Bekijk hier de voorgaande verslagen:

Directieraad van Galapagos NV

Samenstelling van de directieraad

Per 31 december 2021 bestond onze directieraad uit de volgende leden:

 

Onno van de Stolpe, CEO (photo)

Onno van de Stolpe richtte onze vennootschap op in 1999 en is sindsdien actief als onze Chief Executive Officer. Op 30 augustus 2021 kondigde Galapagos zijn gepland pensioen aan en Dr. Paul Stoffels1 zal op 1 april 2022 volledig de functie van CEO overnemen. Tot en met 31 oktober 2022 zal Onno van de Stolpe een louter adviserende rol vervullen als adviseur van de directieraad. Onno van de Stolpe was lid van de raad van bestuur van 1999 tot 2020. Van 1998 tot 1999 was hij Managing Director of Genomics bij IntroGene BV (later Crucell NV, dat in 2011 werd overgenomen door Johnson & Johnson Services, Inc.). Voordat hij in 1998 bij IntroGene actief werd, was hij gedelegeerd bestuurder van Molecular Probes Europe BV. Hij richtte er de Europese hoofdzetel op nadat hij eerder bij Molecular Probes, Inc. in de Verenigde Staten werkzaam was. Voordien werkte hij voor The Netherlands Foreign Investment Agency in Californië, waar hij verantwoordelijk was voor de rekrutering van bedrijven actief in de biotechnologie- en medische apparatensector om zich in Nederland te vestigen. Dhr. Van de Stolpe startte zijn carrière als Manager of Business Development bij MOGEN International NV in Leiden. Hij behaalde een MSc diploma aan Wageningen University. Hij was in het verleden lid van de raad van bestuur van DCPrime BV en lid van de raad van toezicht van de Stichting Institute for human Organ and Disease Model technologies. In september 2020 werd Dhr. Van de Stolpe verkozen tot niet-uitvoerend lid van de raad van toezicht van Leyden Labs en sinds maart 2021 is hij een niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van European Biotech Acquisition Corp (EBAC).

Bart Filius, MBA  (photo)

Bart Filius, MBA werd benoemd tot President bij Galapagos in februari 2021 en is sinds december 2014 actief als onze Chief Financial Officer en sinds september 2017 als onze Chief Operating Officer. Daarvoor heeft Dhr. Filius meer dan 13 jaar bij Sanofi SA gewerkt, waar hij gedurende de laatste drie jaar Chief Financial Officer van Sanofi Europe was. Eerder bij Sanofi was hij de Country Manager en Chief Financial Officer van Sanofi in Nederland. Daarvoor was hij Vice President for Mergers & Acquisitions, gedurende welke periode hij de verkoop van verschillende bedrijfsonderdelen leidde en voltooide. Voordat hij bij Sanofi werkte, was hij strategisch consultant bij Arthur D. Little. Dhr. Filius behaalde een MBA diploma aan INSEAD en een bachelor diploma in bedrijfseconomie aan Nyenrode Business Universiteit. In mei 2019 werd Dhr. Filius verkozen tot lid van de raad van toezicht van ProQR Therapeutics NV.

Andre Hoekema, Ph.D. (photo)

Andre Hoekema, Ph.D. is verantwoordelijk voor fusies en overnames, licenties en Intellectuele Eigendom bij Galapagos als onze Chief Business Officer. Dr. Hoekema kwam in maart 2005 naar Galapagos van Invitrogen Corporation, waar hij Managing Director van Corporate Development Europe was. Hij brengt 20 jaar aan biotech ervaring met zich mee van posities bij Molecular Probes Europe BV (Managing Director), Crucell NV (Director of Business Development), DSM Life Sciences NV, Syngenta MOGEN BV (Research en Project Management) en Genentech, Inc. (R&D). Dr. Hoekema behaalde een Ph.D. diploma aan de Universiteit van Leiden en is uitvinder van meer dan 20 reeksen patentaanvragen, die tot 15 toegekende patenten in de Verenigde Staten hebben geleid. Dr. Hoekema is momenteel lid van de raad van toezicht van Mimetas BV en was in het verleden lid van de raad van toezicht van VitalNext BV.

Walid Abi-Saab, MD  (photo)

Walid Abi-Saab, MD is in maart 2017 begonnen als Chief Medical Officer van Galapagos. Dr. Abi-Saab heeft de leiding over de algemene medische strategie van Galapagos en is verantwoordelijk voor de laatste fases van klinische ontwikkeling, medical & regulatory affairs en productveiligheid. Vanaf juni 2021, werd hij verantwoordelijk voor alle klinische ontwikkelingsactiviteiten aangezien hij de early-stage ontwikkelingsactiviteiten toevoegde aan zijn reeds bestaande verantwoordelijkheden voor de laatste fases van klinische ontwikkeling. Sinds december 2021, nam Dr. Abi-Saab de ad interim leiding op voor de Research organisatie. Hiervoor werkte Dr. Abi-Saab bij Shire AG, waar hij verschillende leidinggevende functies in klinische ontwikkeling vervulde, meest recent als Group Vice President, Global Clinical Development – Therapeutic Area Head, Gastro-intestinal, Endocrinology & Metabolism. Daarvoor leidde hij diverse klinische ontwikkelingsactiviteiten bij Novartis Pharma AG, Abbott Laboratories Inc. en Pfizer, Inc. in verschillende therapeutische gebieden. Onder zijn leiding zijn meer dan 30 moleculen in klinische ontwikkeling gebracht, wat heeft geleid tot meerdere goedgekeurde medicijnen in de Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada. Voorafgaand aan zijn functies in de farmaceutische industrie, was Dr. Abi-Saab Assistant Professor of Psychiatry and Neurosurgery aan de Yale University Medical School. Daar was hij hoofd van het onderzoek naar schizofrenie binnen de Clinical Neuroscience Research Unit en het Neurosurgery Epilepsy Microdialysis Research Program. Dr. Abi-Saab haalde zijn diploma geneeskunde aan de Université Saint Joseph in Beiroet, Libanon.

Michele Manto (photo)

Michele Manto, MBA is in januari 2020 begonnen als Chief Commercial Officer van Galapagos. Dhr. Manto vervoegde Galapagos in 2017 als Senior Vice President Commercial Operations om Galapagos’ commerciële organisatie uit te bouwen en te leiden. Voorheen bekleedde Mr. Manto verschillende leidinggevende commerciële posities by AbbVie, het meest recent als General Manager, Global Marketing Rheumatology en als General Manager in Nederland. Daarvoor leidde hij AbbVie’s commerciële activiteiten en marktlanceringen in reuma, gastro-enterologie en dermatologie in Duitsland en in andere Europese landen. Hij startte zijn professionele carriëre als management and strategy consultant by McKinsey & Company en behaalde een MBA diploma aan INSEAD en een ingenieursdiploma van de Politecnico in Milaan.

Onze nieuwe Chief Executive Officer

Paul Stoffels, CEO (photo)

Stoffels IMC BV, vast vertegenwoordigd door Dr. Paul Stoffels, is benoemd tot onze Chief Executive Officer met ingang vanaf 1 april 2022.

Paul Stoffels2, MD heeft Geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Diepenbeek en universiteit van Antwerpen en Infectieziekten en Tropische Geneeskunde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (België). Tot 2021 was Dr. Stoffels Vice-Chairman van het Executive Committee en Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson, waar hij de innovatieagenda voor het hele bedrijf opstelde, de onderzoeks- en productpijplijn leidde evenals de externe innovatie-initiatieven. Hieraan voorafgaand, was hij Chairman Pharmaceuticals van Johnson & Johnson voor de ganse wereld, dat onder zijn leiding de productpijplijn aanzienlijk verjongde en een transformationeel R&D-model invoerde, wat resulteerde in de lancering van 25 innovatieve geneesmiddelen over de hele wereld. Dr. Stoffels trad in dienst bij Johnson & Johnson in 2002, naar aanleiding van de overname van Virco en Tibotec, waar hij CEO, respectievelijk Chairman was en aan het roer stond van de ontwikkeling van verschillende baanbrekende producten voor de behandeling van HIV. Dr. Stoffels is momenteel lid van de raad van commissarissen van Koninklijke Philips NV. Dr. Stoffels maakte reeds deel uit van de raad van bestuur van Galapagos vanaf haar oprichting tot en met 2002.

Over de directieraad

Lid directieraad

Functie

Nationaliteit

Geboortejaar

Jaar van benoeming

Onno van de Stolpe

Chief Executive Officer

Nederlands

1959

1999

Bart Filius

President, Chief Financial Officer & Chief Operating Officer

Nederlands

1970

2014

Andre Hoekema

Chief Business Officer

Nederlands

1957

2005

Piet Wigerinck(1)

Chief Scientific Officer

Belgisch

1964

2012

Walid Abi-Saab

Chief Medical Officer

Amerikaans en Libanees

1965

2017

Michele Manto

Chief Commercial Officer

Italiaans

1973

2020

(1)

Lid directieraad tot en met 30 november 2021.

Tot de taken van de directieraad behoren de volgende onderwerpen: het onderzoeken, identificeren en ontwikkelen van strategische mogelijkheden en voorstellen die kunnen bijdragen tot onze ontwikkeling in het algemeen, het leiden van de groep, het toezicht op de bedrijfsresultaten in vergelijking met de strategische doelstellingen, de plannen en de budgetten, en het ondersteunen van de CEO bij het dagelijks bestuur van Galapagos.

De directieraad komt regelmatig, en in principe één keer per maand, samen.

Op 31 december 2021 bestond de directieraad uit vijf leden: Dhr. Van de Stolpe (CEO en voorzitter van de directieraad), Dhr. Filius (President, CFO en COO), Dr. Hoekema (CBO), Dr. Abi-Saab (CMO) en Dhr. Manto (CCO). De directieraad vertegenwoordigde aldus vier verschillende nationaliteiten en verschillende leeftijdscategorieën. Dr. Wigerincks mandaat als Chief Scientific Officer en lid van de directieraad kwam ten einde op 30 november 2021.

Bovendien hebben de leden van onze directieraad verschillende opleidingen genoten, wat blijkt uit hun biografieën (zie hierboven).

Bij het voorstellen van kandidaten voor de directieraad wordt in het bijzonder aandacht besteed aan opleiding en professionele achtergrond, complementaire vaardigheden, kennis en ervaring, alsook aan diversiteit in leeftijd, geslacht en nationaliteit.

1 1Handelend via Stoffels IMC BV.

2 2Handelend via Stoffels IMC BV.