De ziekte van Crohn en de beperkingen van de huidige behandelingen

De ziekte van Crohn en de beperkingen van de huidige behandelingen

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmziekte die chronische ontsteking in de ingewanden veroorzaakt met afwisselende fases van opflakkeringen en remissie. De ziekte van Crohn komt voor in ongeveer 44 tot 201 mensen per 100.000 in Noord Amerika en tussen de 37,5 en 238 mensen per 100.000 in Europa, volgens een GlobalData PharmaPoint rapport uit januari 2014. De aandoening komt iets meer voor bij vrouwen, met een piek in de leeftijdsgroep tussen de 20 en 40 jaar. De oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend, maar het vermoeden bestaat dat de ziekte wordt veroorzaakt door een abnormale reactie van het immuunsysteem op normale darmbacteriën.

De ziekte kenmerkt zich door een ontsteking die elk deel van de ingewanden tussen de mond en de anus kan treffen, maar die zich meestal manifesteert in de dunne darm en proximale colon waar het een breed scala aan symptomen veroorzaakt zoals bloedarmoede, pijn, diarree, overgeven en gewichtsverlies. De karakteristieke ontstekingsreactie van de ziekte van Crohn is ontsteking van de darmwand, vaak geassocieerd met granuloomvorming, welke op termijn een toenemende schade kan veroorzaken.

De behandeling van de ziekte van Crohn zal afhangen van de ernst van de aandoening. Het belangrijkste doel van de behandeling is het stoppen van de ontsteking in de ingewanden, het voorkomen van opflakkeringen en de remissie van de ziekte in stand te houden. Terwijl milde en beperkte symptomen op anti-diarree medicijnen, antibiotica en andere ontstekingsremmers reageren, worden zwaardere symptomen meestal behandeld met anti-TNF middelen. Anti-TNF middelen werken echter niet bij alle patiënten en bij de patiënten die er wel op reageren, verliezen zij mogelijk hun werking na een bepaalde tijd, wat leidt tot terugval. Anti-TNF middelen laten ook bijwerkingen zien die worden veroorzaakt door het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem, inclusief een toename van het aantal infecties. In tegenstelling tot in reuma, zijn er weinig biologicals goedgekeurd in de ziekte van Crohn, waardoor behandelaars minder keuze in beschikbare behandelingen hebben.

De markt voor therapieën voor de ziekte van Crohn in de 10 grootste gezondheidszorgmarkten was ongeveer $3,2 miljard in 2012 en deze zal naar schatting oplopen tot meer dan $4,1 miljard in 2022, vooral gedreven door het gebruik van anti-TNF middelen, aldus een rapport van GlobalData PharmaPoint uit januari 2014. De belangrijkste bestaande producten worden in de onderstaande tabel weergegeven.

Werkzame stof

Medicijn klasse

Producent

infliximab

Anti-TNF

Johnson & Johnson

adalimumab

Anti-TNF

AbbVie

certolizumab pegol

Anti-TNF

UCB

natalizumab

Integrine remmer

Biogen Idec

mesalamine/olsalazine/sulfasalazine/balsalazide

Darm anti-inflammatie

generiek

budesonide MMX

Glucocorticoide steroïde

Salix

AZA

Purine analoog (immunosuppressor)

generiek

vedoluzimab

Integrine receptor antagonist

Takeda