Dubbele materialiteitsanalyse
Gedreven door onze visie om de resultaten voor patiënten te verbeteren door middel van levensveranderende wetenschap en innovatie, begrijpen we dat onze bedrijfsactiviteiten zowel de maatschappij als onze financiële prestaties beïnvloeden.
Dubbele materialiteitsanalyse
Om onze belangrijkste doelen en prioriteiten te bepalen, hebben we in 2022 een impact materialiteitsanalyse uitgevoerd, waarmee we de onderwerpen konden identificeren die het meest relevant zijn voor onze interne en externe belanghebbenden. De analyse verschafte inzicht in onze potentiële impact op de samenleving en de wereld, waardoor we opkomende zakelijke uitdagingen en kansen beter kunnen monitoren.
In 2023 hebben we, om te voldoen aan de eis die is ingevoerd door de Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage (Corporate Sustainability Reporting Directive of CSRD), een eerste iteratie van de dubbele materialiteitsanalyse voltooid door naast de impact-materialiteitsanalyse ook een financiële materialiteitsanalyse toe te voegen. In 2024 hebben we onze dubbele materialiteitsbeoordeling bijgewerkt om de bedrijfsveranderingen met betrekking tot de overdracht van de Jyseleca® activiteiten naar Alfasigma weer te geven, zoals hieronder beschreven.
Onze globale waardeketen
Het beoordelen van onze waardeketen is een belangrijk onderdeel van ons proces om materialiteit te beoordelen en helpt ons een beter inzicht te krijgen in de bredere gevolgen van zowel onze upstream- als downstreamactiviteiten (zie onderstaande afbeelding). Door belanghebbenden in onze waardeketen (d.w.z. leveranciers, partners en andere entiteiten) te identificeren en met hen samen te werken, hebben we waardevolle inzichten verkregen in de belangrijkste milieu-, sociale en economische gevolgen van onze globale activiteiten. Deze gezamenlijke aanpak stelt ons in staat om gebieden te identificeren waar we kunnen samenwerken om risico’s te verminderen en kansen te identificeren. Bovendien kunnen we door onze waardeketen te monitoren beter voldoen aan de verwachtingen van belanghebbenden, verantwoord inkopen ondersteunen en transparantie bevorderen, alsook een duurzame toeleveringsketen verankeren voor onze R&D-activiteiten in oncologie. Dit geïntegreerde perspectief stelt ons in staat om zinvolle vooruitgang te boeken in de richting van gedeelde duurzaamheidsdoelen die verder reiken dan onze eigen directe activiteiten.
Onze waardeketenkaart vormt de basis voor een betere identificatie en beoordeling van onze materiële impact, risico's en kansen binnen de globale waardeketen. Na de voltooiing van de overdracht van de Jyseleca®-activiteiten in 2024, hebben we het bijbehorende segment in de grafische weergave van onze waardeketen hieronder afgebouwd.
Onze waardeketen in kaart
Om meer te lezen over onze doelstelling naar waardecreatie, verwijzen we naar het strategie-deel en het platformen en portfolio-deel van dit verslag.
Onze stakeholders betrekken
Om ons dubbele materialiteitsproces te onderbouwen, hebben we contact opgenomen met een diverse groep stakeholders, waaronder patiëntenorganisaties, patiëntexperts, professionals in de gezondheidszorg, onderzoeks- en ontwikkelingspartners, partners in de toeleveringsketen, investeerders, werknemers en leden van het Managementcomité en onze Stuurgroep Duurzaamheid.
Ons engagementproces bestond uit gestructureerde interviews, enquêtes en vragenlijsten die waren ontworpen om feedback te verzamelen van relevante groepen belanghebbenden en om een breed scala aan perspectieven vast te leggen met betrekking tot de invloeden en risico’s en kansen die verband houden met onze activiteiten. Interne en externe belanghebbenden werden uitgenodigd om via een enquête een lijst met potentiële materiële thema’s te bekijken om de vijf onderwerpen te identificeren die zij het meest en minst relevant vonden voor ons en onze kernmissie. Ze werden ook in de gelegenheid gesteld om aanvullende belangrijke thema’s voor te stellen die niet in de initiële lijst waren opgenomen.
Naast de uitgevoerde enquêtes en interviews onderhouden we een voortdurende dialoog met onze belanghebbenden via onze duurzaamheids- en functieleiders. Onze Raad van Bestuur, Directiecomité en Managementcomité ontvangen regelmatig uitgebreide updates over de verwachtingen van belanghebbenden met betrekking tot duurzaamheidsthema’s, waaronder ethisch zakelijk gedrag en sociale en milieuverantwoordelijkheid, zodat de zorgen van belanghebbenden op alle niveaus worden meegewogen in de besluitvorming en onze inzet voor duurzaamheid wordt versterkt.
De feedback die we krijgen van onze stakeholders, zowel via de dubbele materialiteitsbeoordeling als op doorlopende basis, dient als kritische input voor onze duurzaamheidsstrategie en alle elementen van ons beleid en duurzaamheidsprogramma als deel van onze due diligence, en stelt ons in staat om beter af te stemmen op onze prioriteitsgebieden (zoals gedefinieerd in het hoofdstuk Onze ambitie), zoals de betrokkenheid van patiënten en personeelsgerelateerde thema’s.
Onze resultaten beoordelen
Ons proces van betrokkenheid van belanghebbenden vormde de basis voor het deel van onze dubbele materialiteitsbeoordeling dat betrekking heeft op de impact. Een team van interne experts verzamelde en beoordeelde de input en onderwerpen die door belanghebbenden waren geïdentificeerd en gaf deze een score op basis van ernst (schaal, reikwijdte en waarschijnlijkheid van optreden) voor zowel positieve als negatieve impact, evenals de onomkeerbaar karakter voor negatieve impact.
Voor het financiële aspect van de dubbele materialiteitsbeoordeling hebben we de financiële risico’s en kansen beoordeeld, inclusief (potentiële) financiële effecten die in onze jaarrekening zijn opgenomen. We hebben gekeken naar de ernst in lijn met onze financiële materialiteitsdrempels, evenals naar de waarschijnlijkheid in lijn met ons interne risicoregister. Dit proces werd gevolgd voor alle duurzaamheidsthema’s, inclusief de klimaatgerelateerde. Zoals vermeld in E1-Klimaatverandering, hebben we geen gedetailleerde klimaatrisicoanalyse uitgevoerd.
In 2024 hebben we onze dubbele materialiteitsbeoordeling geactualiseerd om bedrijfsveranderingen gelinkt aan de overdracht van de Jyseleca®-activiteiten naar Alfasigma te weerspiegelen. De transfer heeft een impact op de materialiteitsdrempels met betrekking tot het aantal werknemers en onze financiën. De onderstaande grafiek geeft een overzicht van alle onderwerpen materieel zijn bevonden voor ons:
Beschrijvingen van de geïdentificeerde IRO's worden gegeven in de thematische hoofdstukken van dit verslag en worden visueel in kaart gebracht voor hun respectieve posities in onze waardeketen [Link toevoegen].
Duurzaamheids-due diligence
We zetten ons in voor verantwoord zakelijk gedrag (zoals uiteengezet in G1-Zakelijk Gedrag) in onze hele waardeketen, wat duidelijk in lijn is met ons lidmaatschap van het UN Global Compact. We hebben due diligence ingebed in ons bestuur, onze strategie en ons bedrijfsmodel. We nemen maatregelen om mogelijke of daadwerkelijke gevolgen voor ons eigen personeelsbestand te identificeren en te beperken, meer informatie is opgenomen in S1-Eigen personeel. We hebben ook de overkoepelende elementen van ons nalevingsprogramma, die worden beschreven in het hoofdstuk Governance, en die onze algehele due diligence op het gebied van duurzaamheid verder versterken. Door in gesprek te gaan met de betrokken belanghebbenden proberen we ervoor te zorgen dat hun inbreng tot uiting komt in alle belangrijke stappen van het due diligence-proces, dat is vastgelegd in ons dubbele materialiteitsbeoordelingsproces zoals hierboven toegelicht. Gezien de aard van Galapagos als een in Europa gevestigd bedrijf, met zeer beperkte activiteiten buiten deze landen, is onze due diligence-aanpak voor duurzaamheid primair gericht op de activiteiten van derden in onze toeleveringsketen.
Onze meer gerichte aanpak van due diligence binnen onze toeleveringsketen is het resultaat van het proces van onze dubbele materialiteitsbeoordeling, waarbij we hebben vastgesteld en beoordeeld dat onze derden de grootste potentiële risico's en negatieve gevolgen voor ons hebben vanuit zowel milieu- als sociaal oogpunt. Daarom hebben we maatregelen genomen om deze negatieve gevolgen aan te pakken door een aantal processen in te stellen die deel uitmaken van onze due diligence-activiteiten voor leveranciers. We houden een lijst bij van voorkeursleveranciers met wie we relaties en verwachtingen hebben opgebouwd en ook een lijst van gekwalificeerde leveranciers die zijn goedgekeurd om Good Practice (“GXP”)-gerelateerde goederen/diensten aan Galapagos te leveren.
We voeren een risicobeoordelingsproces voor derden uit dat in verhouding staat tot het geïdentificeerde risico van de werkrelatie, gebaseerd op elementen zoals de aard van de geleverde goederen/diensten en de locatie waar de activiteiten plaatsvinden.
Onze due diligence houdt vervolgens rekening met kwesties op het gebied van milieuduurzaamheid, ethisch zakelijk gedrag, naleving van wetgeving, waaronder GDPR en anti-omkopingswetten, en ook specifieke GXP's die van toepassing zijn in ons hele bedrijf. Dit helpt ons om derden aan te wijzen die werken in lijn met de verwachtingen van Galapagos.
Als onze leveranciers en verkopers eenmaal aan boord zijn, eisen we dat ze zich houden aan onze Gedragscode voor Leveranciers, waarin alle verwachte normen staan beschreven. Tijdens de lopende relatie, en indien relevant, bijv. bij GXP-leveranciers, worden er regelmatig audits en/of controleactiviteiten opgezet om de effectiviteit van deze inspanningen te volgen.
De onderstaande tabel geeft de kernelementen van ons due diligence-proces op het gebied van duurzaamheid weer, met verwijzingen naar de relevante toelichtingen in de duurzaamheidsverklaringen.