Impact van COVID-19

Impact van COVID-19
CSR rapport

In het licht van de huidige COVID-19-pandemie zullen we onze stakeholders op de hoogte houden naarmate de situatie evolueert. Op dit moment zien we de volgende impact:

 • Personeel
  Galapagos heeft strenge maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het virus te helpen voorkomen en de gezondheid van ons personeel te beschermen. We hebben onze wereldwijde en lokale bedrijfscontinuïteitsplannen uitgerold en de aanbevolen voorzorgsmaatregelen en beperkingen ingevoerd, waaronder de opschorting van alle reizen. Concreet betekent dit dat onze medewerkers thuiswerken, met uitzondering van laboratoriumpersoneel en basisteams voor IT en faciliteiten, om de veiligheid en operationele continuïteit te verzekeren die noodzakelijk zijn om het onderzoek gaande te houden. Daarvoor hebben we strenge schoonmaak- en reinigingsprotocollen en we respecteren het beleid inzake social distancing te allen tijde om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden.

 • Klinische studies
  We hebben een bedrijfscontinuïteitsplan voor onze niet-klinische en klinische studies, waaronder een reactieplan voor pandemieën. We hebben besloten om de start van early-stage studies tijdelijk uit te stellen, echter plannen we op heden deze in de tweede helft van 2020 te initiëren, inclusief de Fase 2-Toledo-studies met GLPG3970. We volgen de situatie voortdurend op en zetten de veiligheid en behoeften van de patiënten altijd centraal. Onze teams werken samen met onze CRO’s en onderzoekscentra om te bepalen wat de volgende stappen zijn. Onze samenwerkingspartner Gilead heeft de rekrutering voor de filgotinib-studies opnieuw gestart in geselecteerde centra met steeds de veiligheid van de patiënten op de eerste plaats. Dit omvat de Fase 2- en Fase 3-studies van filgotinib bij de ziekte van Crohn (DIVERSITY), de Fase 3-studies naar artritis psoriatica (PENGUIN) en de Fase 2-studie naar uveïtis. Desondanks de MANTA- en MANTA-RAy-studies volledig gerekruteerd zijn, kunnen we geen potentiële vertraging uitsluiten door COVID-19.

 • Aanvraagproces voor filgotinib bij RA
  Regulatoire beslissingen in de VS en Japan worden voor het einde van dit jaar verwacht. Zoals bij alle aanvragen, maar vooral in deze moeilijke omstandigheden, kunnen de beoordelingstijdslijnen veranderen. Gilead bevestigde ook dat alle vestigingen die betrokken zijn bij de productie van filgotinib, gevestigde sites zijn die door Gilead gecommercialiseerde producten produceren. Bovendien hebben ze een goede verhouding met de FDA en zijn ze GMP-gecertificeerd.

 • Commerciële organisatie
  De bouw van onze commerciële activiteiten in de EU5-landen en de Benelux ter voorbereiding op de mogelijke lancering van filgotinib wordt zoals gepland voortgezet.