Bekijk hier de voorgaande verslagen:

Uza-cel: MAGE-A4-gerichte TCR T-celtherapiekandidaat, co-expressie van CD8α

In mei 2024 hebben we een klinische samenwerkingsovereenkomst ondertekend met optie om Adaptimmune’s nieuwe generatie TCR T-celtherapie (uza-cel) gericht tegen MAGE-A4 en co-expressie van de CD8α co-receptor, exclusief in te licentiëren voor hoofd-halskanker en mogelijke toekomstige vaste tumor indicaties, met gebruik van Galapagos’ gedecentraliseerde celproductieplatform. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst ontvangt Adaptimmune vooruitbetalingen van in totaal $100 miljoen, uitoefenvergoedingen van maximaal $100 miljoen, aanvullende mijlpaalbetalingen voor ontwikkeling en verkoop van maximaal $465 miljoen, plus gestaffelde royalty’s op de netto-omzet.

Uza-cel (graphic)
Uza-cel heeft dezelfde gemanipuleerde T-celreceptor (TCR) als afamitresgene autoleucel (afami-cel), waarvan de werkzaamheid bij synoviaal sarcoom is aangetoond, plus een extra CD8α-co-receptor die de immuunrespons uitbreidt en de werkzaamheid tegen niet-sarcoom MAGE-A4-drukkende vaste tumoren verbetert (Ref.: NCT04044768; D’Angelo SP. Lancet. 2024;403:1460; Anderson VE. J lmmunother. 2023;46:132. 3. Moreno V. Gepresenteerd op ESMO, FPN:1019O, 23 oktober 2023, Madrid).

In december 2024 presenteerden wij en Adaptimmune tijdens de jaarlijkse ASH-bijeenkomst sterke preklinische proof-of-concept gegevens voor uza-cel. De gegevens toonden aan dat het gedecentraliseerde celtherapieproductieplatform van Galapagos uza-cel kan produceren met kenmerken die kunnen resulteren in een verbeterde werkzaamheid en duurzaamheid van de respons in de kliniek in vergelijking met de bestaande productieprocedure (zie onderstaande grafieken).

De voorbereidingen voor de klinische ontwikkeling zijn in volle gang, met als doel de start in 2026.

xCELLigence cytotoxiciteitstest op T-celproducten vervaardigd met Galapagos’ gedecentraliseerde productie (GDM) versus het huidige gecentraliseerde platform (CCP)

xCELLigence cytotoxiciteitstest op T-celproducten vervaardigd met Galapagos’ gedecentraliseerde productie (GDM) versus het huidige gecentraliseerde platform (CCP) (graphic)
xCELLigence-cytotoxiciteitstest in het GDM-lab toonde aan dat GDM-cellen significanter doden in vergelijking met CCP-cellen bij de laagste E:T-verhouding (Effector-to-Target). De incucyt-cytotoxiciteitstest in het CCP-lab toonde vergelijkbare dodingspatronen met beide productiemethoden bij alle geteste E:T-verhoudingen (niet getoond), hoewel 1:1 de laagste geteste E:T was.
Celtherapie
Celtherapie heeft tot doel ziekten te behandelen door bepaalde groepen cellen te herstellen of te wijzigen of door cellen te gebruiken om een therapie door het lichaam te voeren. Bij celtherapie worden cellen buiten het lichaam gekweekt of gewijzigd voordat ze bij de patiënt worden geïnjecteerd. De cellen kunnen afkomstig zijn van de patiënt (autologe cellen) of van een donor (allogene cellen)
Preklinisch
Stadium in de ontwikkeling van een medicijn, voorafgaand aan de toediening van medicijnen aan mensen. Bestaat uit in vitro en in vivo screening, farmacokinetische en toxicologische evaluatie, en chemische opschaling
Werkzaamheid
De mate van effectiviteit van een medicijn voor het beoogde gebruik