Artrose

Ons vijfde indicatiegebied is artrose: GLPG1972 representeert een unieke mogelijkheid

Artrose, soms ook wel degeneratieve gewrichtsziekte of degeneratieve artritis genoemd, is de meest voorkomende chronische conditie van de gewrichten. Artrose kan alle gewrichten aantasten maar komt het meest voor in de kleine gewrichten van de vingers, knieën, heupen, lage rug en nek en de basis van de duim en grote teen.17 Volgens een GlobalData EpiCast Report uit november 2015, zal artrose de nummer vier handicap zijn in 2020. Er is niet veel data beschikbaar over hoeveel artrose voorkomt, maar bijvoorbeeld in de zeven grote markten in 2014 is er bij 60 miljoen patiënten artrose gediagnosticeerd. In normale gewrichten zit er een stevig, rubberachtig materiaal, kraakbeen, over het einde van elk bot. Kraakbeen biedt een zacht en glad oppervlak voor de beweging van het gewricht en het fungeert als kussentje tussen de botten. Bij artrose breekt het kraakbeen af, wat pijn, zwelling en problemen bij het bewegen veroorzaakt. Naarmate de artrose verergert, kunnen botten afbrokkelen en zogenoemde ‘spurs’ ontwikkelen. Dat zijn kleine stukjes bot of kraakbeen die van het bot zijn gesprongen en ronddrijven in het gewricht. In het lichaam ontstaat een onstekingsproces en cytokines (proteïnes) en enzymen gaan nog meer schade toebrengen aan het kraakbeen. In het eindstadium van artrose is er helemaal geen kraakbeen meer en wrijven de botten direct tegen elkaar aan, wat tot gewrichtschade en nog meer pijn leidt.1Bron: www.artritis.org

Hoewel artrose voorkomt op alle leeftijden, zien we het meest bij mensen boven de 65. Gebruikelijke risicofactoren omvatten obesitas, eerdere gewrichtsongevallen, overbelasting van het gewricht en zwakke dijbeenspieren. Een op twee volwassenen in de Verenigde Staten zal symptomen van artrose in de knie ontwikkelen op een bepaald moment. Een op vier Amerikaanse volwassenen zal symptomen van artrose in de heup ontwikkelen tegen hun 85ste verjaardag. Een op 12 volwassenen van 60 jaar en ouder heeft artrose.17 Huidige behandelingen voor artrose omvatten gewichtsverlies, fysiotherapie, pijn en anti-ontstekingsmedicijnen en operaties, allemaal gericht op het bestrijden van de symptomen van de ziekte. Op dit moment zijn er geen goedgekeurde ziekte-genezende medicijnen beschikbaar.

In november 2015 hebben we bekendgemaakt dat GLPG1972, een first-in-class kandidaatmedicijn gericht op de behandeling van artrose, werd gedoseerd in een Fase 1 studie. GLPG1972 beschikt over een nieuw werkingsmechanisme met een mogelijke toepassing in artrose en is door ons ontdekt binnen onze samenwerkingsovereenkomst met Servier, een onafhankelijk Frans farmaceutisch bedrijf. Galapagos ontving hiervoor een mijlpaalbetaling van €3.5 miljoen van Servier.

Het doel van de Fase 1 studie is om de veiligheid, verdraagbaarheid en de medicijneigenschappen van orale enkele en meervoudig oplopende doseringen van GLPG1972 te evalueren. De gerandomiseerde, dubbel-geblindeerde, placebo-gecontroleerde, in één centrum gehouden studie wordt uitgevoerd bij minimaal 40 gezonde vrijwilligers in België. In de eerste helft van de studie worden enkelvoudig oplopende doseringen geëvalueerd. In de tweede helft wordt het nieuwe kandidaatmedicijn 14 dagen dagelijks in meervoudige oplopende dosering ingenomen. Op basis van deze resultaten, samen met aanvullende data uit dit programma in het tweede kwartaal van 2017, zal Servier  beslissen al dan niet haar optie uit te oefenen om het kandidaatmedicijn in licentie te nemen voor verdere ontwikkeling in klinische studies met artrosepatiënten. Ook verwachten wij een studie in artrosepatiënten te starten in het tweede kwartaal van 2016. Galapagos heeft alle rechten op dit kandidaatmedicijn voor de Verenigde Staten.

1 Bron: www.arthritis.org