Directieraad van Galapagos NV

Directieraad
CSR rapport

Samenstelling van de directieraad

Onno van de Stolpe, CEO (photo)

Onno van de Stolpe richtte onze vennootschap op in 1999 en is sindsdien actief als onze Chief Executive Officer. Hij was lid van de raad van bestuur van 1999 tot 2020. Van 1998 tot 1999 was hij Managing Director of Genomics bij IntroGene BV (later Crucell NV, dat in 2011 werd overgenomen door Johnson & Johnson Services, Inc.). Voordat hij in 1998 bij IntroGene actief werd, was hij gedelegeerd bestuurder van Molecular Probes Europe BV. Hij richtte er de Europese hoofdzetel op nadat hij eerder bij Molecular Probes, Inc. in de Verenigde Staten werkzaam was. Voordien werkte hij voor The Netherlands Foreign Investment Agency in Californië, waar hij verantwoordelijk was voor de rekrutering van bedrijven actief in de biotechnologie- en medische apparatensector om zich in Nederland te vestigen. Dhr. Van de Stolpe startte zijn carrière als Manager of Business Development bij MOGEN International NV in Leiden. Hij behaalde een MSc diploma aan Wageningen University. Hij was in het verleden lid van de raad van bestuur van DCPrime BV en lid van de raad van toezicht van de Stichting Institute for human Organ and Disease Model technologies. In september 2020, werd Dhr. Van de Stolpe verkozen tot niet-uitvoerend lid van de raad van toezicht van Leyden Laboratories B.V en vanaf 15 maart 2021 is hij lid van de raad van bestuur van European Biotech Acquisition Corp.

Bart Filius, MBA (photo)

Bart Filius, MBA is sinds december 2014 actief als onze Chief Financial Officer en sinds september 2017 als onze Chief Operating Officer. Hij is benoemd tot President en Chief Operating Officer met ingang vanaf 15 februari 2021. Daarvoor heeft Dhr. Filius meer dan 13 jaar bij Sanofi SA gewerkt, waar hij gedurende de laatste drie jaar Chief Financial Officer van Sanofi Europe was. Eerder bij Sanofi was hij de Country Manager en Chief Financial Officer van Sanofi in Nederland. Daarvoor was hij Vice President for Mergers & Acquisitions, gedurende welke periode hij de verkoop van verschillende bedrijfsonderdelen leidde en voltooide. Voordat hij bij Sanofi werkte, was hij strategisch consultant bij Arthur D. Little. Dhr. Filius behaalde een MBA diploma aan INSEAD en een bachelor diploma in bedrijfseconomie aan Nyenrode Business Universiteit. In mei 2019 werd Dhr. Filius verkozen tot lid van de raad van toezicht van ProQR Therapeutics NV.

Piet Wigerinck, Ph.D. (photo)

Piet Wigerinck, Ph.D. trad in april 2008 toe tot Galapagos als SVP Development en werd in 2012 benoemd tot Chief Scientific Officer. Onder zijn leiding hebben we een grote pijplijn van kandidaatmedicijnen met een nieuw werkingsmechanisme ontwikkeld. Hij heeft meerdere succesvolle proof-of-concept patiëntenstudies begeleid, waaronder filgotinib, GLPG1690 en MOR106. Voorafgaand aan zijn carrière bij Galapagos was Dr. Wigerinck Vice President, Drug Discovery, Early Development en CM&C bij Tibotec-Virco Comm. VA (een dochteronderneming van Johnson & Johnson Services, Inc.). Onder zijn leiding bij Tibotec werden TMC114 (Prezista™) en TMC435 (Olysio™) geselecteerd en verder gebracht in klinische studies. Dr. Wigerinck speelde een sleutelrol bij de uitbreiding van Tibotec naar nieuwe ziekten zoals hepatitis C en bracht verschillende kandidaatmedicijnen verder in Fase 1 en Fase 2 klinische studies. Dr. Wigerinck heeft meer dan 30 jaar R&D-ervaring in de farmaceutische industrie en biotechnologie. Hij heeft een doctoraat van de KU Leuven en is uitvinder van meer dan 25 octrooiaanvragen. In mei 2018 werd Dr. Wigerinck verkozen tot onafhankelijk bestuurder van Ipsen SA, Frankrijk.

Andre Hoekema, Ph.D. (photo)

Andre Hoekema, Ph.D. is verantwoordelijk voor fusies en overnames, licenties en Intellectuele Eigendom bij Galapagos als onze Chief Business Officer. Dr. Hoekema kwam in maart 2005 naar Galapagos van Invitrogen Corporation, waar hij Managing Director van Corporate Development Europe was. Hij brengt 20 jaar aan biotech ervaring met zich mee van posities bij Molecular Probes Europe BV (Managing Director), Crucell NV (Director of Business Development), DSM Life Sciences NV, Syngenta MOGEN BV (Research en Project Management) en Genentech, Inc. (R&D). Dr. Hoekema behaalde een Ph.D. diploma aan de Universiteit van Leiden en is uitvinder van meer dan 20 reeksen patentaanvragen, die tot 15 toegekende patenten in de Verenigde Staten hebben geleid. Dr. Hoekema is momenteel lid van de raad van toezicht van Mimetas BV en was in het verleden lid van de raad van toezicht van VitalNext BV.

Walid Abi-Saab, MD (photo)

Walid Abi-Saab, MD is in maart 2017 begonnen als Chief Medical Officer van Galapagos. Dr. Abi-Saab heeft de leiding over de algemene medische strategie van Galapagos en is verantwoordelijk voor de laatste fases van klinische ontwikkeling, medical & regulatory affairs en productveiligheid. Hiervoor werkte Dr. Abi-Saab bij Shire AG, waar hij verschillende leidinggevende functies in klinische ontwikkeling vervulde, meest recent als Group Vice President, Global Clinical Development – Therapeutic Area Head, Gastro-intestinal, Endocrinology & Metabolism. Daarvoor leidde hij diverse klinische ontwikkelingsactiviteiten bij Novartis Pharma AG, Abbott Laboratories Inc. en Pfizer, Inc. in verschillende therapeutische gebieden. Onder zijn leiding zijn meer dan 30 moleculen in klinische ontwikkeling gebracht, wat heeft geleid tot meerdere goedgekeurde medicijnen in de Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada. Voorafgaand aan zijn functies in de farmaceutische industrie, was Dr. Abi-Saab Assistant Professor of Psychiatry and Neurosurgery aan de Yale University Medical School. Daar was hij hoofd van het onderzoek naar schizofrenie binnen de Clinical Neuroscience Research Unit en het Neurosurgery Epilepsy Microdialysis Research Program. Dr. Abi-Saab haalde zijn diploma geneeskunde aan de Université Saint Joseph in Beiroet, Libanon.

Michele Manto (photo)

Michele Manto is in januari 2020 begonnen als Chief Commercial Officer van Galapagos. Dhr. Manto vervoegde Galapagos in 2017 als Senior Vice President Commercial Operations om Galapagos’ commerciële organisatie uit te bouwen en te leiden. Voorheen bekleedde Mr. Manto verschillende leidinggevende commerciële posities by AbbVie, het meest recent als General Manager, Global Marketing Rheumatology en als General Manager in Nederland. Daarvoor leidde hij AbbVie’s commerciële activiteiten en marktlanceringen in reuma, gastro-enterologie en dermatologie in Duitsland en in andere Europese landen. Hij startte zijn professionele carriëre als management and strategy consultant by McKinsey & Company en behaalde een MBA diploma aan INSEAD en een ingenieursdiploma van de Politecnico in Milaan.

Over de directieraad

Leden van de directieraad

Functie

Nationaliteit

Geboortejaar

Jaar van benoeming

Onno van de Stolpe

Chief Executive Officer

Nederlands

1959

1999

Bart Filius

Chief Financial Officer & Chief Operating Officer

Nederlands

1970

2014

Andre Hoekema

Chief Business Officer

Nederlands

1957

2005

Piet Wigerinck

Chief Scientific Officer

Belgisch

1964

2012

Walid Abi-Saab

Chief Medical Officer

Amerikaans & Libanees

1965

2017

Michele Manto

Chief Commercial Officer

Italiaans

1973

2020

Tot de taken van de directieraad behoren de volgende onderwerpen: het onderzoeken, identificeren en ontwikkelen van strategische mogelijkheden en voorstellen die kunnen bijdragen tot onze ontwikkeling in het algemeen, het leiden van de groep, het toezicht op de bedrijfsresultaten in vergelijking met de strategische doelstellingen, de plannen en de budgetten, en het ondersteunen van de CEO bij het dagelijks bestuur van Galapagos.

De directieraad komt regelmatig, en in principe één keer per maand, samen.

Op 31 december 2020 bestond de directieraad uit zes leden: Dhr. Van de Stolpe (CEO en voorzitter van de directieraad), Dhr. Filius (CFO en COO), Dr. Wigerinck (CSO), Dr. Hoekema (CBO), Dr. Abi-Saab (CMO) en Dhr. Manto (CCO). De directieraad vertegenwoordigde aldus vijf verschillende nationaliteiten en verschillende leeftijdscategorieën.

Dhr. Bart Filius is benoemd tot President en Chief Operating Officer met ingang vanaf 15 februari 2021.

Bovendien hebben de leden van onze directieraad verschillende opleidingen genoten, wat blijkt uit hun biografieën (zie hierboven).

Bij het voorstellen van kandidaten voor de directieraad wordt in het bijzonder aandacht besteed aan opleiding en professionele achtergrond, complementaire vaardigheden, kennis en ervaring, alsook aan diversiteit in leeftijd, geslacht en nationaliteit.