Bekijk hier de voorgaande verslagen:

Raad van Bestuur van Galapagos NV

Samenstelling van de Raad van Bestuur

Per 31 december 2022 bestaat onze Raad van Bestuur uit de volgende leden:

Paul Stoffels*

Paul Stoffels*

is sedert april 2022 Chief Executive Officer van Galapagos, en sinds 26 april 2022 uitvoerend lid en Voorzitter van onze Raad van Bestuur. Hij is ook lid van het Directiecomité bij Galapagos. Voordien was hij Vice-Chairman van het Executive Committee en Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson, waar hij de innovatieagenda voor het hele bedrijf opstelde en leiding gaf aan haar farmaceutische R&D-pijplijn en andere externe initiatieven. Hieraan voorafgaand was hij wereldwijd Voorzitter Pharmaceuticals van Johnson & Johnson, dat onder zijn leiding haar productpijplijn aanzienlijk verjongde en een transformationeel R&D-operationeel model invoerde, wat resulteerde in de lancering van 25 innovatieve geneesmiddelen over de hele wereld. Dr. Stoffels vervoegde Johnson & Johnson in 2002, na de overname van Virco en Tibotec, waar hij CEO, respectievelijk Chairman was, en waar hij de leiding had over de ontwikkeling van verschillende baanbrekende producten voor de behandeling van HIV. Dr. Stoffels is ook lid van de Raad van Commissarissen van Philips Healthcare in Nederland.

*Stoffels IMC BV, vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels

Rajesh Parekh

Rajesh Parekh

is niet-uitvoerend lid van onze Raad van Bestuur sinds 2004, en was de Voorzitter van onze Raad vanaf 2004 tot en met 26 april 2022. Dr. Parekh is General Partner van Advent Life Sciences, waartoe hij in 2006 is toegetreden. Gedurende zijn academische loopbaan aan Oxford University heeft hij Oxford GlycoSciences mee opgericht, waar hij als Chief Scientific Officer en Chief Executive Officer werkzaam was van 1988 tot aan de verkoop van deze vennootschap aan Celltech Group (nu UCB) in 2003. Hij heeft opgetreden als oprichter of bestuurder van verschillende vennootschappen die actief zijn in life sciences in de Verenigde Staten en Europa, met inbegrip van Avila Therapeutics, EUSA Pharma, Biocartis, en Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) Holding (nu uniQure). Hij was ook lid van de Raad van Toezicht van het Novartis Venture Fund. Dr. Parekh is ook lid van de Raad van Bestuur van Advent Life Sciences, Aleta, Alpha Anomeric, Amphista Therapeutics, Arrakis, Aura Biosciences, Eloxx, Levicept, PE Limited, Pheno Therapeutics en Ploughshare. Hij heeft een Master Diploma in Biochemie en een Doctoraatsdiploma in Moleculaire Geneeskunde ontvangen van de Universiteit van Oxford, waar hij ook actief was als Senior Research Fellow en Professor.

Mary Kerr

Mary Kerr

is een niet-uitvoerend onafhankelijk lid van onze Raad van Bestuur sinds 26 juli 2016, evenals Chief Executive Officer en bestuurder van NeRRe Therapeutics. Dr. Kerr was medeoprichter en Chief Executive Officer van KaNDy Therapeutics, totdat dit bedrijf in september 2020 werd overgenomen door Bayer voor $425 miljoen, met potentiële ontwikkelings- en regelgevende mijlpaalbetalingen tot $450 miljoen in de toekomst en met potentiële bijkomende mijlpaalbetalingen gerelateerd aan verkopen. Voor haar carrière in de biotech sector bekleedde Dr. Kerr gedurende meer dan 20 jaar verschillende leidinggevende functies bij GSK, waaronder Senior Vice President and Global Franchise Leader Immuno-Inflammation and Infectious Diseases. Ze was een van de oprichters en lid van het Corporate Executive team van ViiV Healthcare. Het grootste deel van haar carrière was zij actief op de commerciële R&D-interface in wereldwijde strategie en regionale operationele functies, voornamelijk op het gebied van wees- en gespecialiseerde geneesmiddelen. Dr. Kerr behaalde een Doctoraat in Farmacologie aan de Universiteit van Bradford, deed Postdoctoraal onderzoek aan de Michigan Cancer Foundation in Detroit en heeft een MBA van de Universiteit van Kingston.

Peter Guenter

Peter Guenter

is een niet-uitvoerend onafhankelijk lid van onze Raad van Bestuur sinds 30 april 2019. Dhr. Guenter is lid van de Executive Board van Merck en Chief Executive Officer van Merck Healthcare sinds januari 2021. Voordat hij bij Merck actief werd, was hij Chief Executive Officer van Almirall van 2017 tot 2020. Voordien heeft Dhr. Guenter gedurende 22 jaar bij Sanofi gewerkt, meest recent als Executive Vice President Diabetes & Cardiovascular Global Business Unit. Eerder bij Sanofi had hij diverse leidinggevende functies, waaronder Vice President Eastern Europe & Northern Europe, Vice President Business Management & Support, General Manager Germany, Senior Vice President Europe, Executive Vice President Global Commercial Operations, en Executive Vice President General Medicine & Emerging Markets. Van 2013 tot augustus 2017 was hij lid van het Executive Committee van Sanofi. Voordat hij bij Sanofi kwam, had hij verschillende functies in verkoop en marketing bij Smith Kline en Ciba Geigy. Dhr. Guenter is ook lid van de Raad van Bestuur van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). Hij heeft een Master Diploma in Lichamelijke Opvoeding van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Gent.

Daniel O’Day

Daniel O’Day

is een niet-uitvoerend lid van onze Raad van Bestuur sinds 22 oktober 2019. Dhr. O’Day is de Voorzitter van de Raad van Bestuur en Chief Executive Officer bij Gilead Sciences, dat wereldwijd meer dan 17.000 mensen tewerkstelt. Voor hij Gilead in 2019 vervoegde, was dhr. O’Day Chief Executive Officer van Roche Pharmaceuticals. Zijn carrière bij Roche omvatte meer dan drie decennia, waarin hij verschillende leidinggevende functies bekleedde in de farmaceutische en diagnostische bedrijfsafdelingen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Hij maakte deel uit van het Uitvoerend Comité van Roche, alsook van een aantal openbare en private Raden van Bestuur, waaronder Genentech, Flatiron Health and Foundation Medicine. De heer O’Day is ook lid van de Raad van Bestuur van Pharmaceutical Research and Manufacturers Organization of America. Dhr. O’Day behaalde een Bachelor Diploma in de biologie aan Georgetown University en een MBA aan Columbia University in New York.

Linda Higgins

Linda Higgins

is een niet-uitvoerend lid van onze Raad van Bestuur sinds 22 oktober 2019. Dr. Higgins vervoegde Gilead Sciences in 2010, en is momenteel Sr. Vice President Research Strategy, Innovation & Portfolio. In haar eerste tien jaar bij Gilead stond ze aan het roer van de afdeling Biologie en breidde ze het therapeutisch gebied en de mogelijkheden van de afdeling aanzienlijk uit. Ze richtte External Innovation als onderdeel van het Research departement op. Voordien was ze Voorzitter & Chief Executive Officer van InteKrin Therapeutics en Hoofd van Onderzoek bij Scios, deel van Johnson & Johnson, waar ze de ontdekking van geneesmiddelen, preklinische ontwikkeling en translationele geneeskunde aanstuurde. Dr. Higgins is gepassioneerd door biofarmaceutische ontdekking en ontwikkeling, en zet zich sinds 1991 in voor uitmuntendheid in toegepast wetenschappelijk onderzoek. Ze heeft projecten en afdelingen geleid in verschillende therapeutische gebieden, waaronder aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, fibrose, ontstekingsziektes, cardiovasculaire ziektes, virologie en oncologie. Dr. Higgins bouwde veel van deze uit als nieuwe werkgebieden bij Scios en Gilead. Dr. Higgins behaalde een A.B. in Gedragsfysiologie aan Kenyon College, een Doctoraat in Neurowetenschappen aan de Universiteit van Californië, San Diego School of Medicine, en voltooide een Post-Doctorale opleiding in Moleculaire Genetica aan het Howard Hughes Medical Institute van de Universiteit van Californië, Berkeley. Ze heeft meer dan 50 peer-reviewed wetenschappelijke artikelen en gastbijdragen geschreven, en is uitvinder van meer dan een dozijn patenten. Dr. Higgins is ook niet-uitvoerend bestuurder van Arcus Biosciences en Tizona Therapeutics.

Elisabeth Svanberg

Elisabeth Svanberg

is een niet-uitvoerend onafhankelijk lid van onze Raad van Bestuur sinds 28 april 2020. Dr. Svanberg behaalde haar MD en PhD aan de Universiteit van Göteborg (Zweden), en is Gediplomeerd Algemeen Chirurg en Universitair Hoofddocent Chirurgie. Dr. Svanberg trad in 2000 in dienst bij Serono International, aanvankelijk binnen het domein metabolisme, en bekleedde vervolgens verschillende functies met toenemende verantwoordelijkheden, voordat ze in 2007 actief werd bij Bristol Myers Squibb in de Verenigde Staten. Bij BMS was Dr. Svanberg werkzaam als Development Leader voor de ontwikkeling van een first-in-class innovatief medicijn tegen diabetes, en vervolgens als hoofd van Medical Affairs voor de intercontinentale regio. In 2014 vervoegde Dr. Svanberg Janssen Pharmaceuticals (een vennootschap uit de Johnson & Johnson groep) als Vice President, Head of Established Products Group, waar ze een portfolio van 90 producten beheerde, die wereldwijd worden gebruikt door naar schatting 150 miljoen patiënten. Momenteel is Dr. Svanberg werkzaam als Chief Development Officer bij Ixaltis sinds 2016, en als Chief Medical Officer bij Kuste Biopharma sinds 2020, gespecialiseerde farmaceutische bedrijven die eigen therapeutica ontwikkelen voor de behandeling van urogenitale (GU) aandoeningen met een onbeantwoorde medische behoefte. Dr. Svanberg is ook niet-uitvoerend lid in de Raad van Bestuur van Egetis (voorheen PledPharma) (sinds 2017), Swedish Orphan Biovitrum (tot mei 2022), Pharnext (tot maart 2022), Amolyt Pharma (sinds 2021), LEO Pharma (sinds 2022) en EPICS Therapeutics (sinds 2022).

Jérôme Contamine

Jérôme Contamine

is een niet-uitvoerend onafhankelijk lid van onze Raad van Bestuur sinds 26 april 2022. Dhr. Contamine was van 2009 tot 2018 Chief Financial Officer van Sanofi. Voordat hij bij Sanofi kwam, was hij van 2000 tot 2009 Chief Financial Officer van Veolia. Voordien bekleedde hij verschillende operationele functies bij Total en was hij vier jaar accountant bij de Cour des Comptes (het hoogste orgaan dat verantwoordelijk is voor controle op het gebruik van overheidsmiddelen in Frankrijk). Dhr. Contamine is afgestudeerd aan de Franse École Polytechnique, ENSAE (École Nationale de la Statistique et de l’Administration Économique) en de École Nationale d’Administration. Van 2006 tot 2017 was hij niet-uitvoerend bestuurder bij Valeo. Dhr. Contamine is ook niet-uitvoerend bestuurder in de Raden van Bestuur van Société Générale en Total Energies.

Dan Baker

Dan Baker

is een niet-uitvoerend onafhankelijk lid van onze Raad van Bestuur sinds 26 april 2022. Dr. Baker trad in 2000 in dienst bij Janssen/Centocor, en was als Vice President Immunology R&D verantwoordelijk voor de klinische ontwikkeling van Remicade, Simponi en Stelara, alsmede voor andere programma’s in reumatologie en dermatologie. Hij hield toezicht op vele fase 1-3-studies in verschillende ziektegebieden, en op meer dan 15 regelgevende goedkeuringen in de VS, Europa en Japan. Tijdens zijn periode bij Janssen was hij verantwoordelijk voor de evaluatie van business development opportuniteiten in immunologie. In 2015 nam hij een nieuwe rol op als Disease Area Stronghold Leader bij Janssen, waar hij verantwoordelijk was voor fase 2 & 3-klinische ontwikkelingsplannen voor reumatologie en de algemene portfoliostrategie in reumatologie en immunologie. Dit omvatte de vroege onderzoeksstrategie voor immunologische ontdekking, het beheer van de vroege ontwikkelingsportefeuille en de goedkeuring van alle werkzaamheden in een later stadium. Sinds zijn vertrek bij Janssen in 2019 is hij betrokken gebleven bij het beschikbaar stellen van therapieën voor patiënten. Hij haalde kapitaal op (>$20MM) met het oog op het opstarten en financieren van een bedrijf actief in immunologie, KiRA Biotech, waarvan hij nu Chief Executive Officer en uitvoerend bestuurder is. Dr. Baker behaalde zijn B.A. in Biologie aan het Gettysburg College en zijn Medische Graad aan de Universiteit van Pennsylvania. Hij voltooide zijn Medische Residentie in het Hershey Medical Center en een Fellowship in Reumatologie en Immunologie aan de Universiteit van Pennsylvania, gevolgd door een Research Fellowship in Reumatologie in het Mass General Hospital. Hij bleef 18 jaar verbonden aan de faculteit van de Universiteit van Pennsylvania voordat hij functies in de industrie ging vervullen.

Wijzigingen in onze Raad van Bestuur

De mandaten van Katrine Bosley en Howard Rowe als leden van onze Raad van Bestuur zijn afgelopen per 26 april 2022. Wij danken Katrine Bosley en Howard Rowe voor hun inzet en bijdragen voor de Vennootschap in de loop der jaren.

Over de Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur van Galapagos NV bestaat uit ten minste vijf en ten hoogste negen leden. Ten minste drie leden van onze Raad van Bestuur zijn onafhankelijk. Op 31 december 2022 bestond de Raad van Bestuur uit negen leden, van wie er vijf onafhankelijk zijn in de zin van artikel 7:87 WVV en bepaling 3.5 van de 2020 Code.

Met uitzondering van Stoffels IMC BV (vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels), zijn alle leden van de Raad van Bestuur niet-uitvoerende bestuurders.

De leden van onze Raad van Bestuur worden, op voorstel van de Raad van Bestuur, benoemd op de Algemene Vergadering voor een hernieuwbare termijn van vier jaar. Leden van de Raad van Bestuur wiens mandaat is verstreken, kunnen worden herbenoemd. In geval van voortijdige vacature in de Raad van Bestuur, hebben de overblijvende bestuurders het recht om via coöptatie voorlopig in deze vacature te voorzien totdat de eerstvolgende Algemene Vergadering een nieuw lid van de Raad van Bestuur benoemt. Elk lid van de Raad van Bestuur dat aldus op deze wijze door de Algemene Vergadering wordt benoemd, voltooit het mandaat van de bestuurder dat hij/zij vervangt, tenzij de Algemene Vergadering anders beslist. Het Benoemingscomité draagt, ter goedkeuring door de Raad van Bestuur, kandidaten voor om in vacatures te voorzien wanneer deze ontstaan, en geeft advies over de benoemingsvoorstellen die door aandeelhouders geformuleerd worden, waarbij telkens rekening wordt gehouden met de noden van de Vennootschap en de door de Raad van Bestuur vastgelegde selectiecriteria. Bij het voordragen van kandidaten wordt er bijzondere aandacht besteed aan genderdiversiteit en diversiteit in het algemeen, alsook aan complementaire vaardigheden, kennis en ervaring.

Bepaling 3.12 van de 2020 Code beveelt aan dat, in geval van een monistisch bestuursmodel, (a) er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de verantwoordelijkheden van de persoon aan het hoofd van de Raad van Bestuur (de Voorzitter) en de persoon die de uitvoerende verantwoordelijkheid voor het leiden van de ondernemingsactiviteiten op zich neemt (de CEO), en (b) de functies van Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO niet door één en dezelfde persoon worden uitgeoefend. In afwijking van deze bepaling, werd Stoffels IMC BV (vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels) die sedert 1 april 2022 onze CEO is, per 26 april 2022 ook benoemd tot Voorzitter van de Raad van Bestuur. In het licht van de gegeven omstandigheden was de Raad van Bestuur van mening dat het monistisch bestuursmodel en de gecombineerde rol als CEO/Voorzitter de Vennootschap in staat zou stellen om het leiderschap van Dr. Paul Stoffels optimaal te benutten, en om de koers en strategie van de Vennootschap (ook op het gebied van business development) efficiënt te bepalen en uit te voeren. Voorts is de Raad van Bestuur van mening dat deze gecombineerde rol een positieve invloed heeft op de werking en efficiëntie van de Raad, alsook op het verstrekken van informatie aan de Raad van Bestuur, waardoor de Raad van Bestuur de prestaties van de Vennootschap (en de groep) meer doeltreffend kon controleren in 2022. Teneinde voor voldoende evenwicht te zorgen, heeft de Raad van Bestuur een tegenwicht biedend bestuursmodel aangenomen met de verkiezing van een Lead Non-Executive Director die als de voornaamste verbindingspersoon tussen de Voorzitter en de niet-uitvoerende leden van de Raad van Bestuur fungeert (zie hieronder). Dr. Rajesh Parekh werd met ingang van 2 mei 2022 benoemd tot Lead Non-Executive Director van de Vennootschap. Jérôme Contamine is met ingang van 21 maart 2023 en ter vervanging van Dr. Rajesh Parekh benoemd tot de nieuwe Lead Non-Executive Director van de Vennootschap. Aan de Lead Non-Executive Director worden de verantwoordelijkheden en bevoegdheden toevertrouwd, die vastgelegd zijn in het Corporate Governance Charter van Galapagos NV.

De volgende tabel bevat bepaalde informatie over de leden van onze Raad van Bestuur tijdens het boekjaar afgesloten op 31 december 2022:

Naam

Functie

Nationaliteit

Jaar van geboorte
of oprichting

Jaar van initiële benoeming

Onafhankelijke bestuurder(1)

Aanwezigheidsgraad

Rajesh Parekh(2)

Voorzitter

Brits

1960

2004

 

91%

Stoffels IMC BV(3) (6)

Voorzitter

Belgisch

2022

2022

 

100%

Howard Rowe(4)

Lid

Brits en Amerikaans

1969

2010

100%

Katrine Bosley(4)

Lid

Amerikaans

1968

2013

100%

Mary Kerr

Lid

Brits

1961

2016

91%

Peter Guenter

Lid

Belgisch

1962

2019

91%

Elisabeth Svanberg

Lid

Zweeds

1961

2020

100%

Jérôme Contamine(5)

Lid

Frans

1957

2022

100%

Dan Baker(5)

Lid

Amerikaans

1950

2022

100%

Daniel O’ Day

Lid

Amerikaans

1964

2019

 

100%

Linda Higgins

Lid

Amerikaans

1962

2019

 

100%

(1)

Onafhankelijk bestuurder conform artikel 7:87 van het Belgisch Wetboek Vennootschappen en artikel 3.5 van de 2020 Code

(2)

Voorzitter tot en met 26 april 2022

(3)

Bestuurder en Voorzitter vanaf 26 april 2022 – vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels

(4)

Bestuurder tot en met 26 april 2022

(5)

Bestuurder vanaf 26 april 2022

(6)

In juni 2022 heeft Galapagos een transactie met verbonden partij Stoffels IMC BV gesloten overeenkomstig artikel 7:96 van het Belgisch Wetboek Vennootschappen (i.e. een addendum aan de managementovereenkomst tussen Galapagos NV en Stoffels IMC BV). Wegens een belangenconflict betreffende de voorgestelde wijziging, heeft Stoffels IMC BV (vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels) de vergadering verlaten alvorens de beraadslaging en stemming over dit agendapunt plaatsvond. Nadien vervoegde hij opnieuw de vergadering van de Raad van Bestuur voor de volgende agendapunten. Aldus werd deze vergadering in aanmerking genomen voor zijn aanwezigheidspercentage tijdens het boekjaar 2022.

In 2022 waren de volgende personen, zoals vermeld in de bovenstaande tabel, leden van de Raad van Bestuur (voormalige Raad van Toezicht): Stoffels IMC BV (vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels) (lid en Voorzitter sinds 26 april 2022), Rajesh Parekh (Voorzitter tot 26 april 2022), Howard Rowe (lid tot 26 april 2022), Katrine Bosley (lid tot 26 april 2022), Mary Kerr, Peter Guenter, Daniel O’Day, Linda Higgins, Elisabeth Svanberg, Jérôme Contamine (lid sinds 26 april 2022) en Dan Baker (lid sinds 26 april 2022). Op 31 december 2022 waren Mary Kerr, Peter Guenter, Jérôme Contamine, Dan Baker en Elisabeth Svanberg benoemd als onafhankelijke leden van de Raad van Bestuur in de zin van artikel 7:87 WVV en bepaling 3.5 van de 2020 Code. In 2022 bestond de Raad van Bestuur uit een meerderheid van onafhankelijke bestuurders.

Op de Jaarlijkse Algemene Vergadering van 26 april 2022 zijn de mandaten van Howard Rowe en Katrine Bosley als leden van onze Raad van Bestuur afgelopen.

In 2022 bestond de Raad van Bestuur aldus uit drie vrouwen (behalve tussen 1 januari 2022 en 26 april 2022, toen de Raad uit vier vrouwen bestond) en zes mannen (behalve tussen 1 januari 2022 en 26 april 2022, toen de Raad uit vier mannen bestond), die vijf verschillende nationaliteiten en verschillende leeftijdscategorieën vertegenwoordigen.

In 2022 heeft Galapagos NV voldaan aan haar verplichtingen met betrekking tot genderdiversiteit in de Raad van Bestuur, zoals uiteengezet in artikel 7:86 WVV, en de Raad van Bestuur zal blijven toezien op de naleving hiervan in de toekomst. Bij de voordracht van kandidaten wordt er bijzondere aandacht besteed aan diversiteit inzake geslacht, leeftijd, nationaliteit, opleiding en professionele achtergrond, alsook aan complementaire vaardigheden, kennis en ervaring. De profielen van alle leden van de Raad van Bestuur zijn opgenomen in dit verslag (zie hierboven), en zijn ook beschikbaar op www.glpg.com.

Gender-Status (graphic)

De taak van de Raad van Bestuur bestaat erin te streven naar succes op lange termijn en naar duurzame waardecreatie door Galapagos NV. De Raad doet dit door de bevoegdheden en verantwoordelijkheden op zich te nemen die haar worden toegekend door het Belgische vennootschapsrecht, de Statuten en het Corporate Governance Charter van Galapagos NV, en door ondernemend leiderschap te combineren met de passende risicobeoordeling en -beheersing. De expertise en ervaring van elk van de bestuurders blijkt uit de uiteenlopende activiteiten die zij uitoefenen en functies die zij bekleden. Tijdens haar vergaderingen in 2022, werden onder meer volgende onderwerpen besproken door de Raad van Bestuur: onze strategie en groei, het betreden van het domein van de oncologie door de overnames van CellPoint en AboundBio, de evaluatie van andere opportuniteiten voor business development, het zoeken en aanwerven van onze nieuwe Chief Executive Officer, de implementatie van ons nieuw bestuursmodel, de implementatie van onze nieuwe strategische richting om innovatie en time-to-patients te versnellen (met inbegrip van een focus op de belangrijkste therapeutische gebieden immunologie en oncologie, als een uitbreiding van geneesmiddelenmodaliteiten buiten kleine moleculen, zoals biologische geneesmiddelen en CAR-T), resultaten van klinische studies, commercialisering van Jyseleca®, regelgevende ontwikkelingen, de oproeping van de Algemene Vergadering en voorbereiding van voorstellen van besluiten die ter goedkeuring aan de aandeelhouders zullen worden voorgelegd, de creatie van nieuwe inschrijvingsrechten ten gunste van het personeel van Galapagos NV en haar dochtervennootschappen, en nazicht en goedkeuring van onze financiële verslaggeving.

In 2022 werden er veertien vergaderingen van de Raad van Bestuur fysiek, hetzij via schriftelijke besluiten, telefoonconferentie of videocall gehouden ter bespreking van specifieke aangelegenheden, waaronder drie vergaderingen in de aanwezigheid van een notaris (met betrekking tot de uitgifte van het Inschrijvingsrechtenplan 2022 (A), Inschrijvingsrechtenplan 2022 (B), Inschrijvingsrechtenplan 2022 BE, Inschrijvingsrechtenplan 2022 RMV en Inschrijvingsrechtenplan 2022 ROW). Twee van de vergaderingen in aanwezigheid van een notaris werden door Peter Guenter en Dr. Rajesh Parekh bijgewoond per telefoonconferentie. De derde vergadering in aanwezigheid van een notaris werd door Mary Kerr en Elisabeth Svanberg bijgewoond per telefoonconferentie. Alle andere bestuurders waren bij volmacht vertegenwoordigd op de vergaderingen in aanwezigheid van een notaris. De aanwezigheidsgraad voor de andere vergaderingen van de Raad van Bestuur, zoals vermeld in bovenstaande tabel, was als volgt: Dr. Rajesh Parekh: 91%; Stoffels IMC BV (vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels) (lid vanaf 26 april 2022): 100%; Howard Rowe (lid tot 26 april 2022): 100%; Katrine Bosley (lid tot 26 april 2022): 100%; Mary Kerr: 91%; Peter Guenter: 91%; Jérôme Contamine (lid vanaf 26 april 2022): 100%; Dan Baker (lid vanaf 26 april 2022): 100%; Daniel O’Day: 100%; Linda Higgins: 100%, en Elisabeth Svanberg: 100%. Het globale aanwezigheidspercentage bedroeg 98%. Stoffels IMC BV (vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels) heeft zich onthouden van beraadslaging en stemming over één agendapunt wegens een belangenconflict, in overeenstemming met artikel 7:96 WVV, zoals nader uiteengezet in de sectie getiteld Belangenconflict en verbonden partijen.

De Raad van Bestuur treedt op als een collegiaal orgaan. Een formele evaluatie van de Raad van Bestuur (voorheen Raad van Toezicht) en haar Comités werd uitgevoerd in september 2021. Elke bestuurder gaf feedback door middel van individuele beoordelingsformulieren. De resultaten werden globaal aan de (voormalige) Raad van Toezicht (nu Raad van Bestuur) voorgesteld door de Secretaris ad interim, en dienden als startpunt voor de bespreking binnen de hele (voormalige) Raad van Toezicht. Deze evaluatie betrof in het bijzonder de werking van de (voormalige) Raad van Toezicht, de omvang en samenstelling van de (voormalige) Raad van Toezicht, de interactie tussen de (voormalige) Raad van Toezicht en de (voormalige) Directieraad (nu Directiecomité), en de werking van de Comités. In de tweede helft van 2022 heeft er een nieuwe evaluatie van de Raad plaatsgevonden. In het kader daarvan is de samenstelling van de Raad geëvalueerd, is er een samenstellingsmatrix opgesteld en zijn er met leden van de Raad van Bestuur gesprekken gevoerd over het functioneren en de samenstelling van de Raad.

Overeenkomstig het Corporate Governance Charter van de Vennootschap en als tegenwicht voor de gecombineerde rol van CEO en Voorzitter binnen de Raad, heeft de Raad van Bestuur een Lead Non-Executive Director aangesteld. De Lead Non-Executive Director is automatisch ook vice-Voorzitter van de Raad van Bestuur. Aan de Lead Non-Executive Director worden de verantwoordelijkheden en bevoegdheden toevertrouwd, die in het Corporate Governance Charter van Galapagos NV zijn vastgelegd, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, het optreden als voornaamste verbindingspersoon tussen de niet-uitvoerende bestuurders en de Voorzitter van de Raad. Dr. Rajesh Parekh werd met ingang van 2 mei 2022 benoemd tot Lead Non-Executive Director van de Vennootschap. Jérôme Contamine is met ingang van 21 maart 2023 en ter vervanging van Dr. Rajesh Parekh benoemd tot de nieuwe Lead Non-Executive Director van de Vennootschap.

De Raad van Bestuur heeft een Secretaris aangesteld, die belast is met de taken zoals omschreven in het Corporate Governance Charter van Galapagos NV, waaronder, maar niet uitsluitend, het adviseren van de Raad van Bestuur en haar individuele leden over alle corporate governance aangelegenheden.

CAR-T
Chimere antigeen receptor T-cellen (ook bekend als CAR T-cellen) zijn T-cellen die genetisch gemanipuleerd zijn om een kunstmatige T-celreceptor te produceren voor gebruik bij immuuntherapie
Immunologie
De studie van het immuunsysteem is een zeer belangrijke tak van de medische en biologische wetenschappen. Het immuunsysteem beschermt de mens tegen infecties door middel van verschillende verdedigingslinies. Als het immuunsysteem niet naar behoren functioneert, kan dit leiden tot ziekte, zoals auto-immuniteit, allergie en kanker
Oncologie
Gebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met de diagnose, behandeling, preventie en vroege opsporing van kanker