Bekijk hier de voorgaande verslagen:

3. Belangrijkste waarderingsregels

Onze belangrijkste waarderingsregels worden hieronder uiteengezet.

Voorstellingsbasis en de continuïteitsveronderstelling

De geconsolideerde jaarrekening is opgemaakt in overeenstemming met de International Financial Reporting Standards (IFRS), zoals goedgekeurd door de EU. De geconsolideerde jaarrekening verschaft een algemeen overzicht van onze activiteiten en de behaalde resultaten. Zij geeft een getrouw en correct beeld van onze financiële toestand, onze financiële prestaties en onze kasstromen, op basis van continuïteit.

De geconsolideerde jaarrekening wordt opgemaakt in Euros, onze functionele munteenheid. Bedragen worden afgerond naar het dichtstbijzijnde duizendtal, tenzij anders vermeld.

Reclassificatie van opgebouwde intresten gerelateerd aan financiële investeringen – geen aanpassing van cijfers van vergelijkbare periodes

Opgebouwde intresten gerelateerd aan financiële investeringen werden in het verleden opgenomen onder kortlopende financiële investeringen voor schatkistcertificaten, maar onder een afzonderlijke vlottende activa/kortlopende schulden lijn voor andere financiële investeringen gewaardeerd aan geamortiseerde kost (voornamelijk termijndeposito’s).

Gedurende het derde kwartaal van 2023 hebben we besloten de presentatie voor al onze financiële investeringen aan geamortiseerde kost gelijk te trekken en stellen we alle opgebouwde intresten als onderdeel van de waardering aan geamortiseerde kost voor op de lijn ‘kortlopende financiële investeringen’ / 'geldmiddelen en kasequivalenten'.

Daar het effect van deze foute voorstelling op de vergelijkbare cijfers van vorige periodes niet significant bleek te zijn voor alle weergegeven periodes, hebben we de jaarrekening van vorige periodes niet aangepast. Dit is in overeenstemming met IAS 8.42 die stelt de vorige periodes enkel aan te passen in geval van significante fouten in de vorige periodes.

Het effect van deze fout op 31 december 2022 bedroeg €9,9 miljoen netto positieve opgebouwde intresten die hoofdzakelijk gerelateerd waren aan opgebouwde interesten op kortlopende financiële investeringen en die onze ‘kortlopende financiële investeringen’ / 'geldmiddelen en kasequivalenten' lijn zou hebben doen toenemen en onze 'overige vlottende activa' lijn zou hebben doen afnemen.

Voorstelling van beëindigde activiteiten – aanpassing van cijfers van vergelijkbare periodes

Onze resultatenrekeningen en overzicht van het totaalresultaat van vergelijkbare periodes opgenomen in deze jaarrekeningen werden aangepast om de activiteiten gerelateerd aan de Jyseleca® activiteiten op een aparte lijn “Nettowinst/nettoverlies (–) uit beëindigde activiteiten, na belastingen”, voor te stellen.

We verwijzen naar toelichting 5 voor meer informatie over deze beëindigde activiteiten.

Nieuwe standaarden en interpretaties toepasbaar voor het boekjaar beginnend op 1 januari 2023

Nieuwe standaarden en interpretaties toepasbaar voor het boekjaar beginnend op 1 januari 2023 hadden geen materiële impact op onze geconsolideerde financiële cijfers behalve voor de toepassing van de wijzigingen gemaakt aan IAS 1 Toelichting van waarderingsregels. Als gevolg van deze wijziging hebben we onze waarderingsregels herschikt om enkel over te blijven met de belangrijkste waarderingsregels.

Standaarden en interpretaties gepubliceerd, maar nog niet van toepassing voor het boekjaar beginnend op 1 januari 2023

Een aantal nieuwe standaarden zijn toepasbaar voor boekjaren beginnend op of na 1 januari 2024, een vervroegde toepassing is toegelaten. Wij hebben echter bij het opmaken van ons geconsolideerd financieel verslag geen nieuwe of toegevoegde standaarden vervroegd toegepast. We zijn momenteel bezig met de beoordeling van de impact van deze nieuwe en gewijzigde standaarden die nog niet van toepassing zijn, maar verwachten dat, van de standaarden die nog niet toepasbaar zijn, geen standaard een wezenlijke impact zal hebben op onze financiële cijfers in de periode van eerste toepassing.

De volgende wijzigingen zijn van toepassing voor het boekjaar dat begint op 1 januari 2024:

  • Verplichtingen in een sale en leaseback (Wijzigingen in IFRS 16);
  • Classificatie van schulden als kortlopend of langlopend (Wijzigingen in IAS 1);
  • Langlopende schulden met covenanten (Wijzigingen in IAS 1);
  • Overeenkomsten inzake de financiering van leveranciers (Wijzigingen in IAS 7 en IFRS 7).

De volgende wijzigingen zijn van toepassing voor het boekjaar dat begint op 1 januari 2025:

  • Wijzigingen in IAS 21 de effecten van wijzigingen in wisselkoersen: gebrek aan verhandelbaarheid

Bedrijfscombinaties

Bedrijfscombinaties worden verwerkt volgens de overnamemethode. In de balans worden alle identificeerbare activa, verplichtingen en voorwaardelijke verplichtingen oorspronkelijk gewaardeerd aan hun reële waarde op de datum van overname. De resultaten van de overgenomen activiteiten worden opgenomen in onze geconsolideerde resultatenrekening vanaf de datum waarop we de controle verkregen. Door ons over te dragen voorwaardelijke vergoedingen worden gewaardeerd aan de reële waarde op de dag van de overname. Latere wijzigingen in de reële waarde van de voorwaardelijke vergoedingen, die als een activa of een verplichting wordt beschouwd, worden in resultaat genomen. Het verschil tussen de reële waarde van de totale overgedragen vergoeding en de reële waarde van de verworven activa en overgenomen verplichtingen wordt geboekt als goodwill. De waarderingen ter onderbouwing van reële waardebepalingen zijn gebaseerd op informatie beschikbaar op de overnamedatum. De acquisitiekosten worden in resultaat genomen bij het oplopen van de kosten.

Elke voorwaardelijke vergoeding door ons over te dragen in het kader van een overgenomen activiteit en gerelateerd aan succesbetalingen wordt oorspronkelijk erkend aan reële waarde als een financiële verplichting. Ze wordt aangepast naar gelang de waarschijnlijkheid van betaling en wordt gepast verdisconteerd ter weergave van de tijdscomponent.

Wijzigingen in de reële waarde van deze voorwaardelijke vergoedingsverplichtingen in latere periodes worden in onze geconsolideerde resultatenrekening op de lijn 'Overige bedrijfsopbrengsten/bedrijfskosten' opgenomen. Het effect van het vrijvallen van de verdisconteringscompenent in de tijd wordt op de lijn 'Overige financiële kosten' opgenomen.

Door ons betaalde of te betalen voorwaardelijke vergoedingen aan de vorige eigenaars van de aangekochte entiteiten, die nog steeds door ons tewerkgesteld zijn, maar welke vergoedingen automatisch zouden vervallen (of terugbetaalbaar worden) na beëindiging van tewerkstelling voor een bepaalde datum, worden op de gepaste lijn in onze geconsolideerde resultatenrekening opgenomen als remuneratie voor diensten na acquisitie. Deze in geldmiddelen afgewikkelde voorwaardelijke bedragen worden erkend in overeenstemming met IAS 19 en worden op de balans opgenomen op de lijnen “overige langlopende/vlottende activa” en “overige langlopende/handels- en overige schulden”, afhankelijk van het moment van betaling door ons.

Goodwill

Goodwill wordt oorspronkelijk bepaald als het surplus van de totale getransfereerde overnameprijs en de reële waarde van de aangekochte activa en aangegane verplichtingen. Vervolgens wordt goodwill gewaardeerd aan kostprijs min bijzondere waardeverminderingen.

Daar goodwill een onbepaalde levensduur heeft, wordt het minstens jaarlijks (op elk jaareinde) getest op bijzondere waardeverminderingen, en telkens wanneer er een aanwijzing is voor een bijzondere waardevermindering, en dit door zijn boekwaarde te vergelijken met zijn realisatie waarde.

Elke bijzondere waardevermindering wordt voorgesteld op de lijn “overige bedrijfsopbrengsten/kosten” in onze geconsolideerde resultatenrekening.

Immateriële vaste activa andere dan goodwill

Kosten gemaakt in het kader van onderzoeksactiviteiten worden opgenomen in de resultatenrekening in de periode waarin de kosten zich voordoen.

Intern gegenereerde immateriële vaste activa die voortvloeien uit onze ontwikkelingsactiviteiten worden alleen als actief opgenomen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Het is technisch mogelijk om de immateriële activa af te werken, zodat ze beschikbaar zijn voor gebruik of verkoop;
  • Wij hebben de intentie de immateriële activa verder af te werken en te gebruiken of te verkopen;
  • Er is mogelijkheid tot gebruik of verkoop van de immateriële activa;
  • De immateriële activa zullen waarschijnlijk toekomstige economische voordelen genereren, of het bestaan van een markt aantonen;
  • Adequate technische, financiële en overige middelen zijn beschikbaar om de ontwikkeling te beëindigen;
  • De uitgaven toewijsbaar aan de ontwikkeling van deze immateriële vaste activa kunnen op een betrouwbare manier bepaald worden.

(i) Intern ontwikkelde immateriële vaste activa

Het bedrag dat wordt geactiveerd op de balans als intern ontwikkelde immateriële vaste activa is het totaal van de opgelopen ontwikkelingskosten vanaf de datum dat het actiefbestanddeel aan de voorwaarden hierboven beschreven voldoet. Als gevolg van de risico’s en onzekerheden inherent aan de regelgevende instanties en van het ontwikkelingsproces zelf, was het management van oordeel dat er niet voldaan is aan de voorwaarden voor activering tot we goedkeuring ontvangen van de bevoegde instanties.

Op dit moment erkennen we alle ontwikkelingskosten als kost in de periode waarin ze werden opgelopen, zelfs voor goedgekeurde producten daar ze geen afzonderlijk identificeerbaar bijkomend toekomstig economisch voordeel opleveren dat op een betrouwbare wijze kan gemeten worden.

(ii) Licenties, rechten, technologie en onderzoek en ontwikkeling in uitvoering

Onderzoek en ontwikkeling in uitvoering verworven door licentie-overeenkomsten, bedrijfscombinaties, samenwerkingsakkoorden of aparte overnames worden als immaterieel vast actief opgenomen indien ze afzonderlijk identificeerbaar zijn, door ons gecontroleerd worden en economisch voordeel kunnen genereren. Daar voor afzonderlijk verworven onderzoeks- en ontwikkelingsactiva er altijd beschouwd wordt dat er aan het waarschijnlijkheidscriterium onder IAS 38 voldaan is, worden upfront- en succesbetalingen aan derden voor producten of kandidaatmedicijnen waarvoor nog geen goedkeuring ontvangen is erkend als immateriële vaste activa. We beschouwen deze immateriële vaste activa nog niet beschikbaar voor gebruik tot het moment dat het onderliggend actief is goedgekeurd en commercieel gelanceerd is. Vanaf goedkeuring voor commercialisatie van het onderliggend actief worden afschrijvingen geboekt en het actief zal afgeschreven worden over zijn bruikbare levensduur.

Immateriële vaste activa kunnen ook upfront vergoedingen bevatten betaald aan derden in ruil voor een optie om te onderhandelen over een licentie voor een technologisch recht van de derde partij dat ontstond als gevolg van de samenwerking. De upfront vergoeding betaald voor deze optie wordt geactiveerd als immaterieel vast actief en afgeschreven over de verwachte duurtijd van de optie.

Exclusiviteitscontracten en technologie verworven in het kader van bedrijfscombinaties worden apart gewaardeerd als onderdeel van de reële waarde van het aangekochte bedrijfsonderdeel en worden afgeschreven over hun geschatte bruikbare levensduur. De geschatte bruikbare levensduur is gebaseerd op het minimum van de duur van het contract of de economische bruikbare levensduur.

Indien het actief een onbepaalde levensduur heeft, wordt dit toegelicht, samen met de redenen voor de onbepaalde levensduur. Immateriële vaste activa met een onbepaalde levensduur en immateriële vaste activa die nog niet beschikbaar zijn voor gebruik worden jaarlijks getest voor bijzondere waardeverminderingen of wanneer er een aanwijzing is dat het actief mogelijk een bijzondere waardevermindering heeft ondergaan.

(iii) Software en databases

Verworven software wordt gewaardeerd aan kost verminderd met gecumuleerde afschrijvingen en eventuele bijzondere waardeverminderingen. Afschrijvingen worden erkend om de kost van de activa te spreiden over hun bruikbare levensduur (meestal tussen 3 en 5 jaar), volgens de lineaire methode.

(iv) Contractkosten

Contractkosten bevatten enkel success fees geactiveerd in het kader van de Gilead overeenkomst van 2019. Deze kosten worden lineair afgeschreven over een periode van 10 jaar, de tijdsduur van onze samenwerking met Gilead.

Op elke balansdatum bekijken we de boekwaarde van onze immateriële vaste activa om te bepalen of er een aanwijzing is dat deze activa een bijzondere waardevermindering hebben ondergaan. Indien er zo een aanwijzing bestaat, wordt de realisatiewaarde van het actief ingeschat om zo de omvang van de bijzondere waardevermindering (indien die er is) te bepalen. Wanneer het actief geen kasstromen genereert die afzonderlijk zijn van andere activa, schatten we de realisatiewaarde van de kasstroomgenererende eenheid in waartoe het actief behoort. Indien de realisatiewaarde van het actief of de kasstroomgenererende eenheid lager ligt dan de boekwaarde, dan wordt de boekwaarde van het actief verminderd tot haar realisatiewaarde. Een bijzondere waardevermindering wordt onmiddellijk in resultaat genomen.

Materiële vaste activa

Materiële vaste activa worden gewaardeerd aan aanschaffingswaarde verminderd met de gecumuleerde afschrijvingen en eventuele bijzondere waardeverminderingen.

De afschrijving van een actief vangt aan wanneer het beschikbaar is voor gebruik, ie wanneer het zich op de plaats en in de toestand bevindt die nodig is om het te gebruiken op de manier zoals voorzien door het management.

Afschrijvingen worden geboekt om de kosten van de activa af te schrijven over de bruikbare levensduur van het actief, volgens de lineaire methode, op de volgende basis:

  • Gebouwen: 33 jaar;
  • Installaties en uitrusting: 3-15 jaar;
  • Meubilair en rollend materiaal: 4-10 jaar.

Leaseverbeteringen worden afgeschreven over 3-10 jaar, zijnde de looptijd van de lease behalve in geval van een kortere bruikbare levensduur.

De overige vaste activa categorie bevat voornamelijk activa in aanbouw. Activa in aanbouw worden niet afgeschreven.

De meer- of minderwaarde bij verkoop of buitengebruikstelling van een actief wordt bepaald als het verschil tussen de verkoopprijs en de netto-boekwaarde van het actief en wordt in de resultatenrekening geboekt.

Op elke balansdatum bekijken we de boekwaarde van onze materiële vaste activa om te bepalen of er een aanwijzing is dat deze activa een bijzondere waardevermindering hebben ondergaan. Indien er zo een aanwijzing bestaat, wordt de realisatiewaarde van het actief ingeschat om zo de omvang van de bijzondere waardevermindering (indien die er is) te bepalen. 

Leases

Alle leases werden opgenomen door de erkenning van een gebruiksrecht van activa en een overeenkomstige leasingschuld, behalve voor:

  • Leases van activa met beperkte waarde;
  • Leases met een looptijd van 12 maanden of minder.

Schulden ten gevolge van een lease worden oorspronkelijk gewaardeerd aan verdisconteerde waarde. Leasingschulden bevatten de netto actuele waarde van de leasebetalingen die op begindatum niet betaald werden, verdisconteerd aan de marginale rentevoet. Onze leasebetalingen omvatten meestal enkel vaste betalingen en betalingen voor verlengingsopties of aankoopopties indien we redelijk zeker zijn deze optie uit te oefenen.

Na initiële erkenning wordt de leasingschuld gewaardeerd aan geamortiseerde kost gebruik makende van de bij aanvang bepaalde discontovoet, en zal geherwaardeerd worden (met een overeenkomstig effect op het gebruiksrecht van vast actief) bij wijziging in de toekomstige leasebetalingen in geval van herbeoordeling van de opties.

Bij aanvangsdatum worden de gebruiksrechten van vaste activa gewaardeerd aan kostprijs, bestaande uit het bedrag van de initiële leasingschuld, verminderd met enige leasevoordelen ontvangen van de leasinggever.

Na initiële erkenning worden de gebruiksrechten van vaste activa gewaardeerd aan kostprijs en meestal lineair afgeschreven over de duurtijd van de lease. De gebruiksrechten van vast actief zullen aangepast worden voor elke herberekening van de leasingschuld als gevolg van leasing wijzigingen. De gebruiksrechten van vast actief zijn onderhevig aan testen voor bijzondere waardeverminderingen als hiervoor een indicatie bestaat, zoals voor de materiële vaste activa. De gebruiksrechten worden op de balans getoond in de rubriek 'Materiële vaste activa' en de leasingschulden worden getoond als kortlopende en langlopende leasingschulden.

We houden enkel rekening met verlengingsopties (of periodes na opzegging) in de leasingperiode indien het redelijk zeker is dat de leasing wordt verlengd (of niet beëindigd). De herbeoordeling wordt nagekeken in geval van een belangrijke gebeurtenis of een belangrijke wijziging in omstandigheden die effect hebben op die herbeoordeling en binnen onze controle is.

Voorraden

Voorraden bestaan uit grondstoffen, half-afgewerkte producten en handelsgoederen bestemd voor verkoop. Deze voorraden worden oorspronkelijk erkend aan kost, en vervolgens aan het minimum van kost en netto-realiseerbare waarde. Kost omvat alle kosten gerelateerd aan de aankoop, conversiekosten en transportkosten, en wordt bepaald aan de hand van de FIFO-methode.

Financiële instrumenten

Financiële activa en financiële verplichtingen worden op onze balans erkend wanneer we partij worden bij de contractuele bepalingen van het instrument.

(i) Financiële activa

Financiële activa worden initieel gewaardeerd aan reële waarde of hun transactieprijs. Alle erkende financiële activa worden vervolgens gewaardeerd aan geamortiseerde kostprijs of aan reële waarde onder IFRS 9 gebaseerd op zowel ons bedrijfsmodel voor het beheren van de financiële activa als de contractuele kasstroomkarakteristieken van het financieel actief.

  • Een financieel actief dat (i) aangehouden wordt in een bedrijfsmodel met als doel de contractuele kasstromen te innen en dat (ii) contractuele kasstromen heeft die enkel bestaan uit betalingen van hoofdsom en intresten op het uitstaande bedrag, wordt gewaardeerd aan geamortiseerde kost (netto na elke bijzondere waardevermindering) tenzij het actief wordt aangemerkt als gewaardeerd tegen reële waarde met reële waardeaanpassing in het resultaat (FVTPL) onder de reële waarde optie;
  • Alle ander financiële activa worden gewaardeerd aan FVTPL.

Een financieel actief wordt als kortlopend actief opgenomen wanneer de kasstromen gegenereerd door het instrument zich binnen het jaar voordoen.

We boeken een financieel actief af wanneer de contractuele rechten op de kasstromen van het actief vervallen, of wanneer we de rechten op de ontvangst van de contractuele kasstromen van het actief overdragen in een transactie waarin grotendeels alle risico’s en voordelen verbonden aan het bezit van het financieel actief worden overgedragen.

(a) Financiële activa met reële waardeaanpassing in resultaat

Financiële activa worden aangemerkt als met reële waardeaanpassing in resultaat wanneer we zulke investeringen beheren en aan- en verkoopbeslissingen maken gebaseerd op hun reële waarde in het kader van de investeringsstrategie. Toewijsbare transactiekosten worden in resultaat genomen bij het oplopen van deze kosten. Financiële activa met reële waardeaanpassing in resultaat worden gewaardeerd aan reële waarde, en wijzigingen hierin, inclusief elke opbrengst uit dividenden, worden in het resultaat opgenomen.

Eigenvermogensinstrumenten

We hebben investeringen in eigenvermogensinstrumenten welke, gebaseerd op IFRS 9, worden aangemerkt als financiële activa met reële waardeaanpassing in resultaat. De reële waarde van beursgenoteerde investeringen is gebaseerd op de slotkoers van de betrokken effecten op Euronext op elke rapporteringsdatum. Bij gebrek aan een actieve markt voor het eigenvermogensinstrument wordt de reële waarde bepaald door het gebruik van waarderingstechnieken.

Kortlopende financiële investeringen met reële waardeaanpassing in resultaat

Kortlopende financiële investeringen bestaan uit financiële activa met reële waardeaanpassing in resultaat en kunnen kortlopende obligatiefondsen met een looptijd van 12 maanden of minder, en money market fondsen bevatten.

Kasequivalenten met reële waardeaanpassing in resultaat

Kasequivalenten met reële waardeaanpassing in resultaat kunnen obligaties en money market fondsen bevatten, die onmiddellijk omzetbaar zijn in contanten en onderhevig zijn aan een verwaarloosbaar risico op waardeschommelingen.

(b) Financiële activa aan geamortiseerde kost

Vorderingen

Vorderingen worden aangemerkt als financiële activa gewaardeerd aan geamortiseerde kost. Ze worden initieel erkend aan reële waarde of aan transactieprijs, wanneer ze geen significante financieringscomponent bevatten.

Vervolgens worden alle vorderingen in de balans gewaardeerd aan geamortiseerde kost, die meestal overeenkomt met de nominale waarde na aftrek van verwachte kredietverliezen.

Vorderingen bestaan voornamelijk uit handels- en overige vorderingen, en kortlopende/langlopende vorderingen met betrekking tot ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling.

De vorderingen met betrekking tot ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling hebben betrekking op terugbetalingen als gevolg van R&D steunmaatregelen met betrekking tot onderzoeks- en ontwikkelingskosten in Frankrijk en België. Dit is een vordering gerelateerd aan subsidies gebaseerd op jaarlijkse aangiftes, en wordt enkel terugbetaald indien de vordering niet kan gecompenseerd worden met belastingschulden. Vorderingen met betrekking tot ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling worden verdisconteerd over de periode tot aan de vervaldag met gebruik van de gepaste discontovoeten. We verwijzen naar de waarderingsregels met betrekking tot subsidies en steunmaatregelen ter ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling.

Kortlopende financiële investeringen gewaardeerd aan geamortiseerde kost

Kortlopende financiële investeringen gewaardeerd aan geamortiseerde kost bevatten schatkistcertificaten met een looptijd gelijk aan of minder dan 12 maanden. We passen verwerking op basis van de afwikkelingsdatum toe voor de aan- en verkoop van kortlopende financiële investeringen gewaardeerd aan geamortiseerde kostprijs. Kortlopende financiële investeringen gewaardeerd aan geamortiseerde kost bevatten ook deposito’s met looptijden van meer dan drie maanden vanaf de aanvangsdatum.

Geldmiddelen en kasequivalenten aan geamortiseerde kost

Geldmiddelden en kasequivalenten aan geamortiseerde kost bevatten voornamelijk opzegbare rekeningen en deposito’s die onmiddellijk kunnen omgezet worden in contanten binnen de drie maanden of minder, die onderhevig zijn aan verwaarloosbare waardeschommelingen en die aangehouden worden om kortlopende kasbehoeftes op te vangen.

In pand gegeven geldmiddelen worden apart in de balans onder overige langlopende activa opgenomen, en maken geen deel uit van de geldmiddelen en kasequivalenten.

Bijzondere waardeverminderingen

Bijzondere waardeverminderingen van financiële activa gewaardeerd aan geamortiseerde kost worden berekend aan de hand van het model van te verwachten verliezen.

Met betrekking tot handelsvorderingen die geen significante financieringscomponent, bevatten, wordt de voorziening voor verwachte verliezen berekend als een bedrag gelijk aan de verwachte kredietverliezen over heel de periode. Dit zijn de verwachte kredietverliezen die kunnen ontstaan door alle mogelijke wanbetalingen tijdens de verwachte looptijd van deze handelsvorderingen.

Bijzondere waardeverminderingen worden als een kost in de geconsolideerde resultatenrekening opgenomen.

(ii) Financiële verplichtingen

Financiële verplichtingen worden initieel erkend aan reële waarde of aan hun transactieprijs. Na initiële erkenning worden ze gewaardeerd aan geamortiseerde kost of aan reële waarde.

Financiële verplichtingen aan geamortiseerde kost omvatten voornamelijk handels- en overige schulden.

Handels- en overige schulden bestaan uit schulden die vervallen binnen het jaar na balansdatum, bevatten meestal geen intrestcomponent en worden op regelmatige basis gedurende het financiële jaar betaald. Ze bevatten ook toe te rekenen kosten gerelateerd aan kosten inzake onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.

We boeken een financiële verplichting af wanneer onze contractuele verplichtingen nagekomen zijn, dan wel ontbonden of afgelopen zijn.

Belastingen

De inkomstenbelastingen in de resultatenrekening omvatten de verschuldigde belastingen en de uitgestelde belastingen.

De verschuldigde belasting is de naar verwachting te betalen belasting op de belastbare winst van het jaar. De belastbare winst van het jaar verschilt van de winst zoals deze wordt weergegeven in de jaarrekening aangezien ze bepaalde opbrengsten of kosten uitsluit die belastbaar of aftrekbaar zijn in andere jaren en aangezien ze bovendien posten uitsluit die nooit belastbaar of aftrekbaar zijn. Onze belastingverplichtingen worden berekend op basis van de belastingtarieven die vastgesteld werden of in wezen vastgesteld werden op balansdatum.

Uitgestelde belastingen worden op basis van de liability-methode berekend op tijdelijke verschillen tussen de boekwaarde van activa en schulden, en de waarde die toegepast wordt voor fiscale doeleinden. De uitgestelde belastingen worden echter niet opgenomen indien ze ontstaan uit de eerste opname van een actief of verplichting in een transactie die geen bedrijfscombinatie is, en die op het moment van de transactie geen invloed heeft op de boekhoudkundige noch op de belastbare winst of verlies.

Uitgestelde belastingen worden bepaald op basis van belastingtarieven (en -wetten) die werden ingevoerd of in wezen ingevoerd op de balansdatum en die naar verwachting worden toegepast wanneer de gerelateerde uitgestelde belastingvordering of de uitgestelde belastingverplichting wordt afgewikkeld. Uitgestelde belastingvorderingen worden opgenomen voor zover het waarschijnlijk is dat er toekomstige belastbare winsten beschikbaar zullen zijn waartegen de tijdelijke verschillen gebruikt kunnen worden. Als zodanig zal er een uitgestelde belastingvordering worden opgenomen in verband met fiscaal overdraagbare verliezen, voor zover het waarschijnlijk is dat er voldoende toekomstige fiscale winsten gerealiseerd zullen worden.

Opbrengsterkenning

Opbrengsten tot vandaag bestonden voornamelijk uit opbrengsten uit samenwerkingsverbanden, die op hun beurt bestonden uit succesbetalingen, licentievergoedingen, niet-terugvorderbare upfront betalingen en royalty’s verkregen uit samenwerkings- en licentieovereenkomsten. Sinds 2021 rapporteren we ook commerciële opbrengsten door de verkoop van Jyseleca®, die in onze geconsolideerde resultatenrekening uit beëindigde activiteiten werden voorgesteld als ‘Nettoverkopen van producten’.

De opbrengsterkenningspolitiek kan als volgt samengevat worden:

We erkennen opbrengst wanneer onze klant controle verwerft over de beloofde goederen of diensten, voor een bedrag dat een weerspiegeling is van de verwachte vergoeding voor de levering van deze goederen of diensten. Om de opbrengsterkenning te bepalen van overeenkomsten die volgens ons onder IFRS 15 vallen, passen we het volgende vijf-stappen model toe:

Opbrengsten uit samenwerkingsverbanden

(i) identificatie van het contract

In onze overeenkomsten met klanten dragen we voornamelijk licenties op onze intellectuele eigendom over en in sommige gevallen is dit in combinatie met toegangsrechten en/of het verlenen van onderzoeks- en ontwikkelingsdiensten en/of mechanismes voor de verdeling van kosten. In sommige gevallen bestaan onze samenwerkingen ook uit een aandeleninvestering. In dit geval analyseren we of de criteria om contracten te combineren, zoals bepaald door IFRS 15, voldaan zijn.

(ii) identificatie van de resultaatsverbintenissen in het contract

Afhankelijk van het type van overeenkomst kunnen er één of meerdere afzonderlijke resultaatsverbintenissen onder IFRS 15 zijn. Dit is gebaseerd op de inschatting of de beloftes in de overeenkomst afzonderlijk kunnen zijn en zijn van de andere beloftes inzake de transfer van goederen en/of diensten in de context van het contract. In sommige van onze overeenkomsten combineren we de transfer van de licentie met het verrichten van onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, omdat we van oordeel zijn dat de licentie niet op zich kan staan en niet op zich staat in de context van het contract.

(iii) bepaling van de transactieprijs

Samenwerkings- en licentieovereenkomsten met onze commerciële partners voor onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten omvatten meestal niet-terugvorderbare upfront betalingen, succesbetalingen, die verkregen worden afhankelijk van het behalen van bepaalde klinische, regelgevende of commerciële mijlpalen, licentievergoedingen, royalty’s op verkopen en soms opbrengsten uit de doorrekening van kosten of winstdelingsregelingen.

(a) Licentievergoedingen of upfront betalingen

Als de licentie tot onze intellectuele eigendom wordt beschouwd als losstaand van de andere resultaatsverbintenissen geïdentificeerd in het contract, erkennen we de niet-terugvorderbare upfront betalingen gealloceerd aan de licentie in opbrengst op het moment waarop de licentie wordt overgedragen aan de klant en de klant het recht heeft om gebruik te maken van de licentie.

Voor licenties die samenhangen met andere beloftes, maken we van beoordelingen gebruik om de aard van de gecombineerde resultaatsverbintenis in te schatten om te bepalen of aan de gecombineerde resultaatsverbintenis is voldaan gespreid in de tijd of op een bepaald moment in de tijd. Indien het gespreid in de tijd is, wordt de opbrengst erkend gebaseerd volgens een patroon dat de transfer van de controle van de dienst aan de klant het best weerspiegelt.

(b) Succesbetalingen andere dan op verkopen gebaseerde succesbetalingen

Een succesbetaling wordt enkel in de transactieprijs opgenomen wanneer het zeer waarschijnlijk is dat een wezenlijke tegenboeking van de cumulatieve erkende opbrengst zich niet zal voordoen wanneer de onzekerheid in verband met de variabele vergoeding niet meer bestaat (dit is meestal enkel wanneer de mijlpaal behaald wordt). We maken een schatting van het bedrag op te nemen in de transactieprijs, gebruik makende van de methode van het meest waarschijnlijke bedrag, waarbij succesbetalingen opgenomen zijn in de transactieprijs bij het behalen van de mijlpaal. De transactieprijs is dan gealloceerd aan elke resultaatsverbintenis op basis van een stand-alone verkoopsprijs, waarbij we opbrengst erkennen als of wanneer voldaan is aan de resultaatsverbintenissen in het contract. Aan het einde van elke volgende rapporteringsperiode herevalueren we de waarschijnlijkheid van het bereiken van zulke mijlpalen en elke gerelateerde beperking. Wanneer nodig, zullen we onze inschatting van de globale transactieprijs herzien. Elk van deze aanpassingen zal opgeslagen worden op een cumulatieve catch-up basis, die opbrengsten en winsten in de periode van aanpassing zou kunnen beïnvloeden.

(c) Opbrengsten uit doorrekening van R&D diensten

Samenwerkings- en licentieovereenkomsten kunnen clausules in verband met de doorrekening of het delen van kosten gerelateerd aan R&D diensten bevatten, zoals uitbestedingskosten en betaling van voltijdse equivalenten aan contractuele barema’s. R&D diensten worden uitgevoerd en voldaan gespreid in de tijd waarin de klant tegelijkertijd de door ons geleverde voordelen ontvangt en gebruikt.

Deze ontvangen opbrengsten uit de doorrekening van kosten worden als opbrengst erkend bij het oplopen van de kosten en na goedkeuring door de partijen wanneer we handelen als opdrachtgever binnen het gebied van ons aandeel in de R&D diensten. Wanneer niet voldaan is aan de laatste voorwaarde, worden de opbrengsten uit de doorrekening van kosten opgenomen in mindering van de gerelateerde kosten.

(d) Op verkopen gebaseerde succesbetalingen en royalty’s

Licentie- en samenwerkingsovereenkomsten bevatten op verkopen gebaseerde royalty’s, inclusief commerciële succesbetalingen gebaseerd op het verkoopniveau, en de licenties worden beschouwd als het voornaamste item waaraan de royalty’s verbonden zijn. De daarnaar gerelateerde opbrengst wordt erkend als de daaropvolgende onderliggende verkopen zich voordoen.

(iv) toewijzing van de transactieprijs aan de resultaatsverbintenissen in het contract

We alloceren de transactieprijs aan elke resultaatsverbintenis geïdentificeerd in het contract op basis van een stand-alone verkoopsprijs. De stand-alone verkoopsprijs van elke resultaatsverbintenis wordt geschat gebruik makende van één van volgende methodes: de benadering van aangepaste marktinschatting, de benadering van de verwachte kost plus marge of de residuele benadering. Indien het management oordeelt dat er maar één resultaatsverbintenis is, zou de volledige transactieprijs aan deze resultaatsverbintenis gealloceerd worden.

(v) erkenning van de opbrengst wanneer (of als) de entiteit aan een resultaatsverbintenis voldoet

Een opbrengst wordt erkend wanneer onze klant controle verwerft over de goederen en/of diensten voorzien in de contracten. Deze controle kan overgedragen worden over een periode of op een bepaald moment in de tijd – dit leidt tot een opbrengsterkenning over een periode of op een bepaald moment in de tijd.

In geval van opbrengsterkenning gespreid in de tijd, maken we gebruik van een input model dat de inschatting van de totale onderzoeks- en ontwikkelingskosten die elke periode opgelopen worden vergelijkt met de totaal ingeschatte kosten (percentage of completion methode) om de mate van voldoening aan de onderliggende resultaatsverbintenis te meten (deze methode wordt toegepast voor de resultaatsverbintenis gerelateerd aan filgotinib). In andere gevallen, afhankelijk van specifieke omstandigheden, erkennen we de opbrengst lineair over de periode van de resultaatsverbintenis (deze methode wordt toegepast voor de resultaatsverbintenis gerelateerd aan ons drug discovery-platform).

Nettoverkopen van producten

Opbrengsten uit de verkoop van Jyseleca® worden in onze geconsolideerde resultatenrekening uit beëindigde activiteiten voorgesteld als ‘Nettoverkopen van producten’.

Nettoverkopen van producten bestaan uit het nettobedrag van opbrengsten erkend na transfer van onze producten aan onze klant (bijvoorbeeld groothandelaars en ziekenhuizen). Nettoverkopen van producten worden op een bepaald moment erkend wanneer de controle van de producten overgedragen werd aan de klant. Dit is meestal wanneer de producten aan de klant geleverd werden afhankelijk van de specifieke incovoorwaarden in het contract met de klant.

De erkende opbrengst is het bedrag toegewezen aan de resultaatsverbintenis waaraan voldaan werd, rekening houdende met een variabele vergoeding. Het geschatte bedrag van de variabele vergoeding maakt deel uit van de transactieprijs alleen in die mate dat het hoogstwaarschijnlijk is dat een significante tegenboeking van de cumulatieve erkende opbrengst zich niet zal voordoen wanneer de onzekerheid gerelateerd aan de variabele vergoeding vervolgens wordt tenietgedaan. De variabele vergoeding opgenomen in de transactieprijs bestaat voornamelijk uit rabatten, kortingen, kortingen voor contant en terugboekingen toegestaan aan verschillende klanten in het kader van commerciële en contractuele overheidsovereenkomsten of andere terugbetalingsprogramma’s. Aan sommige klanten worden houdbaarheidskortingen gegeven om de door hen aangehouden voorraad te dekken op het moment van de effectieve prijsvermindering. Er wordt een verplichting erkend voor de verwachte rabatten, kortingen voor contant, terugboekingen en andere kortingen direct of indirect betaalbaar aan de klanten in het kader van de verkopen gerealiseerd tot het einde van de rapporteringsperiode.

Het bedrag van de variabele vergoeding wordt geschat op basis van verschillende parameters zoals marktgegevens van derde partijen, prijszetting van de producten, de specifieke voorwaarden in de individuele overeenkomsten, de geschatte voorraden en de houdbaarheidsdata van onze producten. Bij afwijking van de huidige resultaten, zullen deze schattingen bijgesteld worden.

Nettoverkopen worden voorgesteld netto na belasting op toegevoegde waarde en na andere aan verkopen gerelateerde belastingen.

Kost van verkochte producten

De kost van verkochte producten omvat hoofdzakelijk de aankoopprijs van de verkochte producten en transportkosten.

Overige bedrijfsopbrengsten

Subsidies en R&D steunmaatregelen

Omdat wij aan uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten deelnemen, genieten wij ook van meerdere subsidies en R&D steunmaatregelen van bepaalde overheidsinstanties. Deze subsidies en R&D steunmaatregelen worden in het algemeen gebruikt om de (goedgekeurde) kosten van onderzoek en ontwikkeling deels te vergoeden. Ze worden dan ook gecrediteerd ten gunste van ons resultaat, onder overige opbrengsten, wanneer de relevante uitgaven gedaan zijn en redelijke zekerheid bestaat over de (te) ontvangen subsidies of R&D steunmaatregelen.

Op aandelen gebaseerde vergoedingen

(i) Op aandelen gebaseerde vergoedingen afgewikkeld door eigenvermogensinstrumenten

Wij gebruiken inschrijvingsrechtenplannen afgewikkeld als eigenvermogens­instrumenten als motivatie voor ons personeel, leden van het Directiecomité en consultants. Inschrijvingsrechten afgewikkeld als eigenvermogensinstrumenten worden gewaardeerd tegen hun reële waarde op het moment van aanvaarding. De reële waarde, bepaald op de datum van aanvaarding van de inschrijvingsrechten, wordt in kost genomen tot het einde van de verwervingsperiode, gebaseerd op het aantal inschrijvingsrechten dat volgens ons zal uitgeoefend worden. De reële waarde wordt berekend op basis van het Black & Scholes model. De verwachte levensduur in het model werd aangepast op basis van schattingen van het management, rekening houdend met de niet-overdraagbaarheid, de beperkingen op de uitoefening en het verwachte gedrag van de houders.

(ii) Langetermijn incentive plannen in RSU’s (Restricted Stock Units)

Er worden RSU’s toegekend aan de leden van het Directiecomité en andere personeelsleden. Een RSU is een voordeel in de vorm van een belofte dat personeelsleden in de toekomst Galapagos aandelen zullen ontvangen en dat deze, naar wens van het bedrijf, in contanten of in aandelen zullen betaald worden, na afloop van een bepaalde verwervingsperiode. Elke RSU vertegenwoordigt de waarde van één Galapagos aandeel.

De RSU’s zijn gebaseerd op de volume gewogen gemiddelde aandelenkoers van de 30 dagen-periode voor vaststellingsdatum. We erkennen de corresponderende kost en verplichting over de verwervingsperiode. De reële waarde van de verplichting wordt op elke rapporteringsdatum herberekend omdat het thans managements bedoeling is om de RSU’s in cash te betalen.

Segmentrapportering

We hebben nu één enkel operationeel en rapporteerbaar segment.

Activa bestemd voor verkoop en beëindigde activiteiten

Een beëindigde activiteit is een onderdeel van een entiteit dat of verkocht werd of dat bestemd is voor verkoop. Het moet ofwel: een belangrijke afzonderlijke bedrijfsactiviteit of een geografisch operationeel gebied zijn; deel zijn van een uniek gecoördineerd verkoopplan; of een dochteronderneming zijn die aangekocht is met het oog op verkoop.

Intercompany transacties tussen voortgezette en beëindigde activiteiten worden geëlimineerd tegenover beëindigde activiteiten.

Vaste activa en te verkopen groepen worden voorgesteld als bestemd voor verkoop indien hun boekwaarde eerder zal terugverdiend worden door een verkooptransactie dan door voortgezet gebruik. Aan deze voorwaarde kan enkel voldaan worden wanneer de verkoop zeer waarschijnlijk is en het actief (of de te verkopen groep) in zijn huidige toestand beschikbaar is voor onmiddellijke verkoop. Een transactie wordt als zeer waarschijnlijk bestempeld indien er geen significante risico’s zijn om de transactie af te sluiten, wat afhangt van de specifieke omstandigheden maar meestal minstens een overeengekomen bindend beginselakkoord veronderstelt.

Ze worden gewaardeerd aan het laagste van hun boekwaarde en de reële waarde na aftrek van de verkoopkosten na erkenning van elke bekomen bijzondere waardevermindering. Activa gerelateerd aan beëindigde activiteiten of activa van de te verkopen groep worden niet afgeschreven.

Op 30 oktober 2023 hebben we een intentieverklaring ondertekend om de Jyseleca® activiteiten over te dragen aan Alfasigma en op 30 december 2023 werd de finale overeenkomst getekend. We hebben de activa en de hieraan verbonden schulden van de Jyseleca® activiteit voorgesteld als ‘bestemd voor verkoop’ in onze jaarrekening van 31 december 2023. De transactie werd voltooid op 31 januari 2024.

Waar van toepassing en in overeenstemming met IFRS 5, hebben we de vergelijkende cijfers van 2022 in de geconsolideerde resultatenrekening en de toelichtingen aangepast om de impact weer te geven van het voorstellen in 2023 van de Jyseleca® activiteit als beëindigde activiteit.

We verwijzen naar toelichting 5 van onze geconsolideerde jaarrekening.

Filgotinib
Voorheen bekend als GLPG0634, onder commerciële naam Jyseleca®. Klein molecuul, preferentiële JAK1-remmer, waarvoor in de Europese Unie, Groot-Brittannië en Japan voor reumatoïde artritis en colitis ulcerosa goedkeuring werd bekomen. Fase 4-studies in RA en CU zijn lopend
Intellectueel eigendom
Ideeën met commerciële waarde die worden beschermd of beschermd zouden kunnen worden door onder andere patenten, handelsmerken of auteursrechten
Jyseleca®
Jyseleca® is de merknaam voor filgotinib
Mijlpaal
Een belangrijke prestatie in een project of programma; in de samenwerkingen van Galapagos houdt dit doorgaans verband met een betaling