Verslag van de commissaris
(Duurzaamheidsverklaring)
VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE ALGEMENE VERGADERING BETREFFENDE DE ASSURANCE OPDRACHT MET BEPERKTE MATE VAN ZEKERHEID OVER DE GECONSOLIDEERDE DUURZAAMHEIDSVERKLARING VAN GALAPAGOS NV
In het kader van de wettelijke assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring van Galapagos NV (de “Vennootschap”) en haar filialen (samen “de Groep”), leggen wij u ons verslag over deze opdracht voor.
Wij werden benoemd door de algemene vergadering van 30 april 2024, overeenkomstig het voorstel van het bestuursorgaan uitgebracht op aanbeveling van het auditcomité, voor het uitvoeren van een assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring van de Groep, opgenomen in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring van het bijhorende jaarverslag op 31 december 2024 en voor de periode afgesloten op deze datum (de “duurzaamheidsverklaring”).
Ons mandaat loopt af op de datum van de algemene vergadering die beraadslaagt over de jaarrekening afgesloten op 31 december 2024. Wij hebben onze assuranceopdracht over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring van de Groep uitgevoerd gedurende één boekjaar.
Conclusie met een beperkte mate van zekerheid
Wij hebben een assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring van de Groep uitgevoerd.
Op basis van de uitgevoerde werkzaamheden en de verkregen assurance-informatie is niets onder onze aandacht gekomen dat ons ertoe aanzet van mening te zijn dat de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring van de Groep, in alle van materieel belang zijnde opzichten:
- niet is opgesteld in overeenstemming met de vereisten bedoeld in artikel 3:32/2 van het Belgische Wetboek van vennootschappen en verenigingen, met inbegrip van de overeenstemming met de toepasbare Europese standaarden voor duurzaamheidsinformatie (European Sustainability Reporting Standards (ESRS));
- niet in overeenstemming is met het door de Groep uitgevoerde proces (het “Proces”) om de op grond van de Europese standaarden, en met name de rapportage-eis met betrekking tot ESRS 2 IRO-1 ‘Beschrijving van de processen om materiële impacts, risico’s en kansen in kaart te brengen en te analyseren’ zoals beschreven in de toelichting ‘Dubbele materialiteitsanalyse’, openbaar gemaakte geconsolideerde duurzaamheidsverklaring vast te stellen;
- de vereisten in artikel 8 van Verordening (EU) 2020/852 (de “Taxonomieverordening”) betreffende de openbaarmaking van de informatie, opgenomen in de toelichting “EU Taxonomieverklaring 2024” als deel van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring in het jaarverslag, niet naleeft.
Basis voor de conclusie
Wij hebben onze assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid uitgevoerd overeenkomstig ISAE 3000 (Herzien), ‘Assuranceopdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie’ (“ISAE 3000 (Herzien)”), zoals in België van toepassing.
Onze verantwoordelijkheden op grond van deze standaard zijn uitvoeriger beschreven in de sectie van ons verslag ”Verantwoordelijkheden van de commissaris betreffende de assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring”.
Wij hebben alle deontologische vereisten die relevant zijn voor de assuranceopdracht van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring in België nageleefd, met inbegrip van deze met betrekking tot de onafhankelijkheid.
Wij passen de Internationale standaard voor kwaliteitsmanagement 1 (ISQM 1) toe, die vereist dat het kantoor een kwaliteitsmanagementsysteem opzet, implementeert en in werking stelt, inclusief beleidslijnen of procedures met betrekking tot de naleving van ethische vereisten, professionele normen en toepasselijke wettelijke en regelgevende vereisten.
Wij hebben van het bestuursorgaan en van de aangestelden van de Groep de voor onze assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid de vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen.
Wij zijn van mening dat de door ons verkregen assurance-informatie voldoende en geschikt is als basis voor onze conclusie.
Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid
Zonder afbreuk te doen aan de hierboven geformuleerde conclusie, vestigen wij de aandacht op toelichting “E1-6 – Bruto scope 1-, 2-, 3-emissies en totale broeikasgasemissies” dat de impact van de verschillende (mogelijke) veranderingen in de bedrijfscontext op de gepubliceerde broeikasgasemissies voor het basisjaar 2022, het rapporteringsjaar 2024 en de doelstellingen voor 2030 omschrijft.
Door de inherente beperkingen van de beschikbare data voor 2022 is de Groep niet in staat om de impact van de Jyseleca® transactie op de referentiewaarden van het basisjaar 2022 te kwantificeren, wat werd toegelicht samen met de reden waarom de referentiewaarden van het basisjaar nog steeds als representatief worden beschouwd en hiervoor dus geen correctie nodig wordt geacht.
Onze conclusie zoals hierboven geformuleerd is niet gewijzigd met betrekking tot deze aangelegenheid.
Overige aangelegenheid
De reikwijdte van onze werkzaamheden is beperkt tot onze assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring van de Groep. Onze assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid strekt zich niet uit tot informatie met betrekking tot de vergelijkende cijfers opgenomen in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring.
Verantwoordelijkheden van het bestuursorgaan betreffende het opstellen van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring
Het bestuursorgaan is verantwoordelijk voor het opzetten en implementeren van een Proces in overeenstemming met ESRS 2 IRO-1 ‘Beschrijving van de processen om materiële impacts, risico’s en kansen in kaart te brengen en te analyseren’ en voor het toelichten van dit Proces in de toelichting “Dubbele materialiteitsanalyse” van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring.
Deze verantwoordelijkheid omvat:
- het begrijpen van de context waarin de activiteiten en zakelijke betrekkingen van de Groep plaatsvinden en het ontwikkelen van inzicht in haar betrokken belanghebbenden;
- het identificeren van de feitelijke en potentiële impact (zowel negatieve als positieve) in verband met duurzaamheidskwesties, alsook van risico’s en kansen die de financiële positie, de financiële prestaties, de kasstromen, de toegang tot financiering of de kapitaalkosten van de Groep op korte, middellange of lange termijn beïnvloeden of waarvan redelijkerwijs zou kunnen worden verwacht dat zij hierop een invloed zullen hebben;
- het beoordelen van de materialiteit van de vastgestelde impact, risico’s en kansen in verband met duurzaamheidskwesties door passende drempelwaarden te selecteren en toe te passen; en
- het maken van veronderstellingen en schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn.
Het bestuursorgaan is ook verantwoordelijk voor het opstellen van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring, die de door het Proces vastgestelde informatie bevat,
- in overeenstemming met de vereisten bedoeld in artikel 3:32/2 van het Belgische Wetboek van vennootschappen en verenigingen, met inbegrip van de van toepassing zijnde Europese standaarden voor duurzaamheidsinformatie (ESRS);
- met naleving van de vereisten in de Taxonomieverordening betreffende de openbaarmaking van de informatie opgenomen in de toelichting “EU Taxonomieverklaring 2024” van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring in het jaarverslag.
Deze verantwoordelijkheid omvat:
- het opzetten, implementeren en in stand houden van dergelijke interne beheersingsmaatregelen die het bestuursorgaan noodzakelijk acht voor het opstellen van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring die geen afwijkingen van materieel belang, als gevolg van fraude of van fouten, bevat; en
- het kiezen en toepassen van geschikte methoden voor duurzaamheidsverslaggeving, en het maken van veronderstellingen en schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn.
De raad van bestuur, met ondersteuning van het Audit Comité is verantwoordelijk voor het toezicht op het duurzaamheidsverslaggevingsproces van de Groep.
Inherente beperkingen bij het opstellen van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring
Bij het rapporteren van toekomstgerichte informatie in overeenstemming met de ESRS, wordt van het bestuursorgaan vereist dat het de toekomstgerichte informatie opstelt op basis van toegelichte veronderstellingen over gebeurtenissen die zich in de toekomst kunnen voordoen en mogelijke toekomstige acties van de Groep.
De feitelijke uitkomst zal waarschijnlijk anders zijn, aangezien verwachte gebeurtenissen vaak niet plaatsvinden zoals verwacht en de afwijking daarvan van materieel belang kan zijn.
Verantwoordelijkheden van de commissaris betreffende de assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring
Het is onze verantwoordelijkheid om de assuranceopdracht te plannen en uit te voeren met het oog op het verkrijgen van een beperkte mate van zekerheid over de vraag of de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring geen afwijkingen van materieel belang, als gevolg van fraude of van fouten, bevat, en het uitbrengen van een assuranceverslag met een beperkte mate van zekerheid waarin onze conclusie is opgenomen.
Afwijkingen kunnen zich voordoen als gevolg van fraude of fouten en worden als van materieel belang beschouwd indien redelijkerwijs kan worden verwacht dat zij, individueel of gezamenlijk, de beslissingen genomen door gebruikers op basis van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring, beïnvloeden.
Als deel van een assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid overeenkomstig ISAE 3000 (Herzien), zoals in België van toepassing, passen wij professionele oordeelsvorming toe en handhaven wij een professioneel-kritische instelling gedurende de opdracht. De uitgevoerde werkzaamheden in een opdracht met het oog op het verkrijgen van een beperkte mate van zekerheid, waarvoor wij verwijzen naar de sectie “Samenvatting van de uitgevoerde werkzaamheden”, zijn minder uitgebreid dan in het geval van een opdracht met het oog op het verkrijgen van een redelijke mate van zekerheid. We brengen dan ook geen oordeel met een redelijke mate van zekerheid tot uitdrukking als deel van deze opdracht.
Aangezien de toekomstgerichte informatie in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring en de veronderstellingen waarop deze is gebaseerd, betrekking hebben op de toekomst, kunnen deze worden beïnvloed door gebeurtenissen die zich mogelijk voordoen en/of door mogelijke acties van de Groep. De werkelijke uitkomsten zullen naar alle waarschijnlijkheid afwijken van de veronderstellingen, aangezien de veronderstelde gebeurtenissen zich veelal niet zullen voordoen zoals verwacht en de afwijking daarvan van materieel belang kan zijn. Onze conclusie biedt daarom geen garantie dat de gerapporteerde werkelijke uitkomsten zullen overeenkomen met diegene opgenomen in de toekomstgerichte informatie in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring.
Onze verantwoordelijkheden ten aanzien van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring, met betrekking tot het Proces, omvatten:
- Het verwerven van inzicht in het Proces, maar niet met het oog op het verstrekken van een conclusie over de effectiviteit van het Proces, met inbegrip van de uitkomst van het Proces;
- Het opzetten en uitvoeren van werkzaamheden om te evalueren of het Proces in overeenstemming is met de beschrijving van het Proces door de Groep zoals toegelicht in de toelichting “Dubbele materialiteitsanalyse” van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring.
Onze overige verantwoordelijkheden ten aanzien van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring omvatten:
- Het verwerven van inzicht in de beheersingsomgeving van de entiteit, de relevante processen en informatiesystemen voor het opstellen van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring, maar zonder de opzet van specifieke controleactiviteiten te beoordelen, onderbouwende informatie over hun implementatie te verkrijgen of de effectieve werking van de opgezette interne beheersingsmaatregelen te toetsen;
- Het identificeren van de gebieden waar van materieel belang zijnde afwijkingen waarschijnlijk zullen optreden in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring, of deze nu het gevolg zijn van fraude of fouten; en
- Het opzetten en uitvoeren van werkzaamheden die inspelen op gebieden waar afwijkingen van materieel belang in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring zich waarschijnlijk zullen voordoen. Het risico van het niet detecteren van een van materieel belang zijnde afwijking is groter indien die afwijking het gevolg is van fraude dan indien zij het gevolg is van fouten, omdat bij fraude sprake kan zijn van samenspanning, valsheid in geschrifte, het opzettelijk nalaten transacties vast te leggen, het opzettelijk verkeerd voorstellen van zaken of het doorbreken van de interne beheersing.
Samenvatting van de uitgevoerde werkzaamheden
Een assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid omvat het uitvoeren van werkzaamheden om assurance-informatie te verkrijgen over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring. De werkzaamheden die bij een opdracht met een beperkte mate van zekerheid zijn uitgevoerd, zijn verschillend in aard en timing en geringer van omvang dan voor opdrachten tot het verkrijgen van een redelijke mate van zekerheid.
Daardoor ligt het niveau van zekerheid dat is verkregen bij een opdracht met een beperkte mate van zekerheid aanzienlijk lager dan wanneer een opdracht met een redelijke mate van zekerheid was uitgevoerd.
De aard, timing en omvang van geselecteerde werkzaamheden zijn afhankelijk van professionele oordeelsvorming, waaronder de vaststelling van gebieden waar afwijkingen van materieel belang in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring, als gevolg van fraude of van fouten, zich waarschijnlijk zullen voordoen.
Bij het uitvoeren van onze assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid, met betrekking tot het Proces, hebben wij:
- Inzicht verworven in het Proces door:
- het verzoeken om inlichtingen teneinde inzicht te verwerven in de bronnen van informatie gebruikt door het management (bijvoorbeeld betrokkenheid van belanghebbenden, bedrijfsplannen en strategiedocumenten); en
- het beoordelen van de interne documentatie van de Groep over haar Proces; en
- Geëvalueerd of de assurance-informatie verkregen uit onze werkzaamheden over het door de Groep geïmplementeerde Proces in overeenstemming was met de beschrijving van het Proces zoals uiteengezet in de toelichting “Dubbele materialiteitsanalyse” van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring.
Bij het uitvoeren van onze assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid, met betrekking tot de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring, hebben wij
- Inzicht verworven in de verslaggevingsprocessen van de Groep die relevant zijn voor het opstellen van haar duurzaamheidsverklaring door het verwerven van begrip over de controleomgeving, processen en informatiesystemen relevant voor het opstellen van de geconsolideerde duurzaamheidsinformatie, zonder het doel om een oordeel te geven over de effectiviteit van de interne controles van de Groep.
- Geëvalueerd of de informatie zoals vastgesteld door het Proces is opgenomen in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring;
- Geëvalueerd of de structuur en het opstellen van de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring overeenstemt met de ESRS;
- Om inlichtingen verzocht bij relevant personeel en cijferanalyses uitgevoerd op geselecteerde informatie in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring;
- Gegevensgerichte assurancewerkzaamheden uitgevoerd op basis van een steekproef op geselecteerde informatie in de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring;
- Assuranceinformatie verkregen over de methoden voor het ontwikkelen van schattingen en toekomstgerichte informatie geëvalueerd zoals beschreven in de sectie “Verantwoordelijkheden van de commissaris betreffende de assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid over de geconsolideerde duurzaamheidsverklaring”
- Inzicht verworven in het proces voor het vaststellen van de voor de taxonomie in aanmerking komende economische activiteiten en van de op de taxonomie afgestemde economische activiteiten en de overeenkomstige toelichtingen in de v geconsolideerde duurzaamheidsverklaring;
- De naleving van processen, methodes en gegevens voor de taxonomie in aanmerking komende economische activiteiten nagekeken, de minimumgaranties beoordeeld door middel van het verzoeken van inlichtingen bij personeel en de uitvoering van analytische procedures op de EU Taxonomie afgestemde toelichtingen;
- Geëvalueerd of de presentatie en het gebruik van de EU taxonomie templates in overeenstemming is met de relevante vereisten;
- Een reconciliatie gemaakt en consistentie nagegaan tussen de gerapporteerde EU taxonomie economische activiteiten en wat gerapporteerd is in de geconsolideerde jaarrekening, inclusief de informatie weergegeven in de toelichtingen.
Vermeldingen betreffende de onafhankelijkheid
Ons bedrijfsrevisorenkantoor en ons netwerk hebben geen opdrachten die onverenigbaar zijn met de assuranceopdracht met een beperkte mate van zekerheid verricht, en ons bedrijfsrevisorenkantoor is in de loop van ons mandaat onafhankelijk gebleven tegenover de Groep.
Zaventem, 27 maart 2025
BDO Bedrijfsrevisoren BV
Commissaris
Vertegenwoordigd door Ellen Lombaerts*
Bedrijfsrevisor
*Optredend voor een vennootschap