Raad van Bestuur van Galapagos NV

Raad van Bestuur van Galapagos NV

Huidige samenstelling van de Raad van Bestuur van Galapagos NV

Onno van de Stolpe richtte Galapagos NV op in 1999 en is vanaf 1999 tot heden actief als onze Chief Executive Officer en lid van de Raad van Bestuur. Van 1998 tot 1999 was hij Managing Director of Genomics bij IntroGene B.V. (later Crucell N.V., dat in 2011 werd overgenomen door Johnson & Johnson Services, Inc.). Voordat hij in 1998 bij IntroGene actief werd, was hij gedelegeerd bestuurder van Molecular Probes Europe B.V. Hij richtte de Europese hoofdzetel op nadat hij eerder bij Molecular Probes, Inc. in de Verenigde Staten werkzaam was. Voordien werkte hij voor The Netherlands Foreign Investment Agency in California, waar hij verantwoordelijk was voor de recrutering van bedrijven actief in de biotechnologie- en medische apparatensector om zich in Nederland te vestigen. Onno startte zijn carrière als Manager of Business Development bij MOGEN International N.V. in Leiden. Hij behaalde een MSc diploma aan Wageningen University. Onno is eveneens lid van de raad van toezicht van de Stichting Institute for Human Organ and Disease Model Technologies en was in het verleden lid van de raad van bestuur van DCPrime B.V.

Rajesh Parekh, MA, DPhil is sinds 2004 voorzitter van de Raad van Bestuur van Galapagos NV. Raj is vennoot van Advent Life Sciences LLP, waartoe hij is toegetreden in 2005. Gedurende zijn academische loopbaan aan Oxford University heeft hij Oxford GlycoSciences PLC mee opgericht, waar hij als Chief Scientific Officer en Chief Executive Officer in dienst was van 1988 tot de verkoop van de vennootschap aan Celltech Group PLC (nu UCB SA) in 2003. Hij heeft opgetreden als oprichter of bestuurder van verschillende vennootschappen die actief zijn in de biowetenschappelijke sector in de Verenigde Staten en Europa, met inbegrip Celldex Therapeutics, Inc.; Avila Therapeutics, Inc.; EUSA Pharma (Europe) Limited; Thiakis Limited; en Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) Holding N.V. (nu uniQure). Raj is momenteel lid van de raad van bestuur van Cellnovo Limited, PE Limited, F2G Limited, LuxFold S.A., Biocartis NV en Levicept Limited. Daarnaast is hij tevens lid van de raad van bestuur van Advent Management IV Limited, Advent Management Life Sciences Limited, Advent Life Sciences Services Limited en is hij vennoot van Advent Venture Partners LLP. Hij is ook lid van de raad van toezicht van het Novartis Venture Fund. Gedurende de afgelopen vijf jaar was hij verder lid van de raad van bestuur van 4-Antibody AG, NeRRe Therapeutics Limited en CoCo Therapeutics Limited. Hij heeft een MA diploma in Biochemie en een DPhil diploma in Moleculaire Geneeskunde ontvangen van de Universiteit van Oxford, waar hij ook actief is geweest als Senior Research Fellow en Professor.

Harrold van Barlingen, Ph.D. is sinds 2005 lid van de Raad van Bestuur van Galapagos NV. Harrold is gedelegeerd bestuurder en oprichter van Thuja Capital B.V., Thuja Capital Holding B.V. en Thuja Capital Management B.V. Voordat hij Thuja Capital oprichtte, stond hij aan het hoofd van de biowetenschappelijke afdeling van AlpInvest Partners B.V. van 2001 tot 2006, waar hij een portfolio van meer dan 30 vennootschappen beheerde. Voordien was hij als strategisch en managementconsultant actief bij Boston Consulting Group (“BCG”) van 1999 tot 2002. Voor zijn tijd bij BCG, leidde hij de continentale activiteiten van The Lewin Group (een dochtervennootschap van Quintiles), een internationaal actieve vennootschap gespecialiseerd in het gebied van gezondheidseconomie. Hij ontving een MSc diploma in Medische Biologie en een Ph.D. diploma in Geneeskunde, beide van de Universiteit Utrecht. Hij was gast-wetenschapper aan de University of Chicago van 1991 tot 1992 en is de auteur van diverse peer-reviewed wetenschappelijke en farmaco-economische papers. Hij is momenteel lid van de raad van toezicht van Encare Biotech B.V., TheraSolve NV (voorzitter), Hemics B.V. (voorzitter) en arGEN-X N.V. (ARGX, Euronext). Daarnaast was hij gedurende de afgelopen vijf jaar eveneens lid van de raad van bestuur van Okapi Sciences NV en Curacyte GmbH.

Werner Cautreels, Ph.D. is sinds 2009 lid van de Raad van Bestuur van Galapagos NV. Werner is Voorzitter, CEO en lid van de raad van bestuur van Selecta Biosciences, Inc. In 1998 trad hij in dienst bij Solvay Pharmaceuticals SA, waar hij de functies van Global Head of R&D en vanaf 2005 van Global Chief Executive Officer vervulde, en dit tot de vennootschap werd overgenomen door Abbott Laboratories Inc. in februari 2010. Vóór hij zijn functies bij Solvay opnam, was hij werkzaam bij Sanofi S.A., Sterling Winthrop, Inc. en Nycomed Amersham PLC in verscheidene R&D management posities in Europa en in de Verenigde Staten van 1979 tot 1998. Hij studeerde af aan de Universiteit van Antwerpen met een Doctoraat in Chemie, met specialisatie in massaspectometrie. Hij volgde zijn management en financiële opleiding aan de Harvard Business School. Werner is momenteel eveneens lid van de raad van bestuur van Seres Health, Inc.

Howard Rowe, JD is sinds 2010 lid van de Raad van Bestuur van Galapagos NV. Howard is Managing Director van Hayfin Capital Management LLP. Vóór hij bij Hayfin Capital Management actief werd, was hij Managing Director bij The Goldman Sachs Group, Inc. waar hij verschillende rollen binnen de gezondheidszorgsector vervulde gedurende zijn 12 jaar bij de onderneming. Zijn meest recente rollen bij Goldman Sachs waren als deel van de European Special Situations en Principal Strategies teams, waarbinnen hij de private investeringsactiviteiten in gezondheidszorg opstartte en leidde. Gedurende die tijd was hij lid van de raden van bestuur van EUSA Pharma (Europe) Limited, Healthcare Brands International Limited, SmallBone Innovations, Inc. en Ikonisys, Inc. Vóór zijn investeringsactiviteiten, was Howard een senior lid van het European Healthcare Investment Banking team. In deze functie adviseerde hij een groot aantal vennootschappen op het gebied van fusies en overnames en bedrijfsfinanciering. Voordat hij bij Goldman Sachs werkte, was hij advocaat vennootschapsrecht bij het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell LLP. Howard behaalde zijn Bachelor of Science diploma in Psychobiologie aan de University of Southern California en zijn rechtendiploma aan Harvard Law School. Hij is momenteel eveneens lid van de raad van bestuur van MedAvante, Inc.

Katrine Bosley is sinds 2013 lid van de Raad van Bestuur van Galapagos NV. Katrine is Voorzitter, CEO en lid van de raad van bestuur van Editas Medicine, Inc. Van 2009 tot 2012 was zij Voorzitter en CEO van Avila Therapeutics, Inc., dat in 2012 werd overgenomen door Celgene Corporation. Vóór haar tijd bij Avila Therapeutics was Katrine Vice President, Strategic Operations bij Adnexus, een Bristol-Myers Squibb R&D vennootschap, en daarvoor was zij Vice President, Business Development bij Adnexus Therapeutics, Inc. Katrine vervoegde Adnexus Therapeutics van Biogen Idec, Inc. waar zij verschillende rollen vervulde in business development, commerciële activiteiten en portfolio strategie in de Verenigde Staten en Europa. Voordien was zij lid van het gezondheidszorgteam bij de risicokapitaal investeringsmaatschappij Highland Capital Partners, Inc. Katrine studeerde af van Cornell University met een B.A. diploma in Biologie. Katrine was in het verleden ook lid van de raad van bestuur van Coco Therapeutics Limited en is momenteel Voorzitter van de raad van bestuur van Genocea Biosciences, Inc. en lid van de raad van bestuur van Scholar Rock, LLC.

Over de Raad van Bestuur van Galapagos NV

De Raad van Bestuur van Galapagos NV bestaat minimaal uit vijf leden en maximaal uit negen leden, waaronder de Voorzitter en de CEO. De Voorzitter is een niet-uitvoerende Bestuurder en bekleedt niet de functie van CEO. De Raad van Bestuur telt minimaal drie onafhankelijke Bestuurders.

De Bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering, op voorstel van de Raad van Bestuur, voor een hernieuwbaar mandaat van maximum vier jaar. In geval van voortijdige vacature in de Raad van Bestuur, hebben de overblijvende Bestuurders het recht voorlopig in de vacature te voorzien totdat de Algemene Vergadering een nieuwe Bestuurder benoemt. Het Benoemings- en Remuneratiecomité draagt kandidaat-bestuurders voor ter goedkeuring van de Raad van Bestuur en verstrekt advies over benoemingsvoorstellen die door de aandeelhouders geformuleerd werden, telkens rekening houdend met de noden van Galapagos en de door de Raad van Bestuur vastgelegde selectiecriteria.

Met uitzondering van Dhr. Onno van de Stolpe, zijn alle leden van de Raad van Bestuur niet-uitvoerende Bestuurders.

In 2014 waren de volgende personen leden van de Raad van Bestuur: Dr. Raj Parekh (Voorzitter), Ir. Onno van de Stolpe (CEO), Dr. Harrold van Barlingen, Dr. Werner Cautreels, Dhr. Howard Rowe, Dr. Vicki Sato (tot 31 december 2014) en Mw. Katrine Bosley; de vier laatstgenoemden werden aangesteld als onafhankelijke Bestuurders in de zin van artikel 526ter van het Wetboek van Vennootschappen.

De taak van de Raad van Bestuur is om het succes van Galapagos op lange termijn na te streven door het waarnemen van de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de Raad van Bestuur zoals voorzien in de Belgische vennootschapswetgeving, en door ondernemend leiderschap te combineren met de gepaste risicoinschatting en -beheersing. De expertise en ervaring van de leden van de Raad van Bestuur blijkt uit hun diverse activiteiten en mandaten.

In 2014 hield de Raad van Bestuur 4 gewone vergaderingen, 10 vergaderingen via telefoonconferentie om specifieke zaken te bespreken en 2 vergaderingen in de aanwezigheid van een notaris (met betrekking tot de uitgifte van het Warrantplan 2014 en de uitgifte van het Warrantplan 2014 (B)).

De aanwezigheidsscore (in persoon of vertegenwoordigd door een collega Bestuurder) van de leden van de Raad van Bestuur die in functie waren op 31 december 2014 was als volgt: Dr. Parekh 100%, Dhr. Van de Stolpe 100%, Dr. Van Barlingen 94%, Dhr. Rowe 94%, Dr. Cautreels 94%, Dr. Sato 94% en Mw. Bosley 100%. Het globale aanwezigheidspercentage bedroeg 97%. Bovendien hebben bepaalde leden van de Raad van Bestuur (inclusief Dr. Cautreels en Dr. Sato) ook deelgenomen aan een aantal vergaderingen met wetenschappelijk personeel van de Groep.

De Raad van Bestuur is een collegiaal orgaan. Galapagos hanteert geen formele procedures om de Raad van Bestuur, zijn comités en zijn individuele Bestuurders te evalueren; de Raad van Bestuur is van mening dat dergelijke evaluatie kan gebeuren op een permanente en informele basis in het kader van de vergaderingen van de Raad van Bestuur en zijn comités.

Galapagos voldeed gedurende 2014 aan de vereisten van de Wet van 28 juli 2011 met betrekking tot gender diversificatie in de Raad van Bestuur, en de Raad van Bestuur zal de naleving hiervan in de toekomst blijven opvolgen. De Raad van Bestuur zal genderdiversiteit als één van de belangrijke selectiecriteria hanteren bij zijn zoektocht naar kandidaten om in de vacature te voorzien die ontstaan is door het ontslag van Dr. Sato per 31 december 2014.