Taaislijmziekte

R&D CSR rapport

Cystic fibrosis (CF) is een zeldzame, levensbedreigende, genetische ziekte die de longen en het spijsverteringsstelsel aantast. Wereldwijd zijn er 80.000 mensen met CF.

Ondanks de goedkeuring van verschillende geneesmiddelen is er behoefte aan betere geneesmiddelen die voor het grootste deel van de patiënten tot een verbeterde longfunctie leiden. Hoewel veel pediatrische patiënten een normale longfunctie hebben bij de diagnose, zijn artsen algemeen van mening dat het vroeg starten van de behandeling later voordelen voor de patiënt kan hebben door de achteruitgang van de longfunctie te vertragen.

In oktober 2018 kondigden we samen met AbbVie een herstructurering van onze samenwerking in CF aan. AbbVie nam alle programma’s in CF over en gaat door met de ontwikkeling van een combinatietherapie voor CF.

AbbVie verkreeg de exclusieve wereldwijde rechten op de huidige portfolio van kandidaatgeneesmiddelen voor CF die de twee bedrijven in de context van de samenwerking ontwikkelden. De portfolio omvat alle potentiator- en correctorkandidaat-geneesmiddelen voor CF, behalve GLPG2737 en GLPG1837. We behouden de rechten op deze twee compounds voor gebruik buiten het gebied van CF.

AbbVie zal verantwoordelijk zijn voor alle toekomstige activiteiten en zal voortaan alle kosten van de CF-portfolio dragen.

We kunnen mijlpaalbetalingen van AbbVie ontvangen wanneer AbbVie bepaalde ontwikkelings-, goedkeurings- en commerciële prestaties realiseert in CF, en daarnaast ook single digit tot low teens royalty’s. AbbVie kan toekomstige mijlpaalbetalingen en oplopende single digit royalty’s ontvangen voor toekomstige wereldwijde commerciële verkopen van GLPG2737, indien goedgekeurd, in indicaties buiten CF.