Bekijk hier de voorgaande verslagen:

Oncologie

Kanker raakt ons allemaal en laat niemand onberoerd. Er is een dringende behoefte aan effectieve en breed toegankelijke behandelingen, aangezien veel patiënten een sombere prognose hebben, waarbij de overleving vaak eerder in maanden dan in jaren wordt gemeten. Vooruitgang in kankeronderzoek biedt hoop en de mogelijkheid om de uitkomsten voor patiënten ingrijpend te verbeteren.

Bij Galapagos zetten we ons in om de behandeling van kanker te herdefiniëren. We streven ernaar om kanker om te vormen tot een beheersbare chronische aandoening of zelfs een geneesbare ziekte. Onze onderzoekers werken intensief aan innovatieve benaderingen om kanker op meerdere fronten aan te pakken. Dit omvat de ontwikkeling van baanbrekende therapieën van de volgende generatie en geavanceerde productietechnologieën die zowel de toegankelijkheid als de effectiviteit verbeteren.

Wij geloven dat de meest ingrijpende vooruitgang ontstaat door baanbrekende wetenschap en technologie te combineren, zowel binnen als buiten onze organisatie. Op die manier bouwen we aan een nieuw, veelzijdig behandelingsmodel voor kankers met grote onvervulde medische behoeften.

Daarom werken we aan een uitgebreide celtherapiepijplijn voor diverse agressieve hematologische en vaste tumoren, gericht op patiënten die dringend behoefte hebben aan betere behandelopties.

Onze pijplijn omvat kandidaat therapieën voor meer dan 10 indicaties:

  • B-cel maligniteiten: klinische programma’s in mantelcellymfoom (MCL), marginaal zonelymfoom (MZL)/folliculair lymfoom (FL), diffuus groot B-cellymfoom (DLBCL), hoog-risico eerstelijns DLBCL, Burkitt lymfoom (BL), primair CNS-lymfoom (PCNSL), recidief/refractair chronisch lymfatische leukemie (R/R CLL), Richter transformatie (RT) van CLL en recidief/refractair multipel myeloom (R/R MM), evenals programma’s in een vroeg stadium voor indicaties met een grote onbeantwoorde behoefte.
  • Vaste tumoren: uza-cel, een TCR-T-kandidaat voor hoofd-halskanker, in samenwerking met Adaptimmune, en programma’s in een vroeg stadium voor aanvullende indicaties met een grote onvervulde behoefte, waaronder kleincellige longkanker (SCLC), neuro-endocriene kanker en eierstokkanker.

We kijken vooruit naar de start van de pivotale ontwikkeling van ons meest geavanceerde programma in 2026, met als doel een eerste goedkeuring in 2028. Daarnaast verwachten we vanaf 2026 jaarlijks minstens één nieuwe klinische kandidaat te genereren binnen onze vroege pijplijn. Dit onderstreept onze toewijding aan voortdurende innovatie en onze impact op patiënten.

Burkitt lymfoom (BL)
BL is een zeldzame, agressieve vorm van non-Hodgkin-lymfoom die ontstaat uit B-lymfocyten, een type witte bloedcellen dat antilichamen produceert. BL is de meest voorkomende vorm van non-Hodgkin-lymfoom bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. BL komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen
Chronische lymfatische leukemie (CLL)
Chronische lymfatische leukemie is de meest voorkomende leukemie bij volwassenen. Het is een soort kanker die begint in cellen die bepaalde witte bloedcellen (lymfocyten genoemd) in het beenmerg worden. De kankercellen (leukemie) beginnen in het beenmerg maar gaan dan naar het bloed
Multipel myeloom (MM)
Multipel myeloom (MM) wordt typisch gekenmerkt door de neoplastische proliferatie van plasmacellen die een monoklonaal immunoglobuline produceren. De plasmacellen woekeren in het beenmerg en kunnen leiden tot uitgebreide vernietiging van het skelet met osteolytische laesies, osteopenie en/of pathologische fracturen
Recidief
"Recidief" verwijst naar een patiënt met kanker die opnieuw kanker krijgt na een periode van verbetering
Refractair
"Refractair" verwijst naar een patiënt met kanker die resistent is/wordt tegen, of niet reageert op een behandeling
Richter transformatie
Richter transformatie (RT) is een ongewone klinisch-pathologische aandoening die wordt waargenomen bij patiënten met CLL. Zij wordt gekenmerkt door de plotselinge transformatie van de CLL in een aanzienlijk agressievere vorm van grootcellig lymfoom, en komt voor bij ongeveer 2-10% van alle CLL-patiënten