Galapagos pijplijn

Galapagos pijplijn

Galapagos streeft naar het ontwikkelen van een robuuste portfolio met baanbrekende medicijnen in de klinische fase, die het potentieel hebben om bestaande behandelingen te verbeteren.

Galapagos is een biotechnologiebedrijf in de klinische fase, gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen, gericht op ziekten waarvoor nog grote medische noden bestaan. Door gebruik te maken van ons eigen drug target discovery platform, hebben we een pijplijn die per eind 2015 bestaat uit drie Fase 2, drie Fase 1, vijf preklinische programma’s en 20 onderzoeksprogramma’s in cystic fibrosis (CF), fibrose, artrose, ontstekings- en andere ziekten. Ons zeer flexibel platform kan gebruikt worden voor een breed scala aan therapeutische gebieden. Onze belangrijkste programma’s omvatten filgotinib, waarmee onze partner Gilead van plan is om Fase 3 studies te starten in reuma en de ziekte van Crohn later dit jaar; GLPG1837, waarmee we in februari een Fase 2 studie in Klasse III mutaties van CF zijn gestart; GLPG1690 waarmee we een Fase 2a studie in IPF zullen starten; GLPG2222 waarmee we een Fase 1 studie in januari 2016 zijn gestart; GLPG1972 waarmee we een Fase 1 first in human studie in november 2015 zijn gestart en een serie van nieuwe potentiators en correctors in de preklinische fase. Op ons CF-programma na, zijn al deze programma’s afkomstig van ons eigen target discovery platform. Het is ons doel om deze programma’s te ontwikkelen tot best-in-class medicijnen.

In februari 2012 hebben we voor filgotinib een samenwerkingsovereenkomst getekend met Abbott (nu AbbVie). In september 2015 heeft AbbVie ons laten weten deze overeenkomst te willen beëindigen, waardoor we alle rechten op filgotinib hebben teruggekregen. In december 2015 zijn we een wereldwijde samenwerking aangegaan met Gilead voor het ontwikkelen en commercialiseren van filgotinib voor ontstekingsziekten. Ons CF-programma is een alliantie met AbbVie voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling. Ons GLPG1972 artroseprogramma is een alliantie met Servier voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling. Het volgende overzicht laat de belangrijkste informatie over de ontwikkeling van onze programma’s zien, op datum van dit Jaarverslag:

Galapagos pijplijn (pipeline)Galapagos pijplijn (pipeline)