Bekijk hier de voorgaande verslagen:

Celtherapieën en kleine moleculen

Revolutionaire celtherapieproductie voor versnelde en bredere patiënttoegang

CAR-T behandelingen hebben levensreddende mogelijkheden, maar ondanks de voortdurende vooruitgang ontvangt momenteel slechts 25%-30%* van de patiënten die ervoor in aanmerking komen deze behandelingen. Lange doorlooptijden, dure centrale productie en complexe logistiek blijven beperkende factoren voor grootschalige capaciteit en brede toegang voor patiënten.

CAR-T-behandelingen hebben levensreddend potentieel
Maar slechts 25%-30%* van de in aanmerking komende patiënten ontvang deze behandeling momenteel

CAR-T-behandelingen hebben levensreddend potentieel (graphic)
* Ref: Kourelis T, Bansal R, Patel KK, et al: Ethical challenges with CAR-T slot allocation with idecabtagene vicleucel manufacturing access. J Clin Oncol 40, 2022 (16_suppl; abstr e20021); Hoffman MS, Hunter BD, Cobb PW, Varela JC, Munoz J. Overcoming barriers to referral for chimere antigen receptor T-cell therapy in patients with relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma. Transplant Cell Ther. 2023;29(7):440-448. Mikhael J, Fowler J, and Shah N Chimeric Antigen Receptor T-Cell Therapies: Barrières en oplossingen voor toegang. JCO Oncologie Praktijk Vol 18, No 1

Bij Galapagos zetten onze wetenschappers zich in om de dringende behoeften van kankerpatiënten aan te pakken, omdat zij niet kunnen wachten op een behandeling.

Onze WHY, onze HOW (graphic)

Om de toegang tot celtherapieën te versnellen en uit te breiden, pionieren we met een gedecentraliseerde productieaanpak die de productie dichter bij de patiënt brengt. Ons innovatieve celtherapieproductieplatform heeft het potentieel om de vein-to-vein tijd, de periode tussen leukaferese en infusie, drastisch te verkorten van maanden of weken tot slechts zeven dagen. Dit maakt een snelle levering van potentiële levensreddende behandelingen mogelijk.

Naast snelheid is een cruciaal doel van celtherapieproductie het leveren van geschikte T-cellen met een sterk zelfvernieuwend vermogen en langdurige functionaliteit.1 In de praktijk verliezen T-cellen tijdens kweek en transductie vaak dit vermogen, waardoor ze differentiëren en uitgeput raken.2

Om deze doelstellingen te bereiken, implementeren we een wereldwijd schaalbaar, innovatief en gedecentraliseerd celtherapieproductieplatform. Dit platform is ontworpen om verse, geschikte stem-like T-cellen met een vroeg geheugen te leveren binnen een mediane vein-to-vein tijd van zeven dagen. Tegelijkertijd verbetert het zowel het toezicht door artsen als de patiëntervaring.

Pionier in de toekomst van celtherapie

Pionier in de toekomst van celtherapie (graphic)

Bemoedigend is dat ons platform een hogere proportie vroege T-cel-fenotypes laat zien in het uiteindelijke therapeutische product voor onze eerste generatie CD19 CAR-T-kandidaten, GLPG5101 en GLPG5201 (zie Portfolio-sectie). Dit omvat onder andere naïeve/stamcelgeheugen (TN/SCM) en centrale geheugencellen (TCM), en overtreft het uitgangsmateriaal dat beschikbaar is na initiële leukaferese. Deze bevindingen onderstrepen het potentieel van deze aanpak om de productie van celtherapie te herdefiniëren en de behandeluitkomsten voor patiënten te verbeteren. 

Flexibel gedecentraliseerd productiemodel:
Flexibele, betrouwbare, schaalbare en consistente gedecentraliseerde productie dichtbij de kliniek

Flexibel gedecentraliseerd productiemodel (graphic)
  • Consistentie door ontwerp
  • GMP-productie in een conforme faciliteit
  • Centrale levering van apparatuur / materiaalsets
  • Wereldwijd schaalbaar
  • 24/7 technische ondersteuning

Galapagos’ innovatieve en differentiërende gedecentraliseerde celtherapieplatform bestaat uit een end-to-end xCellit® workflow management en monitoring softwaresysteem, een gedecentraliseerd, functioneel gesloten, geautomatiseerd productieplatform voor celtherapieën (met behulp van Lonza’s Cocoon®) en een eigen strategie voor kwaliteitscontrole, testen en vrijgeven.

Galapagos’ gedecentraliseerd productiemodel

Galapagos’ gedecentraliseerd productiemodel (graphic)

We bereiden ons voor op de start van de pivotale ontwikkeling van onze lead CD19 CAR-T-kandidaat, GLPG5101, in 2026. Ons doel is om in 2028 de eerste goedkeuring te verkrijgen met behulp van onze gedecentraliseerde productiebenadering. Tegelijkertijd streven we ernaar ons platform breder in te zetten door nieuwe modes-of-action en indicaties te ontwikkelen die de patiëntenzorg verder verbeteren. Dit omvat de volgende generatie celtherapieprogramma’s, zoals armored en multi-targeting constructies, voor zowel hematologische als vaste tumoren, met als doel de impact van onze behandelingen te maximaliseren.

Om deze doelen te realiseren, en ondersteund door de sterke samenwerkingen met Lonza (voor het Cocoon® platform) en Thermo Fisher Scientific (voor de ontwikkeling van een ultrasnelle PCR steriliteitstest samen met miDiagnostics), schalen we de productiecapaciteit op bij onze bestaande DMU’s in de VS, waaronder Landmark Bio (regio Boston), Excellos (regio San Diego) en Catalent (New Jersey, New York en omliggende regio’s), alsook bij meerdere DMU’s in belangrijke Europese markten. Bijkomende DMU’s zullen worden geïntegreerd in het Galapagos' netwerk om voldoende capaciteit te garanderen ter ondersteuning van toekomstige pivotale studies in belangrijke regio’s.

Innovatiemotor voor de ontwikkeling van de volgende generatie celtherapieën

Met de overname van het Amerikaanse AboundBio in 2022 hebben we onze mogelijkheden voor de ontdekking en ontwikkeling van geavanceerde celtherapieën aanzienlijk uitgebreid. Onze innovatiemotor is ontworpen om uitgebreide en diverse menselijke antilichaambibliotheken te genereren in verschillende formaten, waaronder antigeenbindende fragmenten (Fab), enkel-keten variabele fragmenten (scFv) en unieke variabele zware (VH) domeinen. Dankzij deze bibliotheken kunnen we binnen enkele dagen tot weken binders met hoge affiniteit ontdekken, optimaliseren en aanpassen voor uiteenlopende toepassingen, zoals multi-targeting CAR’s.

Onze pijplijn voor volgende-generatie celtherapieën vormt een solide basis voor duurzame waardecreatie. Deze omvat multi-targeting, armored celtherapieconstructies, ontworpen om de werkzaamheid te verhogen, resistentie te voorkomen en de persistentie van CAR-T’s in zowel hematologische als vaste tumoren te verbeteren.

In 2025 starten we de klinische ontwikkeling van onze eerste armored, bi-specifieke CAR-T-kandidaat. Ons doel is om vanaf 2026 onze klinische pijplijn jaarlijks uit te breiden met ten minste één nieuw programma.

Door gebruik te maken van gepatenteerde methodologieën verbeteren we de diversiteit, affiniteit en specificiteit van bindmiddelen, wat het potentieel van multi-targeting, armored celtherapieën van de volgende generatie vergroot. Deze innovaties zijn gericht op het overwinnen van de belangrijkste beperkingen van bestaande behandelingen door de effectiviteit te verbeteren, resistentie te voorkomen en de therapietrouw te versterken, zelfs bij terugval.

Door onze bestaande klinische pijplijn te combineren met onze next- generation portfolio en innovatieve productiebenadering, wil Galapagos de toekomst van de oncologische zorg herdefiniëren en een betekenisvolle impact hebben op het leven van patiënten.

Platform voor kleine moleculen

Bij de ontdekking van geneesmiddelen met kleine moleculen wordt een test die is ontworpen om de activiteit van het doelwit (target) te beoordelen, blootgesteld aan grote verzamelingen kleine chemische moleculen, waardoor chemische structuren kunnen worden geïdentificeerd die een interactie aangaan met het doelwit om de activiteit ervan te blokkeren of te activeren, wat resulteert in de modulatie van het doelwit in de cellen en het voorkomen van de ziekte veroorzakende effecten ervan.

Sinds onze oprichting hebben we een uitgebreide expertise opgebouwd in onderzoek en ontwikkeling van kleine moleculen (small molecules). Onze interne capaciteiten omvatten de ontwikkeling van chemische bibliotheken, high throughput screening, farmacologie en preklinische ontwikkeling met als doel het versnellen van de tijd van target identificatie tot first-in-human klinische ontwikkeling.

Op 8 januari 2025 kondigden we een plan aan om ons op te splitsen in twee beursgenoteerde entiteiten. Als onderdeel van de geplande strategische reorganisatie zijn we op zoek naar partners om onze portfolio van kleine moleculen over te nemen.

Concurrerende omgeving

We zijn actief in een zeer innovatieve sector die wordt gekenmerkt door snelle vooruitgang in het begrijpen van ziektebiologie, snel veranderende technologieën, sterke intellectuele eigendomsbarrières en een groot aantal bedrijven dat betrokken is bij het ontdekken, ontwikkelen en commercialiseren van nieuwe geneesmiddelen. We concurreren met veel biofarmaceutische bedrijven die hun onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten richten op oncologie en immunologie, waaronder geneesmiddelen­­modaliteiten die concurreren met onze kerngebieden van kleine moleculen, CAR-T celtherapieën en biologics.

Voor meer informatie over trends en risico’s in de sector verwijzen we naar het gedeelte Risicofactoren in dit verslag.

CAR-T
Chimere antigeen receptor T-cellen (ook bekend als CAR T-cellen) zijn T-cellen die genetisch gemanipuleerd zijn om een kunstmatige T-celreceptor te produceren voor gebruik bij immuuntherapie
CD19
CD19 is een eiwit dat voorkomt op het oppervlak van B-cellen, een type witte bloedcel. Aangezien CD19 een kenmerk is van B-cellen, wordt dit eiwit gebruikt voor de diagnose van kankers die uit dit celtype ontstaan, met name B-cel lymfomen
Celtherapie
Celtherapie heeft tot doel ziekten te behandelen door bepaalde groepen cellen te herstellen of te wijzigen of door cellen te gebruiken om een therapie door het lichaam te voeren. Bij celtherapie worden cellen buiten het lichaam gekweekt of gewijzigd voordat ze bij de patiënt worden geïnjecteerd. De cellen kunnen afkomstig zijn van de patiënt (autologe cellen) of van een donor (allogene cellen)
GLPG5101
Een tweede generatie anti-CD19/4-1BB CAR-T kandidaatgeneesmiddel, in fase 1/2 studie in meerdere aggressieve B-cel maligniteiten
GLPG5201
Een tweede generatie anti-CD19/4-1BB CAR-T kandidaatgeneesmiddel, in fase 1/2 studie in R/R CLL/SLL en RT
Immunologie
De studie van het immuunsysteem is een zeer belangrijke tak van de medische en biologische wetenschappen. Het immuunsysteem beschermt de mens tegen infecties door middel van verschillende verdedigingslinies. Als het immuunsysteem niet naar behoren functioneert, kan dit leiden tot ziekte, zoals auto-immuniteit, allergie en kanker
Leukaferese
Laboratoriumprocedure waarbij witte bloedcellen worden gescheiden van een bloedmonster
Oncologie
Gebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met de diagnose, behandeling, preventie en vroege opsporing van kanker
Preklinisch
Stadium in de ontwikkeling van een medicijn, voorafgaand aan de toediening van medicijnen aan mensen. Bestaat uit in vitro en in vivo screening, farmacokinetische en toxicologische evaluatie, en chemische opschaling
Target
Proteïne waarvan is aangetoond dat deze een rol speelt in een ziekteproces en de basis vormt van een therapeutische interventie of ontdekking van een medicijn
Werkzaamheid
De mate van effectiviteit van een medicijn voor het beoogde gebruik

1 1Arcangeli S, Bove C, Mezzanotte C, Camisa B, Falcone L, Manfredi F, et al. CAR T cell manufacturing from naive/stem memory T lymphocytes enhances antitumor responses while curtailing cytokine release syndrome. J Clin Invest. 2022;132(12):e150807. doi: 10.1172/JCI150807.

2 2Watanabe N, Mo F, McKenna MK. Invloed van productieprocedures op de functionaliteit van CAR T-cellen. Front Immunol. 2022;13:876339. doi: 10.3389/fimmu.2022.876339.