Bekijk hier de voorgaande verslagen:

Ons duurzaamheidsbestuur

In 2022 hebben we samen met de leden van ons Directiecomité een multifunctionele Stuurgroep Duurzaamheid opgericht, bestaande uit verschillende werknemers en leiders om een gepaste weergave van de hele organisatie te verzekeren. De Stuurgroep Duurzaamheid zorgt ervoor dat overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur, gerelateerde impact, risico’s en kansen, alsook ontwikkelen van metriek en doelstellingen voor duurzaamheid volledig worden geïntegreerd in onze besluitvorming- en monitoringsprocessen, inclusief die met betrekking tot onze bedrijfsstrategie, belangrijke investeringen en prestaties. De commissie bestaat uit senior managementleden en interne experten op belangrijke gebieden van onze activiteiten en duurzaamheidsthema’s, waaronder Compliance, Legal, Finance, Procurement, Human Resources, Site Operations, Investor Relations en Communication.

Het Directiecomité, regelmatig geïnformeerd door de Stuurgroep Duurzaamheid, houdt toezicht op en keurt de maatregelen en de operationele structuur en voortgang met betrekking tot het duurzaamheidsprogramma goed. Daarnaast houdt onze Raad van Bestuur, gesteund door de Auditcomité, toezicht op de toezichtstructuur voor duurzaamheid en op de strategie voor openbaarmaking met betrekking tot ESG-kwesties (Environment, Social and Governance) zoals in overeenstemming met ons Corporate Governance Charter.

Aangezien de meeste van onze materiële duurzaamheidsthema’s inherent zijn aan onze kernactiviteiten, zijn de impact, risico's en gerelateerde kansen, evenals de controles en procedures om deze te beheren, onderdeel van onze bestaande beleidsinfrastructuur, zoals beschreven in het hoofdstuk Comités van onze Corporate Governance hoofdstuk.

Bovendien beschikken de leden van de Stuurgroep Duurzaamheid, het Directiecomité, het Auditcomité en de Raad van Bestuur (resp. onze bestuurlijke, management- en toezichthoudende organen) over uitgebreide expertise met betrekking tot onze materiële duurzaamheidsthema’s. 

Deze diepgaande integratie zorgt ervoor dat duurzaamheidsoverwegingen zijn opgenomen in onze bestuurs- en besluitvormingsprocessen. Daarnaast hebben we, om ons toezicht nog verder te verbeteren, toegang tot externe experts voor specifieke gebieden, zoals CO2 accounting, waardoor we onze interne kennis kunnen aanvullen met gespecialiseerde inzichten. Deze combinatie van interne expertise en externe adviesondersteuning stelt ons in staat om onze materiële impact, risico's en kansen effectief te beheren, waardoor een robuuste aanpak van duurzaamheidsbeheer gewaarborgd is.

Ter ondersteuning van de implementatie van ons duurzaamheidsprogramma en onze ambitie voor 2028 werd in 2024 een bedrijfsdoelstelling specifiek voor ESG opgesteld (zie Remuneratierapport). Deze was van toepassing op de hele organisatie, inclusief de leden van het Directiecomité. Specifieke metriek en doelen voor het lopende programma zijn nog in ontwikkeling.

Risicobeheer voor ESG-rapportage

Ons overkoepelende kader voor risicobeheer wordt uiteengezet in het hoofdstuk Risicobeheer en Interne Controlesystemen van dit verslag. Veel elementen van duurzaamheidsrisico’s zijn al opgenomen in dat bestaande kader en zijn ook opgenomen in het Enterprise Risk Framework dat momenteel wordt ontwikkeld. Terwijl we ons ESG-programma aan het opbouwen zijn, hebben we onze bestaande risicobeheersactiviteiten verder ontwikkeld om deze aanvullende verwachtingen op het gebied van regelgeving erin op te nemen. Dit omvat het vastleggen van de functies die verantwoordelijk zijn voor de te rapporteren gegevens en het zorgen voor een robuuste aanpak van gegevensbeheer om accurate rapportage te garanderen.

De governance van ons duurzaamheidsprogramma via de Stuurgroep Duurzaamheid, een subgroep van het Managementcomité, en regelmatige rapportage aan het Auditcomité zorgen ervoor dat significante risico’s onder de aandacht worden gebracht zodat ze op de juiste manier kunnen worden opgelost.