Strategie

Strategie

Het is ons doel om een brede portfolio met baanbrekende geneesmiddelen te ontwikkelen. Het is onze ambitie om uit te groeien tot een volledig geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe medicijnen. Onze strategie is om daarbij gebruik te maken van ons eigen, unieke target discovery platform, dat ontdekking en ontwikkeling mogelijk maakt van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen die de onderliggende oorzaak van ziektes aanpakken.

Sleutelelementen van onze strategie zijn onder meer:

 • Snelle progressie van de ontwikkeling en commercialisatie van filgotinib in reumatoïde artritis (reuma), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa (CU) en mogelijk ook andere ontstekingsziekten met onze samenwerkingspartner Gilead
  Op grond van de resultaten van onze Fase 2 studies denken wij dat filgotinib een veelbelovend kandidaatmedicijn is voor de behandeling van reuma, de ziekte van Crohn, CU en mogelijk ook andere ontstekingsziekten. Onze samenwerkingspartner Gilead is in 2016 Fase 3 programma’s in reuma, de ziekte van Crohn en CU gestart. We hebben de optie om filgotinib samen met Gilead te commercialiseren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, België en Luxemburg; uitoefening van deze optie stelt ons in staat om een commerciële organisatie op te zetten en voortgang te boeken in onze ambitie om uit te groeien tot een volledig geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf.
 • De ontwikkeling van een CF-franchise van een orale drievoudige combinatietherapie met onze samenwerkingspartner AbbVie
  Om effectieve medicijnen te vinden voor CF-patiënten met Klasse II- en andere mutaties van het CFTR-gen, willen we een drievoudige combinatietherapie ontwikkelen bestaande uit één potentiator- en twee correctormoleculen. Ons meest geavanceerde kandidaatmedicijn potentiator GLPG1837, heeft veelbelovende activiteit en gunstige veiligheid laten zien in een Fase 2 studie die eind 2016 werd uitgevoerd in CF-patiënten met de Klasse III-mutatie van het CFTR-gen. De waargenomen ongewenste bijwerkingen waren in hoofdzaak licht of gematigd. Deze studie heeft ook gegevens opgeleverd om onze laboratoriumtesten en dosismodellering te valideren die worden gebruikt voor de ontwikkeling van een drievoudige combinatietherapie. We zijn in mei 2016 een Fase 1 studie gestart met een tweede kandidaatpotentiator: GLPG2451. We hebben in juni 2016 positieve resultaten gepubliceerd van een Fase 1 studie met onze kandidaat C1-corrector GLPG2222, en in januari 2017 zijn we een Fase 2 studie gestart met deze corrector in Klasse III-patiënten die Kalydeco®1Kalydeco® is een potentiator-medicijn verkocht door Vertex Pharmaceuticals. gebruiken. We zijn in november 2016 een Fase 1 studie gestart met onze C2-corrector: GLPG2737. In februari 2017 hebben wij de eerste gezonde vrijwillger met een combinatie van GLPG2222 en GLPG2451 gedoseerd. Wij streven ernaar om mid-2017 een evaluatie te starten met een eenmaal daagse, orale drievoudige combinatietherapie in CF-patiënten. Gedurende 2017 verwachten we ook nog andere studies met nieuwe CF-moleculen te starten. In maart 2017 zijn we met een Fase 1 studie met GLPG3067 gestart. We hebben een exclusieve samenwerkingsovereenkomst met AbbVie om deze nieuwe CF-modulators gezamenlijk te ontdekken, ontwikkelen en commercialiseren.
 • Vooruitgang boeken met GLPG1690 in klinische studies met IPF-patiënten
  We hebben de werving van IPF-patiënten afgerond in een Fase 2a studie waarin veranderingen van de target en biomarkers van de ziekte worden geëvalueerd gedurende een drie maanden durende behandeling met autotaxineremmer GLPG1690, dan wel met placebo. De resultaten van deze studie worden in de tweede helft van 2017 verwacht. We bezitten de wereldwijde rechten voor de ontwikkeling en commercialisatie van GLPG1690.
 • Vooruitgang boeken met GLPG1972 in klinische studies met artrosepatiënten in de Verenigde Staten
  In juni 2016 hebben we bekendgemaakt dat in een Fase 1 studie met GLPG1972, een voor het eerst in mensen toegepast medicijn met een nieuw werkingsmechanisme voor de behandeling van artrose, is aangetoond dat het medicijn bij gezonde vrijwilligers binnen twee weken leidde tot een afname tot 60% van een biomarker voor de afbraak van kraakbeen. Wij hebben alle ontwikkelings- en commerciële rechten op dit molecuul in de Verenigde Staten en we zijn van plan in 2017 klinische studies met GLPG1972 in artrosepatiënten te starten. Op basis van de aanvullende gegevens uit een lopend preklinisch programma, die naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 beschikbaar komen, zal onze samenwerkingspartner Servier besluiten of het al dan niet gebruik zal maken van de optie om het molecuul in licentie te nemen voor verdere ontwikkeling in studies met artrosepatiënten buiten de VS.
 • Met onze samenwerkingspartner MorphoSys vooruitgang boeken met MOR106 in een Fase 1b studie met patiënten met atopische dermatitis (AtD)
  In april 2016 is MOR106 in een Fase 1 studie voor het eerst aan gezonde vrijwilligers toegediend en in oktober 2016 maakten we bekend dat de eerste dosis MOR106, een nieuw humaan monoklonaal antilichaam, in een Fase 1b studie aan patiënten met AtD was toegediend. MOR106 grijpt aan op IL-17C, een nieuw, door ons ontdekt target. MorphoSys en Galapagos delen op gelijke voet in de kosten en potentiële opbrengsten. Gegevens uit de Fase 1b studie met MOR106 worden in de tweede helft van 2017 verwacht.
 • De waarde van ons target discovery platform maximaliseren en benutten door een volledig geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf te worden
  Ons platform heeft tal van kandidaatmedicijnen met nieuwe experimentele werkingsmechanismen opgeleverd in meerdere therapeutische gebieden. Onze meest gevorderde preklinische programma’s zijn GLPG2534 voor AtD en GLPG2938 voor IPF. Voor beide middelen willen we in 2017 Fase 1 studies starten. Daarnaast onderzoeken we het potentieel van ontwikkelingsprogramma’s en preklinische kandidaatmedicijnen voor ankylosing spondylitis, psoriatische artritis, lupus, nonalcoholic steatohepatitis, type 2 diabetes, en hepatitis B. Ons streven is om elke twee jaar een Fase 3-studie te starten, elk jaar drie Proof-of-Concept-studies uit te voeren, drie preklinische kandidaatmedicijnen te nomineren en acht nieuwe gevalideerde targets te identificeren. We willen veelbelovende programma’s selecteren voor interne ontwikkeling en commercialisatie om meer waarde voor onze aandeelhouders te realiseren en Galapagos uit te bouwen tot een volledig geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf.

1 Kalydeco® is een potentiator-medicijn verkocht door Vertex Pharmaceuticals.