‘Het gevaar van reuma zit ‘m in de snelheid waarmee de ziekte zich manifesteert’
Jef van Rompay (56) is fysiotherapeut en heeft drie dochters en vier kleinkinderen. In de zomer van 2002 werd bij hem reumatoïde artritis (RA) gediagnosticeerd. Als ‘professionele’ patiënt vindt Jef het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te informeren over de ziekte, waarbij het op tijd herkennen het belangrijkste is.
“RA is een sluipende ziekte. In het najaar van 2001 kreeg ik pijn in mijn voeten en in mijn voorarmen. Ik kreeg de deur van de auto niet meer open, dat soort dingen. Als gezonde en sportieve 42-jarige dacht ik niet aan reuma: misschien was het overbelasting door mijn werk? Maar het ging van kwaad tot erger. Ik was niet meer fit, werd ziek, en dat kwam niet alleen door de problemen met mijn gewrichten. Het was een zichzelf versterkend proces. Ik kon geen vuist meer maken. Letterlijk niet en figuurlijk niet. Een paar keer heb ik toen mijn reumafactor laten bepalen; pas bij de vierde keer, we waren zes maanden verder, was de uitslag positief. Zo zie je maar: de klinische symptomen van RA zijn belangrijker dan de technische onderzoeken.
Hoe eerder je het weet, hoe beter. Dan kun je de ziekte direct een dreun uitdelen met een hoge dosering en dan raakt je lichaam minder beschadigd op de langere termijn. Bij RA is de eerste klap is een daalder waard. We zijn geneigd om met de meest voorkomende klachten naar de huisarts te stappen. Daarbij is het inflammatoire aspect is niet altijd even duidelijk. Als de ziekte niet adequaat wordt behandeld, raken steeds meer gewrichten aangetast. Het gevaar van RA zit ‘m vooral in de snelheid waarmee de ziekte zich manifesteert, plus de enorme impact die het heeft op het algemeen welbevinden. Je fitheid, conditie gaat zo ontzettend snel achteruit.
Mocht ik in de aankomende jaren toch nog falen op de klassieke therapieën, dan is het fijn om te weten dat er nieuwe medicatie in de pijplijn zit
Goede informatie is enorm belangrijk. Hoe beter geïnformeerd, hoe meer inzicht, hoe comfortabeler je leven wordt, hoe beter je ermee kunt omgaan. Kwaliteit van leven is zo belangrijk. Ik heb 15 fantastische jaren zowel privé als professioneel achter de rug, ondanks RA. De ziekte is goed in remissie, omdat ik goed behandeld ben al die jaren. Als brave therapietrouwe patiënt heb ik altijd precies gedaan wat de arts zegt. Het is even lastig als de ziekte opvlamt, maar met een dreun medicatie slaan we die opstoot snel neer. Mocht ik in de komende jaren toch nog falen op de klassieke therapieën, dan is het fijn om te weten dat er nieuwe medicatie in de pijplijn zit. Nog beter werkende, veilige medicijnen zijn onze windows of opportunity.”