Ellen van der Aar

‘Uitdagingen moet je aangaan’

Ellen van der Aar, Head of Development (photo)
Ellen van der Aar 

Head of Development

Als Head of Development en Project Leader is Ellen van der Aar verantwoordelijk voor klinische ontwikkeling van idiopathische longfibrose (IPF) en artrose. Dat ze daarbij vaak haar grenzen aftast, ziet ze als een voordeel.

“Vijf jaar geleden had ik nooit kunnen voorspellen dat ik nu hier zou zitten. Ik heb mijn achtergrond mijlenver achter me gelaten en doe dingen die ik nooit eerder deed. Uitdagend, op een leuke manier. Ik leer voortdurend bij.”

Brede horizon

“Ik ben bij Galapagos begonnen op de afdeling Research. Een van mijn eerste projecten was gericht op IPF. Die therapie ging over naar Development en ik verhuisde mee, voor een heel andere taak. IPF is een zeldzame ziekte waarin maar heel weinig mensen gespecialiseerd zijn. Met hen kreeg ik gaandeweg een goede verstandhouding. En nu leid ik het project. Dat vraagt opnieuw om andere vaardigheden, maar ze passen uitstekend bij mijn interesses.”

Grenzen aftasten

“Ik wil bijleren. En zoek voor elk probleem een oplossing. Dat betekent dat mijn dagen langer zijn dan ik misschien zou willen. En dan nog legt mijn werk maar een klein stukje bloot van wat er te ontdekken valt. Daarom zou ik diepgaander onderzoek willen doen. Galapagos begrijpt dat en neemt extra mensen aan.”

Vijf jaar geleden had ik nooit kunnen voorspellen dat ik nu hier zou zitten.

Deadlines

“Een strakke timing stuwt me vooruit. Ook al kruisen onvermijdelijke tegenslagen ons pad, we moeten onze deadlines halen. Dat hebben we beloofd aan patiënten en investeerders. Gelukkig reageert het managementteam snel als we van aanpak willen veranderen. Anders dan in andere grote farmabedrijven, waar je soms weken moet wachten op een antwoord.”

Is het gras groener?

“Er is heel wat stress. Er zijn altijd deadlines. Er zijn onverwachte voorvallen waardoor we een tandje moeten bijzetten. Toch maken de positieve elementen het allemaal de moeite waard. Ik zou deze job voor geen geld ter wereld willen opgeven.”