Strategie

Strategie

Galapagos streeft ernaar om een robuuste portefeuille van baanbrekende geneesmiddelen in de klinische fases te ontwikkelen. Deze geneesmiddelen hebben het potentieel om behandelingen van ziektes fundamenteel te veranderen.

Onze ambitie is om een wereldwijd toonaangevend biotechnologiebedrijf te worden, gericht op de ontwikkeling en commercialisering van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Onze strategie is om het unieke en eigen target discovery platform van het bedrijf maximaal te benutten en zo de ontdekking en ontwikkeling van therapieën met een nieuw werkingsmechanisme mogelijk maken.

Belangrijke elementen van onze strategie zijn:

 • Samen met onze samenwerkingspartner Gilead snelle vooruitgang boeken in klinisch onderzoek met filgotinib in reuma en de ziekte van Crohn en mogelijks andere ontstekingsziekten
  Op basis van de gunstige veiligheids- en werkzaamheidsresultaten in onze Fase 2 klinische studies, geloven wij dat filgotinib een veelbelovende kandidaat is voor de behandeling van reuma, de ziekte van Crohn en andere ontstekingsziekten. We verwachten dat Gilead in 2016 Fase 3 studies start in reuma en ziekte van Crohn.

 • Samenwerken met onze partner AbbVie om een franchise aan orale medicijnen voor cystic fibrosis te ontwikkelen, bestaande uit nieuwe potentiators en correctors
  Galapagos ontwikkelt een nieuw potentiator kandidaatmedicijn GLPG1837, voor CF-patiënten die de Klasse III (G551D) mutatie van het CFTR-gen hebben. Dit is dezelfde mutatie als die waarop de enige goedgekeurde behandeling voor Klasse III CF, Kalydeco®1Kalydeco® is een voorgeschreven medicijn van Vertex Pharmaceuticals dat wordt gebruikt voor de behandeling van cystic fibrosis (CF) in patiënten van zes jaar en ouder met verschillende specifieke Klasse III mutaties in het CFTR proteïne, inclusief G551D, G1244E, G1349D, G178R, G551S, S1251N, S1255P, S549N, S549R, or R117H., is gericht. Kalydeco is door Vertex op de markt gebracht. De meest voorkomende mutatie van het CFTR-gen is echter de Klasse II (F508del) mutatie, die aanwezig is in ongeveer 90% van de CF-patiënten. Orkambi (Vertex) is op dit moment het enige goedgekeurde medicijn voor de onderliggende oorzaak van deze CF mutatie. Om patiënten met Klasse II mutaties te kunnen helpen, is er waarschijnlijk uiteindelijk een combinatie van een nieuwe potentiator en twee correctors nodig. Om dat te bereiken, is Galapagos een drievoudige combinatietherapie aan het ontwikkelen. Op dit moment hebben we voor alle drie de componenten lead en follow-on compounds in ontwikkeling. In oktober 2015 hebben we de selectie van GLPG2665 aangekondigd, waarmee de drievoudige combinatietherapie compleet was. In januari 2016 zijn we gestart met de Fase 1 studie voor onze eerste orale corrector kandidaatmedicijn, GLPG2222 Fase 2 studies met potentiator GLPG1837 in patiënten met Klasse III mutatie zijn gestart in februari 2016. We hebben een exclusieve samenwerkingsovereenkomst met AbbVie om samen deze nieuwe CF-modulatoren te ontdekken, ontwikkelen en te commercialiseren.

 • Klinische ontwikkeling van GLPG1690 in idiopathische longfibrose (IPF)
  In februari 2015 heeft Galapagos in gezonde vrijwilligers positieve resultaten laten zien van GLPG1690, een krachtige en selectieve remmer van autotaxine, of ATX. GLPG1690 bleek in deze studie het niveau aan lysofosfatidezuur (LPA) langdurig te kunnen verlagen, wat duidt op een goede binding aan het target. We zijn van plan om patiënten te werven voor een Fase 2a studie in IPF. We verwachten de eerste resultaten van deze studie bekend te kunnen maken in het eerste halfjaar van 2017. We zijn volledig eigenaar van GLPG1690 en we zijn van plan om dit medicijn zelfstandig te ontwikkelen.

 • Voortgang boeken met GLPG1972 in Fase 1 studie met onze samenwerkingspartner Servier
  In november 2015 kondigden we de start aan van een Fase 1 studie met GLPG1972, een kandidaatmedicijn met een nieuw werkingsmechanisme voor de behandeling van artrose. We verwachten de eerste resultaten van deze studie in het tweede kwartaal van 2016 bekend te kunnen maken. Deze resultaten zullen, samen met aanvullende data uit het lopende programma die verwacht worden in het tweede kwartaal van 2017, onze samenwerkingspartner Servier ertoe in staat stellen om te beslissen al dan niet een licentie te nemen op dit kandidaatmedicijn om het verder klinisch door te ontwikkelen. We verwachten verder een studie in artrosepatiënten te kunnen starten in het tweede kwartaal van 2016. Galapagos heeft alle rechten op dit kandidaatmedicijn voor de Verenigde Staten.

 • Maximaliseren van de waarde van Galapagos’ target discovery platform 
  Het technologieplatform van Galapagos heeft meerdere nieuwe geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen opgeleverd in verschillende therapeutische gebieden, wat het potentieel van onze technologie bewijst. In aanvulling op de huidige klinische programma’s heeft Galapagos op dit moment 20 verschillende target-based discovery programma’s, op weg naar klinische ontwikkeling. Het meest vergevorderde preklinische programma is het met MorphoSys gepartnerde MOR106. We zijn van plan meerdere klinische kandidaatmedicijnen in verschillende therapeutische gebieden te blijven ontwikkelen. We streven ernaar veelbelovende programma’s in gespecialiseerde farmaceutische en weesindicaties zelfstandig te ontwikkelen en te commercialiseren. Hiermee verwacht Galapagos de meerwaarde voor de aandeelhouders te maximaliseren en uit te groeien tot een volledig geïntegreerd biotechnologiebedrijf.

1 Kalydeco® is een voorgeschreven medicijn van Vertex Pharmaceuticals dat wordt gebruikt voor de behandeling van cystic fibrosis (CF) in patiënten van zes jaar en ouder met verschillende specifieke Klasse III mutaties in het CFTR proteïne, inclusief G551D, G1244E, G1349D, G178R, G551S, S1251N, S1255P, S549N, S549R, or R117H.