie uitbreiden om onze succesvolle programma’s uit te voeren. Het aandeel van de late-stage ontwikkeling van volledig eigen programma’s zal toenemen, resulterend in stijgende kosten voor Galapagos. In 2018 verwachten we 13 Fase 2 onderzoeken uit te voeren. Dit alles draagt bij aan de verwachting van een operationele cash-burn tussen €220 en €240 miljoen voor het jaar 2018.

Operationeel overzicht eerste kwartaal 2018

Ontstekingsziekten

  • We hebben de patiëntenwerving voor de EQUATOR en TORTUGA Fase 2 proof-of-conceptstudies met filgotinib afgerond
  • We hebben goede verdraagbaarheid en doseringsafhankelijke afname van biomarker ARGS neoepitope bij artrosepatiënten behandeld met GLPG1972 gerapporteerd
  • We hebben de belangrijkste inzichten van de Fase 1b studie in eczeem met MOR106 op AAD 2018 gepresenteerd

Cystic fibrosis (CF)

  • We hebben activiteit en goede verdraagbaarheid gerapporteerd met C1 corrector GLPG2222 in homozygote Klasse II patienten in de FLAMINGO Fase 2 studie
  • We hebben Fase 1 werkzaamheden afgerond met de tweede drievoudige combinatietherapie die GLPG3067, GLPG2222 en GLPG2737 omvat
  • We hebben de patiëntenwerving voor de Fase 2 PELICAN studie met C2 corrector GLPG2737 in combinatie met Orkambi®1Een gecombineerde potentiator-correctortherapie die door Vertex Pharmaceuticals op de markt wordt gebracht. in Klasse II homozygote patienten afgerond

Corporate & overig

  • We hebben €3,9 miljoen opgehaald door de uitoefening van warrants

Recente gebeurtenissen

  • We hebben ISABELA aangekondigd, een wereldwijd Fase 3 progamma met GLPG1690 in IPF, gebaseerd op feedback van de FDA en EMA
  • We hebben de start aangekondigd van FALCON, onze eerste klinische studie met een drievoudige combinatietherapie in CF-patiënten

Q1 2018 financiële resultaten

Omzet en overige opbrengsten

Onze omzet en overige opbrengsten in de eerste drie maanden van 2018 bedroegen €44,8 miljoen, vergeleken met €39,9 miljoen in dezelfde periode in 2017. De omzet (€37,9 miljoen ten opzichte van €34,0 miljoen in dezelfde periode vorig jaar) was hoger ten gevolge van een toename van erkenning in opbrengst van de upfront betaling van Gilead gerelateerd aan ons filgotinib programma, in lijn met de toegenomen kosten, maar ook ten gevolge van de toepassing van IFRS 15 – Opbrengsten van contracten met klanten, op 1 januari 2018, waardoor in het eerste kwartaal van 2018 €10,4 miljoen over te dragen opbrengsten in omzet erkend werden, gerelateerd aan eerder onder voorheen toepasbare standaard IAS 18 erkende upfront- en succesbetalingen. We verwijzen naar de toelichtingen van dit tussentijds geconsolideerd financieel rapport voor verdere informatie over de impact van de toepassing van IFRS 15 op onze geconsolideerde cijfers.

Overige opbrengsten (€6,9 miljoen ten opzichte van €5,9 miljoen in dezelfde periode vorig jaar) stegen, voornamelijk als gevolg van hogere opbrengsten met betrekking tot ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling.

Resultaten

We behaalden een nettoverlies van €37,3 miljoen in de eerste drie maanden van 2018, ten opzichte van een nettoverlies van €13,6 miljoen in de eerste drie maanden van 2017.

We behaalden een bedrijfsverlies van €32,0 miljoen in het eerste kwartaal van 2018, in vergelijking met een bedrijfsverlies van €11,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Kosten voor onderzoek en ontwikkeling in de eerste drie maanden van 2018 bedroegen €69,8 miljoen, vergeleken met €44,9 miljoen in het eerste kwartaal van 2017. Deze geplande toename was hoofdzakelijk toe te schrijven aan een toename van €20,4 miljoen in kosten van onderaanneming voornamelijk in het kader van onze filgotinib en GLPG1690 programma’s. Daarbij stegen onze personeelskosten ten gevolge van een gepland hoger aantal personeelsleden. Algemene en administratieve kosten en verkoop- en marketingkosten bedroegen €7,1 miljoen in het eerste kwartaal van 2018, ten opzichte van €6,2 miljoen in het eerste kwartaal van 2017. Deze toename was hoofdzakelijk toe te schrijven aan hogere personeelskosten veroorzaakt door een geplande toename van het aantal personeelsleden.

De netto financiële kosten in de eerste drie maanden van 2018 bedroegen €5,2 miljoen, in vergelijking met netto financiële kosten van €2,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, en bestonden voornamelijk uit een niet-gerealiseerd wisselkoersverlies van €5,6 miljoen op onze USD kaspositie. We verwachten onze cash in USD te gebruiken om onze toekomstige schulden in USD te betalen, die hoofdzakelijk zullen voortkomen uit onze wereldwijde samenwerking met Gilead voor de ontwikkeling van filgotinib.

Kaspositie

Geldmiddelen en kasequivalenten bedroegen €1.108,2 miljoen op 31 maart 2018.

Een netto afname van €43,0 miljoen in geldmiddelen en kasequivalenten werd gerapporteerd in de eerste drie maanden van 2018, vergeleken met een netto afname van €19,9 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden van 2018 bedroeg de netto kasstroom gebruikt in bedrijfsactiviteiten €39,8 miljoen. Tevens werd €1,5 miljoen gebruikt in investeringsactiviteiten en droeg de uitoefening van warrants voor €3,9 miljoen bij tot de kasstroom gegenereerd uit financieringsactiviteiten. Verder werd er een niet-gerealiseerd wisselkoersverlies van €5,6 miljoen op de geldmiddelen en kasequivalenten gerapporteerd.

Tenslotte vermeldde onze balans een vordering op de Franse overheid (Crédit d’Impôt Recherche2Crédit d’Impôt Recherche verwijst naar een innovatiesubsidie van de Franse overheid.) voor een bedrag van €39,1 miljoen, te ontvangen in vier jaarlijkse schijven. Onze balans vermeldde ook nog een vordering op de Belgische overheid inzake R&D steunmaatregelen voor een bedrag van €41,7 miljoen.

Vooruitzichten 2018

We streven ernaar om de resultaten te rapporteren over de FINCH 2 (reumatoïde artritis), EQUATOR (psoriatische artritis), en TORTUGA (ziekte van Bechterew) studies met filgotinib en een beslissing te nemen over het voortzetten van SELECTION (colitis ulcerosa) naar Fase 3. Onze samenwerkingspartner Gilead verwacht de patiëntenwerving van FINCH 1 en FINCH 3, de resterende reuma Fase 3 onderzoeken met filgotinib, te voltooien. In CF verwachten we de resultaten van de PELICAN patiëntenstudie en tussentijdse data van de FALCON patiëntenstudie. Wij hebben recent het ISABELA programma met GLPG1690 in IPF aangekondigd. Wij streven ernaar om later in 2018 de eerste dosering in ISABELA te laten plaatsvinden en te starten met Fase 2 studies met GLPG1205 (IPF), een aanvullende drievoudige combinatiestudie in CF, GLPG1972 (artrose), en MOR106 (eczeem).

Galapagos verwacht in 2018 een operationele cash burn van €220 tot €240 miljoen.

Wederom hartelijk dank voor uw steun aan Galapagos. We streven ernaar om nog meer nieuwe medicijnen te ontdekken en te ontwikkelen, en de succesvolle medicatie naar de markt te brengen en het leven van patiënten te verbeteren.

Onno van de Stolpe
CEO

1 Een gecombineerde potentiator-correctortherapie die door Vertex Pharmaceuticals op de markt wordt gebracht.
2Crédit d’Impôt Recherche verwijst naar een innovatiesubsidie van de Franse overheid.