Transacties met verbonden partijen

Toelichtingen

Gilead oefent een significante invloed uit over Galapagos vanaf de datum van de intekening op aandelen op 23 augustus 2019. Ten gevolge van deze intekening in het eigen vermogen ontvingen we op 28 augustus 2019 een transparantieverklaring van Gilead met de bevestiging dat ze in het bezit waren van 22,04% van de toen uitgegeven en uitstaande aandelen van Galapagos. De veronderstelling van significante invloed werd ook bevestigd door het feit dat Gilead, zo lang ze meer dan 20% van het aandelenkapitaal van Galapagos bezit, het recht heeft om twee Investor Board Designees aan te stellen in de raad van bestuur van Galapagos. De benoeming van Mr. Daniel O’Day en Dr. Linda Higgins als bestuurders staat op de agenda van de bijzondere aandeelhoudersvergadering van 22 oktober 2019.

Alle transacties met Gilead worden toegelicht in dit rapport.

De raad van bestuur heeft op aanbeveling van het benoemings- en remuneratiecomité op 24 september 2019 besloten om alle werknemers van Galapagos een uitzonderlijke bonus toe te kennen voor de succesvolle afronding van de Gilead-transactie, voor in totaal ongeveer €30 miljoen. Voor leden van het directiecomité bedroeg de bonus €10,5 miljoen in cash, betaalbaar in oktober 2019 en € 10,5 miljoen in Restricted Stock Units (‘RSU's’), toegekend in oktober 2019 (voor een equivalent van 71.074 RSU's in totaal). 50% van de RSU’s is definitief verworven na twee jaar en 50% van de RSU’s is definitief verworven na drie jaar. Elke RSU weerspiegelt de waarde van één Galapagos-aandeel en zal, naar keuze van het bedrijf, contant of in aandelen betaalbaar zijn op het ogenblik van definitieve verwerving.

Gedurende de eerste negen maanden van 2019 waren er geen andere wijzigingen in de transacties met verbonden partijen dan deze vermeld in dit verslag en in het halfjaarverslag 2019 die mogelijk een materiële impact zouden hebben op de financiële positie van Galapagos in de eerste negen maanden van 2019.