Strategie

Strategie

Galapagos streeft ernaar om een robuuste portefeuille van baanbrekende therapieën in de klinische fases te ontwikkelen. Deze therapieën hebben het potentieel om behandelingen van ziektes fundamenteel te veranderen.

De ambitie van het Galapagos team is om een wereldwijd ​​toonaangevend biotechnologiebedrijf te worden, gericht op de ontwikkeling en commercialisering van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. De strategie van het management is om het unieke en eigen target discovery platform van het bedrijf maximaal te benutten en zo de ontdekking en ontwikkeling van therapieën met een nieuw werkingsmechanisme mogelijk maken.

Belangrijke elementen van de strategie van Galapagos zijn:

 • Snelle vooruitgang boeken in klinisch onderzoek met filgotinib in reuma en de ziekte van Crohn, samen met onze partner AbbVie
  Gebaseerd op de gunstige veiligheids en werkzaamheidsresultaten van filgotinib in onze Fase 2a klinische studies, zou dit molecuul een veelbelovende kandidaat kunnen zijn voor de behandeling van reuma en andere auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn. De eerste resultaten na 12 weken behandeling in het DARWIN programma, een Fase 2b studie met filgotinib bij patiënten met reuma, worden in april 2015 verwacht. De definitieve resultaten van deze studies na 24 weken behandeling worden in juli 2015 verwacht. Indien deze onderzoeken een succesvolle uitkomst kennen, gaat een wereldwijde Fase 3 klinisch programma bij reuma naar verwachting in de eerste helft van 2016 van start. Tegelijkertijd onderzoekt Galapagos filgotinib voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Resultaten na 10 weken behandeling in FITZROY, onze studie in 180 patiënten gedurende 20 weken met filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn, worden in de tweede helft van 2015 verwacht. Indien succesvol is het de verwachting dat een wereldwijde Fase 3 klinische programma in de ziekte van Crohn volgt. Filgotinib wordt ontwikkeld onder een exclusieve samenwerkingsovereenkomst met AbbVie. Onder deze overeenkomst wordt een beslissing over de eventuele licentie van filgotinib door AbbVie verwacht in de tweede helft van 2015.

 • Samenwerken met AbbVie om een franchise aan orale medicijnen voor taaislijmziekte te ontwikkelen bestaande uit nieuwe potentiators en correctoren
  Galapagos ontwikkelt een nieuwe potentiator therapie, genaamd GLPG1837, voor CF-patiënten die de Klasse III (G551D) mutatie van het CFTR-gen hebben. Deze is dezelfde mutatie als die waarop de enige goedgekeurde behandeling voor CF, Kalydeco, gericht is. Kalydeco is door Vertex op de markt gebracht. De meest voorkomende mutatie van het CFTR-gen is echter de Klasse II (F508del) mutatie, die aanwezig is in ongeveer 90% van de CF-patiënten, en Kalydeco werkt hierbij niet. Om patiënten met Klasse II mutaties te kunnen helpen, is er waarschijnlijk uiteindelijk een combinatie van nieuwe potentiator en correctoren nodig. Om dat te bereiken, is Galapagos een potentiële drievoudige combinatietherapie aan het ontwikkelen, samengesteld uit GLPG1837 en twee nieuwe corrector moleculen. In december 2014 startte Galapagos een Fase 1 studie voor GLPG1837 in gezonde vrijwilligers. Eerste resultaten van deze studie worden in het derde kwartaal van 2015 verwacht. Volgend op een succesvolle uitkomst van deze studie, is Galapagos van plan om een Fase 2a studie met GLPG1837 in Klasse III patiënten (G551D) in de tweede helft van 2015 te starten. Voor de drievoudige combinatietherapie verwacht Galapagos GLPG1837 te combineren met een nieuwe corrector, GLPG2222, en een tweede corrector. Deze tweede corrector wordt naar verwachting als preklinische kandidaat geselecteerd in de eerste helft van 2015. Tegen medio 2015 verwacht Galapagos alle drie componenten van deze therapie in ontwikkeling te hebben. Daarnaast beschikt het bedrijf over eerste preklinische gegevens die suggereren dat Galapagos kandidaat-moleculen in combinatie met mRNA translatie modulatoren mogelijk klinisch betekenisvolle CFTR-functie kunnen herstellen in Klasse I-mutatie patiënten. Galapagos heeft een exclusieve samenwerkingsovereenkomst afgesloten met AbbVie om deze en andere nieuwe CF modulators te ontdekken, te ontwikkelen en te commercialiseren.

 • Voortgang maken met de Fase 2a klinische studie met GLPG1205 in colitis ulcerosa
  In december 2014 is Galapagos met ORIGIN gestart: een Fase 2a klinische studie in 60 patiënten gedurende 12 weken met GLPG1205 in colitis ulcerosa. GLPG1205 is een remmer van GPR84, een eiwit dat vaak overactief is in ontstekingsziekten. Galapagos verwacht de eerste resultaten uit deze studie in de eerste helft van 2016. Preklinische resultaten hebben veelbelovende activiteit in een diermodel aangetoond. In Fase 1 resultaten in humane vrijwilligers liet GLPG1205 een gunstige veiligheid en farmacodynamiek profiel zien en het werd goed verdragen. GPR84 antagonisten zoals GLPG1205 presenteren een nieuw werkingsmechanisme voor de behandeling van ontstekingsziekten. Overexpressie van GPR84 op inflammatoire leukocyten wordt gezien bij ziekten zoals ontstekingen van de darm alsook neuro-inflammatoire ziekten zoals multiple sclerose. GLPG1205 is volledig eigendom van Galapagos en het management is van plan om dit medicijn gedurende Fase 2 zelfstandig te ontwikkelen.

 • Voorbereiding van de Fase 2a klinische studie van GLPG1690 in IPF
  In het eerste kwartaal van 2015 heeft Galapagos in gezonde vrijwilligers positieve resultaten laten zien van GLPG1690, een autotaxine remmer. Het molecuul was veilig en werd goed getolereerd. Ook gaf het een sterk farmacodynamisch signaal hetgeen duidt op een goede binding aan het target. Galapagos is momenteel een Fase 2 studie in idiopathische longfibrose (IPF) aan het voorbereiden, welke eind van 2015 ingediend zal worden voor goedkeuring door de autoriteiten. IPF is een chronische en uiteindelijk fatale ziekte die gekenmerkt wordt door een progressieve afname van long functies.

 • Maximaliseren van de waarde van Galapagos’ target discovery platform door een volledig geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf te worden
  Het platform van Galapagos heeft meerdere nieuwe therapieën met nieuwe werkingsmechanismen opgeleverd in meer dan 15 therapeutische gebieden, hetgeen de brede toepassing van het technologie-platform aantoont. In aanvulling op de huidige klinische programma’s, die zijn gericht op ontstekingsziekten, taaislijmziekte en longaandoeningen, heeft Galapagos op dit moment 25 verschillende target-based discovery programma’s. Deze programma’s met nieuwe werkingsmechanismen zijn op weg naar klinische ontwikkeling. Het meest vergevorderd hiervan is een preklinisch programma in artrose waarvoor het management verwacht een Fase 1 studie in 2015 te starten. Galapagos is van plan zelfstandig meerdere klinische kandidaten in verschillende therapeutische gebieden te blijven ontwikkelen. Galapagos streeft ernaar om bepaalde programma’s in gespecialiseerde farmaceutische en weesindicaties zelfstandig te ontwikkelen en te commercialiseren. Hiermee verwacht Galapagos de meerwaarde voor de aandeelhouders te maximaliseren en uit te groeien tot een volledig geïntegreerd biotechnologiebedrijf.