Planeet
Wij zijn gewetensvol: onze inzet voor de gezondheid van onze planeet
De gezondheid van de planeet en de gezondheid van mensen zijn met elkaar verbonden.
Ter ondersteuning van onze milieuambities hebben wij als streefdoel om tegen 2028 koolstofneutraal te zijn. Wij hebben een vijfjarenplan opgesteld om dit doel te bereiken, met een degelijke en geloofwaardige mix van koolstofreductie- en koolstofcompensatieprojecten. We omarmen ook de circulaire economie, verminderen afval en hergebruiken of recycleren materialen waar en wanneer we kunnen.
Aangezien de vermindering van broeikasgasemissies een essentiële succesfactor is in onze aanpak, omvat ons reductiestappenplan drie trajecten. Deze omvatten initiatieven om:
- Fossiele brandstoffen systematisch te vervangen door hernieuwbare energiebronnen in onze gebouwen en ons wagenpark;
- De energie-efficiëntie van onze activiteiten te verbeteren; en
- Ons personeel milieubewuster te maken en gedragsverandering te stimuleren.
Wij streven bijvoorbeeld naar BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) en WELL (milieuvriendelijk initiatief gericht op menselijke gezondheid en welzijn) certificeringen voor onze nieuwe gebouwen.
In Oegstgeest, Nederland, hebben wij bijvoorbeeld een BREEAM Excellent en een WELL Gold certificering gekregen voor ons nieuw gebouw en onze tuin met inheemse planten, bomen en struiken, bijenkorven en insectenhotels.
In onze onderzoekslocaties in Mechelen, Romainville en Leiden hebben wij Green Teams opgezet die zoeken naar mogelijkheden om de voetafdruk van onze dagelijkse activiteiten te verminderen door initiatieven te bevorderen die gericht zijn op gedragsverandering.
Onze aanpak is planmatig, consistent, transparant en meetbaar. In 2022 hebben wij de koolstofvoetafdruk van onze waardeketen bepaald. In 2023 zullen wij deze voetafdruk openbaar maken en zullen wij langetermijndoelstellingen opstellen, ondersteund door belangrijke prestatiecijfers (zoals CO2-emissies gedefinieerd als Scope 121, Scope 222 en Scope 323 en relevante KPI's voor afvalbeheer) in ons streven om onze milieuvoetafdruk consequent te verminderen. Bovendien heeft onze toezichtsgroep voor milieu, gezondheid en veiligheid een EHS-beheersysteem ontwikkeld op basis van de internationale normen ISO 14001 en ISO 45001.
Acties 2022
- Wij hebben de koolstofvoetafdruk van de waardeketen van Galapagos (inclusief scope 1, 2 en 3 CO2-emissies) gekwantificeerd, overeenkomstig het Protocol inzake broeikasgassen, met als doel de gegevens in 2023 bekend te maken
- Wij hebben onze ambitie bevestigd om tegen 2028 klimaatneutraal te worden en hebben het stappenplan vastgelegd om dit streven te verwezenlijken, voortbouwend op zowel koolstofreductie- als koolstofcompensatie-initiatieven
- Wij hebben de verwachte BREEAM24 en WELL25 prestatieniveaus bepaald waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van nieuwe Galapagos-faciliteiten, gericht op het verbeteren van onze energie-efficiëntieprestaties
- Wij hebben een nieuwe mobiliteitsstrategie uitgestippeld die onder meer de versnelde elektrificatie van ons wagenpark omvat
- We hebben Green Teams gelanceerd in onze onderzoekslocaties. Deze teams van vrijwilligers identificeren mogelijkheden om de voetafdruk van Galapagos bij onze dagelijkse activiteiten te verminderen
21 21Directe broeikasgasemissies (gassen die bijdragen tot het broeikaseffect door infraroodstraling te absorberen) die voortkomen uit bronnen die eigendom zijn van of beheerd worden door een organisatie.
22 22Indirecte broeikasgasemissies die voortvloeien uit de opwekking van gekochte of aangeschafte elektriciteit, verwarming, koeling en stoom die door een organisatie worden verbruikt.
23 23Andere indirecte broeikasgasemissies die niet onder Scope 2 vallen en die buiten de organisatie plaatsvinden, waaronder zowel upstream- als downstream emissies.
24 24BREEAM is een diepgaande duurzaamheidsbeoordeling voor masterplanningprojecten, infrastructuur en gebouwen. Het erkent en weerspiegelt de waarde van beter presterende activa gedurende de gehele levenscyclus van de gebouwde omgeving, van nieuwbouw tot gebruik en renovatie.
25 25De WELL Building Standard gaat uit van een holistische benadering van gezondheid in de gebouwde omgeving en richt zich op gedrag, activiteiten en ontwerp, en is een prestatiegericht systeem voor het meten, certificeren en het monitoren van kenmerken van de gebouwde omgeving die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van de mens, via lucht, water, voeding, licht, fitness, comfort en geest.