Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen

Toelichtingen

Contractuele verplichtingen

Wij hebben huurovereenkomsten aangegaan voor kantoren, laboratoria en wagens. Als gevolg van de toepassing van IFRS 16 Lease-overeenkomsten op 1 januari 2019 worden de huurverplichtingen die binnen het toepassingsgebied van de nieuwe standaard vallen, nu onder leasingschulden in de balans vermeld en niet meer apart als contractuele leaseverplichtingen buiten de balans.

Wij hebben ook bepaalde aankoopverplichtingen voornamelijk met ‘CRO’ onderaannemers en sommige samenwerkingspartners.

Op 30 september 2019 bezaten wij de volgende aankoopverplichtingen, die vervallen als volgt:

(in duizenden €)

Totaal

Minder dan 1 jaar

1 - 3 jaar

3 - 5 jaar

Meer dan 5 jaar

Aankoopverplichtingen

231.717

144.682

69.723

16.406

906

Bijkomend aan de tabel hierboven hebben we een contractuele verplichting tot het delen van kosten in het kader van onze samenwerkingsovereenkomst met Gilead inzake filgotinib. De contractuele verplichtingen tot het delen van kosten bedroegen €655,3 miljoen per 30 september 2019; hiervan werd in de tabel hierboven per 30 september 2019 €21,9 miljoen onder directe aankoopverplichtingen opgenomen.

Mogelijke vorderingen en verplichtingen

We verwijzen naar ons jaarverslag 2018 voor een beschrijving van onze mogelijke vorderingen en verplichtingen, behalve voor volgende wijzigingen ten gevolge van ons akkoord met Gilead.

Als gevolg van de wijziging van het filgotinib akkoord zijn we nu verantwoordelijk voor het dragen van 50% (in plaats van de oorspronkelijke 20%) van de aanverwante globale ontwikkelingskosten van het programma. We hebben bepaalde mechanismes ingebouwd ter bewaking van de kosten naarmate filgotinib verder in de klinische ontwikkeling vordert. We zijn niet verplicht om enige verdere kosten te dragen indien ze een vooropgesteld niveau overstijgen.

Zoals toegelicht in de samenvatting van de overeenkomst met Gilead in het begin van dit rapport, heeft Gilead exclusieve optierechten ontvangen om een licentie op kandidaatmedicijnen te verwerven. Het uitoefenen van zulke optie zou leiden tot een opt-in betaling, een 50-50 kostenverdeelmechanisme voor de toekomstige ontwikkelingsactiviteiten, ontwikkelings- en verkoopssuccesbetalingen en royalty’s. Bij goedkeuring van GLPG1690 in de VS hebben we ook recht op een bijkomende succesbetaling.