Target discovery platform

Innovatief eigen target discovery platform

Galapagos’ target discovery platform biedt een belangrijk en substantieel concurrentievoordeel in haar portfolio van kandidaatmedicijnen met nieuwe werkingsmechanismen. Dit platform:

  • Bootst nauwkeurig de in vivo situatie na, door het gebruik van primaire menselijke cellen in een relevant testsysteem dat specifiek is voor een bepaald ziektebeeld
  • Identificeert het optimale aangrijpingspunt in een ziekte door een specifiek eiwit in dit testsysteem uit te schakelen
  • Stelt ons ertoe in staat om snel alle targets die voor medicijnontwikkeling interessant zijn te analyseren en te selecteren, op basis van hun rol in de regulering van de ziektebiologie

Galapagos’ kandidaatmedicijn filgotinib werkt op target JAK1 waarvan de rol in de specifieke ziekte is ontdekt door Galapagos met ons platform, wat het bewijs vormt voor het succes ervan. Galapagos gelooft dat filgotinib een potentieel best-in-class heeft in reuma en de ziekte van Crohn. GLPG1690 werkt op het target autotaxin, ook ontdekt met ons platform. GLGP1690 heeft die activiteit laten zien in een diermodel met idiopathische longfibrose en zal binnenkort worden getest in een Fase 2a studie.

Het menselijk genoom bestaat uit tienduizenden genen die coderen voor de eiwitten in het menselijk lichaam. Bijna alle chronische ziekten en aandoeningen worden veroorzaakt door een verstoring van de normale functie van bepaalde eiwitten. Het hoofddoel van farmaceutische ondernemingen is om geneesmiddelen te ontwikkelen die de activiteit van deze eiwitten weer in balans brengen, zodat de normale functie terugkeert en de oorzaak van de ziekte wordt geminimaliseerd of geëlimineerd. Eén van de belangrijkste obstakels in het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen is het ontwikkelen van het juiste inzicht in welke van de duizenden eiwitten in het lichaam een belangrijke rol spelen bij een bepaalde ziekte. Zodra deze eiwitten worden ontdekt, worden ze targets voor geneesmiddelontwikkeling. Het vinden van deze targets is één van de kritische stappen in het geneesmiddel ontdekkingsproces.

De aanpak van Galapagos om targets te ontdekken is uniek omdat het target discovery platform gebruik maakt van primaire menselijke cellen, die een goed systeem vormen om de mogelijke effecten van een eiwit op de ziekte in het menselijk lichaam te bestuderen. Bovendien concentreert Galapagos haar inspanningen op de zogenaamde ‘drugable’ eiwitten en maakt het gebruik van high throughput screening technologie om deze eiwit targets efficiënt in menselijke cellen te identificeren. Deze aanpak vergroot de kans op succes om geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen naar de markt te brengen. Hiervan hebben tien de kliniek bereikt, waarvan zeven met een nieuw werkingsmechanisme.

Om eiwitten in menselijke cellen te bestuderen, maakt Galapagos gebruik van specifieke eigenschappen van adenovirussen. Het adenovirus is een verkoudheidsvirus dat bijna elk type humane cel kan infecteren. De adenovirussen waarmee Galapagos werkt zijn ontworpen om als transporteur op te treden, waarmee specifieke stukjes DNA in menselijke cellen worden afgeleverd. Deze virussen zijn replicatie deficiënt gemaakt, wat betekent dat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen in de menselijke cellen die ze infecteren en daardoor niet met cel processen interfereren. Galapagos heeft de virussen ontworpen om kleine stukjes DNA, specifiek voor individuele menselijke genen, te kunnen transporteren. Wanneer het virus de cel binnendringt, wordt dit DNA stukje in de cel omgezet in ‘short interfering RNA’, of siRNA. Dit siRNA breekt gericht het mRNA voor het desbetreffende eiwit af, en verhindert zo de productie van één specifiek eiwit. Door deze virussen kan Galapagos de activiteit van specifieke eiwitten in de cel blokkeren, een effect dat vergelijkbaar is met wat een geneesmiddel doet in het menselijk lichaam. Galapagos heeft een verzameling van meer dan 20.000 van deze adenovirussen, waarmee meer dan 6.000 drugable genen bestudeerd kunnen worden.

Het drug discovery onderzoek van Galapagos is gebaseerd op de targets ontdekt met behulp van deze technologie. Zodra een target gevalideerd is, wordt gezocht in grote verzamelingen van chemische kleine moleculen, om er een aantal te vinden die goed op deze target aangrijpen en de eiwitproductie kunnen blokkeren of activeren. Deze chemische moleculen worden dan geoptimaliseerd zodat ze de juiste eigenschappen voor een geneesmiddel verkrijgen. Hierna wordt het kandidaatmedicijn getest in de kliniek.

Naast de programma’s in klinische ontwikkeling heeft Galapagos op dit moment 20 verschillende onderzoeksprogramma’s die voortgang maken naar de klinische ontwikkelingsfase toe. Zo werkt Galapagos aan nieuwe werkingsmechanismen bij artrose, stofwisselingsziekten, fibrose en immuno-inflammatie.