Bekijk hier de voorgaande verslagen:

1. Algemene informatie

Galapagos NV is een naamloze vennootschap onder Belgisch recht. De zetel van Galapagos NV is Generaal de Wittelaan L11/A3, 2800 Mechelen, België. Waar in dit document wordt verwezen naar “wij”, “ons”, “onze”, “de groep” of “Galapagos” worden Galapagos NV samen met haar dochterondernemingen bedoeld.

We zijn een geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf actief in de ontdekking, ontwikkeling en commercialisatie van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen, waarvan er thans meerdere in klinische ontwikkeling zijn, en dit voor verschillende ziektes met hoge onvervulde medische behoeftes. Ons zeer flexibel ontwikkelingsplatform is toepasbaar in vele therapeutische gebieden.

Na het behalen van goedkeuring in de Europese Unie en Groot-Brittannië van ons eerste medicijn ooit in RA en CU, blijven we verder zeer gedreven om vooruitgang te maken met onze pijplijn van kandidaatmedicijnen met het doel te voldoen aan onvervulde medische behoeftes en het leven van miljoenen te verbeteren. 

We besteden bijna al onze middelen aan onze inspanningen in het kader van drug discovery  van enerzijds het ontdekken van targets tot anderzijds de klinische ontwikkeling, en aan onze commercialisatie van filgotinib in Europa.

De componenten van het bedrijfsresultaat die in de jaarrekening zijn opgenomen betreffen de volgende bedrijven: Galapagos NV, Galapagos Biopharma Belgium BV en Galapagos Real Estate Belgium BV (Mechelen, België); Galapagos SASU (Romainville, Frankrijk); Galapagos B.V.; Galapagos Biopharma Netherlands B.V. en Galapagos Real Estate Netherlands B.V. (Leiden, Nederland); Galapagos, Inc. en haar dochtervennootschap Xenometrix, Inc. (Verenigde Staten); Galapagos GmbH (Basel, Zwitserland); Galapagos Biotech Ltd. (Cambridge, Verenigd Koninkrijk); Galapagos Biopharma Germany GmbH (München, Duitsland); Galapagos Biopharma Spain S.L.U. (Madrid, Spanje), Galapagos Biopharma Italy s.r.l. (Milaan, Italië), Galapagos Biopharma Sweden AB (Stockholm, Zweden), Galapagos Biopharma Norway AS (Oslo, Noorwegen), Galapagos Biopharma Finland Oy (Helsinki, Finland), Galapagos Biopharma Denmark ApS (Kopenhagen, Denemarken), Galapagos Biopharma Austria GmbH (Wenen, Oostenrijk) and Galapagos Biopharma Ireland Ltd (Dublin, Ierland).

Onze voortgezette activiteiten hadden 1.309 medewerkers per 31 december 2021 (in vergelijking met 1.304 medewerkers per 31 december 2020) voornamelijk werkzaam in de operationele vestigingen te Mechelen (de Belgische hoofdzetel), Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Op 4 januari 2021 verkochten we onze fee-for-service activiteit Fidelta aan Selvita S.A. voor een totale vergoeding van €37,1 miljoen. Op 31 december 2020 stelde Fidelta d.o.o. 185 personeelsleden tewerk in haar operationele vestiging in Kroatië. We hebben de activa en de overeenkomstige schulden van Fidelta voorgesteld als ‘bestemd voor verkoop’ in onze jaarrekening van 31 december 2020.

Impact van COVID-19 op de financiële overzichten

Tot op heden hebben we een beperkte impact vastgesteld op onze financiële prestaties, financiële toestand, kasstromen en kritische boekhoudkundige ramingen en belangrijkste bronnen van schattingsonzekerheden, hoewel we blijven bijkomende risico’s en uitdagingen ervaren gerelateerd aan de impact van de uitbraak.

Filgotinib
Voorheen bekend als GLPG0634, onder commerciële naam Jyseleca. Klein molecuul, preferentiële JAK1-remmer, waarvoor in de Europese Unie, Groot-Brittannië en Japan voor reumatoïde artritis, en in de Europese Unie en Groot-Brittannië voor colitis ulcerosa goedkeuring werd bekomen. De aanvraag tot goedkeuring voor colitis ulcerosa werd ingediend in Japan. Filgotinib is onderdeel van de samenwerking met Gilead. Filgotinib is momenteel in fase 3-studies in de ziekte van Crohn en in een fase 4-studie in RA